-
Basutställning på museum byggs om
På museet Livrustkammaren visar man upp Sveriges kungliga historia. Det är ett av Sveriges äldsta museer och besöks av både svenska och utländska turister.
Nu pågår ett arbete för att skapa en ny basutställning. Syftet är att öka tillgängligheten för besökarna och öka förutsättningarna för att bevara föremålen.
”- Livrustkammaren har funnits på slottet i 40 år och för att leva upp till vårt uppdrag att bevara och förmedla kulturarvet och göra samlingarna tillgängliga för besökarna, så krävs det ändamålsenliga lokaler och nya förutsättningar att bedriva en modern museiverksamhet. Museets samling av föremål från den svenska kungliga historien saknar motsvarighet både i Sverige och utomlands. Livrustkammaren ska bli angelägen för fler, genom att stå för en större mångfald vad gäller berättelser, innehåll och pedagogik. Basutställningen ska gestalta och berätta om det förflutna på ett tydligare sätt än idag för att möta den moderna museibesökaren, som kanske inte alltid vet ”allt” om Sveriges kungliga historia”, säger Malin Grundberg, museichef vid Livrustkammaren.
Utställningen blir tillgänglig och pedagogisk
I den nya basutställningen visas en berättelse, i kronologisk ordning, om den svenska monarkins makt under åren. Samlingarna kommer att presenteras på nya sätt, på sätt som är baserade på forskning.
”- Även i fortsättningen kommer museet visa de omtyckta och bekanta föremålen, men det blir också möjligt att uppleva nya föremål som aldrig tidigare visats på museet. Vi ger mer plats åt de kungliga kvinnorna och deras betydelse. Vi lyfter också fram 1800- och 1900-talen, men även vår egen tid mer jämfört med dagens basutställning. Vi tar in det internationella perspektivet i beskrivningen av det förflutna. Sveriges kungliga historia har inte varit isolerad från omvärlden och det ska tydliggöras. Och den magiska museikänsla, ”Livrustkammarkänslan” som idag finns i utställningen ska vi värna om. Den rustika enkla elegans som präglat museet ska vara vägledande även i den nya utställningen”, säger Malin Grundberg, museichef vid Livrustkammaren.
De flesta som besöker Livrustkammaren är barn och skolungdomar. Därför satsar man på att göra utställningen lättare att förstå och berör fler sinnen än bara synen. Man kommer även att skapa lösningar för utländska turister att ta del av utställningarna trots att de brukar ha låg förkunskap om Sveriges historia.
Under 2018 kommer man att fortsätta med visningar, skolprogram, stadsvandringar och programverksamhet. En del av programpunkterna kommer att genomföras i Storkyrkan som ligger intill museet.
Den nya basutställningen beräknas öppna i början av 2019.
Källa: Livrustkammaren
- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Erik Lernestål
-
Hertz bidrar till Giving Tuesday – en gåva som räddar liv
Giving Tuesday är en global folkrörelse med engagemang för medmänniskor. Röda Korset och Hertz har samarbetat sedan 2010.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 49 -24
Mest om Destination, Infrastruktur/Mobilitet samt Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Kungliga Djurgården åter prisad internationellt för hållbarhetsarbete
För andra gången tilldelas Kungliga Djurgården Green Destinations Platinum Award. En utmärkelse som belönar öns hållbarhetsarbete.
-
Hållbar natur- och hästturism på Öland – rekrytering till projekt
Öland representerar Sverige i utvecklingsprojektet South Baltic Horse Tourism. Därmed söker Öland & Co nu en erfaren projektledare.
-
Halländska Tiraholms Fisk vinner Stora Turismpriset 2024
Tiraholms Fisk är vinnare av Stora turismpriset 2024. Det halländska företaget hyllas för sin innovativa verksamhet med fisken i centrum.
-
Nu sätter Sala kronan på verket och avrundar sitt jubileumsår
Luciamorgon från Sala kommer bli magiskt. Tillsammans med kör och sångare kommer Lucian Lova Fredling att sprida värme i TV-rutan.
-
Anna Näppä är Årets ciceron 2024 – Forskar om hur arbetsgivare blir mer attraktiva
Stipendiet på 100 000 kronor, har tilldelats Anna Näppä vid Luleå tekniska universitet för doktorsavhandlingen "Building employer brands: The employee perspective"
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Den första advent startade Vinterköping, Norrköpings nya satsning som samlar och utvecklar vintertraditioner med nya inslag.
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Stockholm blir värdstad för gruppspel i dam-EM basket 2027. SBBF och staden intensifierar sin satsning på basket och trygghet.
-
Visita anmäler Umeå kommun till Konkurrensverket
Umeå Folkets Hus ägs 98 procent av kommunen. Trots detta bedriver de verksamheter i konkurrens med privata näringslivet. Visita har anmält dem till Konkurrensverket.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Mötes- och evenemangsambassadörer i Jönköping hyllas för sina insatser
Den 20 november 2024 bjöd Destination Jönköping in lokala mötes- och evenemangsambassadörer till...
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Svenska Basketbollförbundet (SBBF) och Stockholms stad kan med glädje meddela a...
-
Krönika: Sverige får den tillgänglighet (med flyg) som vi förtjänar
I torsdags hade jag nöjet att vara med på ett lunchseminarium, eller kanske snarare hearing, hos Stockholms Hande...
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Norrköping välkomnade till en magisk vinterupplevelse den 1 december 2024. Evenemanget Vinterköping går till den ...
-
-
Gästbloggare
-