-
Äntligen kom beskedet – Lättnader i reserestriktionerna
Från 13 juni kommer reserestriktionerna inom Sverige att hävas för personer som är symptomfria men fortfarande finns ett antal rekommendationer och restriktioner när det gäller hur man rör sig och umgås. I stort sett bygger det nu på sunt förnuft vad man kan och bör göra.
Man hoppas på att detta skall underlätta för allmänheten att följa de restriktioner som finns. Försiktighet är ledordet.
Alla behöver ta ansvar så att inte kurvan vänder uppåt annars blir det nya restriktioner.
Förbudet mot tillställningar för fler än 50 personer ligger kvar, liksom reglerna för restauranger och caféer.
Varje person som reser tar ansvar och håller de regler som gäller. Trängsel är inte acceptabelt, man måste fortfarande hålla avstånd
Eftersom det är viktigt med information till både resande och fastboende på populära besöksmål kommer det att läggas resurser på det. Det kommer mer information om det. Transportresurser måste dimensioneras så att det går att underlätta trängsel.
Detta får inte innebära att självrestriktionerna minskar, enligt generaldirektören för Folkhälsomyndigheten Johan Carlsson.
Kommentar från Visita
-Vi ser mycket positivt på att reserestriktionerna nu hävs. Det kommer att göra att fler svenska och en del utländska turister kan boka och besöka hotell, restauranger, caféer, campingar och andra företag inom besöksnäringen som är beroende av sommarturismen. Vi hoppas att det bidrar till att hjulen kan börja snurra igång igen, säger Jonas Siljhammar, VD på Visita, i en kommentar till dagens besked.
Visita lägger också till i sitt pressmeddelande:
-Dagens besked från regeringen är glädjande men krisen för besöksnäringen är inte över. För att undvika konkurser och massarbetslöshet behöver stödpaketen till företagen förlängas. Omställningsstödet behöver komma på plats snabbt och gälla för fler månader framåt. Även de sänkta arbetsgivaravgifterna behöver finnas kvar längre än vad som hittills har beslutats, avslutar Jonas Siljhammar.
Läget inom besöksnäringen är akut till följd av coronapandemin. Hotell och konferensanläggningar har stått tomma sedan i mars, restaurangernas intäkter har störtdykt och det finns fortsatt en stor osäkerhet inför sommaren.
Sveriges Bussföretag kommenterar beskedet
Beskedet från regeringen om att tidigare reserestriktioner slopas innebär att bussresandet nu kan komma igång på ett ansvarsfullt sätt.
”För alla som reser med bokad biljett med buss, såsom i expressbuss eller turistbuss, innebär det att utbudet av turer och resor ökar, då företagen nu kan ta upp trafik som inte körts mot bakgrund myndigheternas tidigare reseavrådan. För alla bussresenärer i den ordinarie kollektivtrafiken är det viktigt att följa de riktlinjer som ges av våra regionala myndigheter och länstrafikbolag, framförallt om att endast friska och symptomfria personer ska resa”, säger Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag, ett bransch- och arbetsgivarförbund inom Transportföretagen och Svenskt Näringsliv.
Bussbranschen var en av de branscher som först märkte av Corona pandemin i Sverige. Myndigheternas rekommendationer om minskat resande har påverkat landets bussföretag. Turist- och beställningstrafik med buss har idag en verksamhet nära noll, likaså den kommersiella linjetrafiken såsom expressbussar och flygbussar. För den upphandlade busstrafiken har regionala beslut och ambitioner om att upprätthålla en hög tillgänglighet och ett säkert resande utan trängsel i kollektivtrafiken inneburit att en stor del av verksamheten rullat på. Samtidigt har det faktum att färre rest och löst biljett påverkat även bussföretagen i den regionala och lokala busstrafiken negativt.
”För våra medlemsföretag gäller det nu att möta den förväntade ökningen av resenärer i busstrafiken, såväl från de som vill resa i en turistbuss, med en långlinjebuss eller med den dagliga bussen till arbetet. Det handlar om att planera för trygga och säkra resor för alla ombord på bussen”, säger Anna Grönlund.
