-
Restaurangindex visar nedåtgående trend
Det senaste restaurangindex, som tas fram av Statistiska centralbyrån, SCB, är ingen munter läsning. Restaurangbranschen plågas av de höjda arbetsavgifterna för unga, höjda livsmedelspriser och bristen på kockar. Restaurangerna har varit tvungna att höja sina priser, i år med 4%. Många restauranger rapporterar en sjunkande omsättning.Hos Visita har man reagerat starkt: ”- Inbromsningen kommer mitt under en brinnande högkonjunktur. Det är allvarligt. Restaurangerna har tvingats höja priserna på grund av faktorer som de själva inte kan påverka. Höjda arbetsgivaravgifter för unga och höjda livsmedelspriser har tvingat fram prisökningar”, säger Eva Östling, vd Visita.
Men det finns positiva signaler
Trots ett mörkt år för restaurangbranschen så gick omsättningen upp för många restauranger i oktober månad jämfört med tidigare år.
De restauranger som går bäst är de som ligger när de stora vägarna och snabbmatsrestauranger vilket talar om det stressiga samhället vi lever i. En annan liten uppgång om man tittar på omsättningen är på hotellens restauranger.
Men här råder mörker
Att driva restaurang är svårt. De restauranger som har det tuffast just nu är personalrestauranger, nöjesrestauranger och caféer.
Försäljningsutveckling oktober Omsättning
mkr,
inkl momsFörändring
2016-2017
i procentOktober 2016 2017 Värde Volym* Total restaurangförsäljning 10 907 11 493 5,4 1,5 Hotellens restaurangförsäljning 1 168 1 241 6,3 2,4 Kaféer/Konditorier 713 754 5,7 1,8 Snabbmatsrestauranger 1 338 1 456 8,8 4,8 Lunch- och kvällsrestauranger 4 947 5 213 5,4 1,5 Trafiknära restauranger 768 835 8,8 4,8 Nöjesrestauranger, pubar, barer 1 493 1 512 1,3 ‑2,4 Personalrestauranger 481 481 ‑0,1 ‑3,8 * Volymutfallet baseras på omsättningsförändringen efter korrigering för prisförändringar. Samma prisförändringar är använda för de enskilda kategorierna.
Om Restaurangindex
Restaurangindex är ett index som publiceras varje månad. Statistiken gör det möjligt att följa omsättningsutvecklingen i restaurangbranschen, kategori för kategori. Uppgifterna tas fram i samarbete mellan Visita, Dagligvaruleverantörernas Förbund (DLF), Svensk Cater och Statistiska centralbyrån (SCB).
Här kan du läsa mer om Restaurangindex (på SCB:s hemsida)
Källor: Statistiska Centralbyrån (SCB) och Visita
- Text: Maria Lindqvist
-
Höga Kusten söker en person som ska vara ansvarig för deras digitala närvaro
Är du en driven person som vill ta en destinations digitala närvaro en nivå till? Det är precis vad Höga Kusten Destinationsutveckling söker.
-
Svenska Möten – vinnare av Svenska Mötespriset 2024
Den 15 april på Skogshem & Wijk, Lidingö, steg fem stolta vinnare upp på scen för att ta emot det prestigefyllda Svenska Mötespriset.
-
Mikael Jonsson blir ordförande i Svenska Destinationsnätverket
Under årsmötet för SNDMO valdes Mikael Jonsson, VD för Destination Östersund, till ordförande. Föreningen byter namn till Svenska Destinationsnätverket.
-
Tredje bästa året någonsin för Sveriges campingplatser
Ny statistik från SCB/Tillväxtverket visar att antalet gästnätter på Sveriges campingplatser uppgick till 16,6 miljoner under 2023.
-
Sveriges besöksnäring och GSTC kongress lockar deltagare globalt
Intresset för hållbar turism är stort i hela världen, det märks på populariteten av GSTC kongress i Stockholm den 23-25 april.
-
Sägenskåp i Smålands Trädgård bevarar kulturarvet i bygden
”Sagor och sägner” är ett projekt inom Smålands Trädgård ekonomiska förening som snart står klart att presenteras.
-
Bästa sommarjobbet: Bli junior museichef på Historiska museet
Historiska museet söker en nyfiken, påhittig och mycket ung person som vill ta över museet i sommar när ordinarie chef går på semester.
-
7 av 10 väljer att bli busschaufför för att få träffa människor
Många busschaufförer väljer yrket för att de gillar att vara ute på vägarna. Men det är också ett yrke man väljer på grund av den sociala aspekten.
-
Folkfest och glädje när Sala firade 400-årsdag
När Sala firade sin 400-årsdag den 15 april sken staden. Invånare och besökare klev ut på gator och torg för att ta del av firandet.
-
Viking Line – hållbarhet viktigt för svenska kryssningsresenärer
Var fjärde tillfrågad säger att de tänker på hållbarhet när de bokar en kryssning. Det visar en undersökning genomförd av Viking Line.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Swedish Workshop 2024: Deltagare vittnar om intresse från globala researrangörer
Nu bekräftar svenska deltagare, svenska destinationer och svensk besöksnäring, om det stora, internationella intr...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 15 -24
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Denna vecka är det mest under Destination, Evenemang samt K...
-
Visita – färre sålda hotellrum under mars
Under veckorna i mars minskade antalet sålda hotellrum med 5 procent i jämförelse med samma period 2023. Detta en...
-
Första bilderna på nya fartyget Birka Gotland
Den 20 mars avgick premiärkryssningen med Östersjöns nya nöjeskryssare Birka Gotland. I påsk gjo...
-
-
Gästbloggare
-