Riktat och utökat stöd nödvändigt
De flesta bedömare är överens om att resandet kommer att förändras i spåren av Corona pandemin.
”Vi vet inte säkert hur resandet framöver kommer te sig. Samtidigt vet vi att resor möjliggör möten mellan människor, något som under de senaste månaderna saknats av många, både i privat- och arbetslivet. För att Sverige ska ha fungerande persontransporter nu och i framtiden behöver regeringen därför fortsätta stödja persontransportörer som bussföretag. Krisen är på intet sätt över. Vi har lämnat flera förslag om riktade stöd och åtgärder som vi hoppas regeringen och våra beslutsfattare på regional och lokal nivå nu inleder en dialog med oss om, när Sverige ska återstartas. Vi behöver robusta, trygga och klimatsmarta persontransporter nu och i framtiden och därför behöver svenska bussar, som till över 80 procent redan idag kör fossilfritt kunna rulla framöver”, avslutar Anna Grönlund.
Kommentar från STF
STF välkomnar möjligheten till ansvarsfullt resande i sommar
Svenska Turistföreningen välkomnar regeringens och Folkhälsomyndighetens besked om att inrikes resor kan göras från och med den 13 juni under vissa förutsättningar. STFs 250 boenden runtom hela Sverige är nu förberedda för att kunna ta emot gäster på ett tryggt sätt efter dagens efterlängtade besked.
– Äntligen kom det besked som vi förberett oss för under de senaste veckorna. Svenska Turistföreningens boenden står redo att ta emot alla gäster på ett ansvarsfullt sätt för en trygg svemester i sommar, oavsett om du brukar resa utomlands eller semestra i Sverige, säger Magnus Ling, generalsekreterare, Svenska Turistföreningen.
STF har sett ett ökat intresse för vandring under en längre tid, ett intresse som fullkomligt exploderat nu under coronapandemin. Nu öppnas möjligheten att boka in upplevelser även lite längre bort från hemmet. För den som vill upptäcka en ny del av Sverige lanserade STF i går Sveriges första livesända Svemesterbyrå på zoom.
– Ta chansen att komma ut i naturen i sommar, STF har massor av undangömda pärlor. Boenden som ligger på platser värda en omväg. Vi har personliga, hållbara, genuina boenden som gör det möjligt att upptäcka mer av Sverige. I går hade vi premiär av Svemesterbyrå där Ann Söderlund intervjuade härliga och intressanta gäster om deras svemestertips. På måndag är det dags för del 2. Alla kan följa livesändningarna på vår facebooksida och ställa frågor under programmets gång, säger Magnus Ling.
Att vissa restriktioner ligger kvar även under sommaren var förväntat, sommarens verksamhet har planerats utifrån Folkhälsomyndighetens råd.
– Vi utgår från att människor tar ansvar när de semestrar i sommar, precis på samma sätt som vi tar ansvar för att göra allt vi kan från vårt håll. Svenska Turistföreningens boenden är nu anpassade för att kunna välkomna alla gäster på ett tryggt sätt. Till exempel har vi förstärkt städningen, utbildat personalen och infört obligatorisk förbokning i våra fjällstugor, säger Magnus Ling.
Stockholms Handelskammare välkomnar beskedet
– Att regeringen gör bedömningen att det går att resa på ett säkert sätt är ett steg mot en normalisering som är väldigt välkommen, inte minst för besöksnäringen som plågas hårt av minskade intäkter, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare.
Tidigare i dag visade nya siffror att gästnätterna för hotell fallit dramatiskt under april månad och att omkring 80 procent av logiintäkterna försvunnit.
Därmed är dagens besked om hävda reserestriktioner välkommet.
– Det skapar förutsättningar för besöksnäringen att åtminstone locka inhemska turister, vilket är väldigt viktigt. Samtidigt så kvarstår problemet med att maj månad också varit väldigt svag och inte täcks av regeringens omställningsstöd. Därför vore det klokt att förlänga det stödet för ytterligare en tid, säger Andreas Hatzigeorgiou.
Kommentar från Svenska Taxiförbundet
Från och med den 13 juni får man resa fritt inom Sverige. Svenska Taxiförbundet välkomnar Folkhälsomyndighetens nya reseråd.
Folkhälsomyndighetens nya reseråd innebär att taxiföretagen får något bättre möjligheter att klara sig över sommaren och att resenärer fortsättningsvis kan fortsätta resa tryggt, flexibelt och effektivt med taxi under semestern utan risk för trängsel.
– För många av Sveriges taxiföretag är situationen desperat, och vi har ännu inte sett de fulla effekterna. Inför sommaren när skolor stänger och de samhällsbetalda körningarna blir färre ersätts de normalt med turism. Därför välkomnar vi de nya rekommendationerna som möjligen kan bidra till åtminstone några intjänade kronor, säger Claudio Skubla, förbundsdirektör Svenska Taxiförbundet.
– Taxibranschen var en av de branscher som först märkte av coronakrisen och som drabbades hårdast av regeringens och myndigheternas rekommendationer. Taxiföretag som livnär sig på affärs- och privatresande och den kommersiella trafiken har idag intäktsnivåer långt under det normala för årstiden, säger Claudio Skubla.
- Text: Jakob Norrby
- Foto: Henrik Trygg
-
SAS utökar inrikestrafiken med nya linjer från januari 2025
Som ett resultat av avtalet med BRA meddelar SAS att inrikesnätet kommer att stärkas med nya destinationer och ökad kapacitet.
-
Egyptiska mumier – internationell utställning till Kalmar Slott 2025
Nästa år kommer Kalmar Slott visa en utställning om forntida Egyptens mumier. Föremålen kommer från Egyptiska museet i Florens.
-
Tillväxtverket – fortsatt stark sommarturism i Sverige
Statistik från Tillväxtverket visar att antalet gästnätter under sommaren ligger på en stabil nivå jämfört med de senaste åren.
-
Destination Funäsfjällen söker en driven VD
Destination Funäsfjällen är Sveriges äldsta destinationsbolag och driver utvecklingen för fjällområdet. Nu söker de efter en VD.
-
Göteborg slutspurtar i Global Destination Sustainability Index 2024
Göteborg är åter bland årets topp 5-finalister för hållbarhetsrankingen Global Destination Sustainability Index.
-
Camp Ripan nominerade till Stora Turismpriset 2024
Camp Ripan kommer att representera Norrbotten i Stora Turismpriset. Det är ett innovativt och hållbart destinationshotell i Kiruna.
-
150 anmälda till Swedish Workshop Online för utländska reseföretag intresserade av Sverige
Över 150 personer från ett tiotal marknader är just nu anmälda till Swedish Workshop Online som lockar internationella reseaktörer.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 39 2024
Mest under Destination, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering och Utmärkelser
-
Skåne Food Fest lyfte skånsk mat- och dryckeshantverk och gårdsförsäljning
Skåne Food Fest hyllar det närodlade, skånsk mat och dryck samt lyfte kommande gårdsförsäljning
-
Världsarvet Grimeton besökscentrum byggs om
Stiftelsen Världsarvet Grimeton har beslutat att bygga om besökscentrum vid den snart 100-årsjubilerande radiostationen.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Nominerade till Stora turismpriset 2024 utvecklar besöksnäringen
Nu är nomineringarna till årets Stora turismpriset klara. Här möter vi verksamheter som bland an...
-
Pehr Palm blir ny VD för Visit Trelleborg
Efter en omfattande rekryteringsprocess med över 100 kandidater har styrelsen i Visit Trelleborg...
-
Skåne Food Fest lyfte skånsk mat- och dryckeshantverk och gårdsförsäljning
Matfestival med skånska mat- och dryckesproducenter och panelsamtal om gårdsförsäljning Den för...
-
Bröderna Olsson vinner Värmlands Turismpris 2024
Visit Värmland är stolta över att kunna utse Bröderna Olsson som årets vinnare av Värmlands Turi...
-
-
Gästbloggare
-