-
Debatt: 83 turismföretagare larmar – Jobben på landsbygden försvinner
Detta är en debattartikel som först publicerades på Aftonbladet Debatt 18 mars 2021
Vi var många som led med förra årets studenter, som nekades det utspring och fest som avslutade gymnasiestudier innebär. Risken att även årets nybakade endast får fira med den närmsta familjen är överhängande. Men farorna för många unga är betydligt större än så. Och detsamma gäller för stora delar av Sverige. Utan besöksnäringens förmåga att anställa unga och dessutom skapa jobb i hela landet riskerar en hel generation att hamna i stora svårigheter och dessutom delar av vårt land att ytterligare avfolkas.
För unga människor på landsbygden finns ofta bara en handfull företag att söka anställning hos och våra företag inom besöksnäringen är de som anställer i särklass störst andel unga. Här är fyra av 10 sysselsatta under 26 år.
På kort sikt leder besöksnäringens kris till unga människors missade möjligheter att tjäna sina egna pengar när skolan är över. Men också förlorade rutiner, tider att passa, ansvar och kunskaper.
Men när nästa generation inte ges möjlighet att få jobb på hemorten, lämnas de utan andra val än att överge landet för staden. Och utan att kunna erbjuda besöksmål, upplevelser inom mat och dryck eller äventyr i naturen, decimeras möjligheterna att locka ny arbetskraft till landsbygden. I det längre perspektivet riskeras därför hela orters framtid.
För att Sverige ska ha en fortsatt levande landsbygd måste flera åtgärder komma på plats.
- Förstärkt stöd till nedstängda företag.
Nu drivs exempelvis restauranger, caféer och hotellbarer med vad som i praktiken är näringsförbud från klockan 20.30. Den skadan måste kompenseras fullt ut, och kompensationen måste betalas ut snarast. - Utlovade stöd måste betalas direkt.
De stöd som regeringen presenterat är bra och viktiga för att klara likviditeten i våra företag. Men stöden räddar ingen när de likt permitteringsstödet inte ens är sökbara. Här måste regeringen se till så att utlovade stöd betalas ut omedelbart och utan onödig byråkrati. Våra lador är tomma sedan länge. - Restriktionerna måste baseras på risk.
Besöksnäringens företag har tagit ett stort ansvar under pandemin, bland annat kring avstånd mellan människor och sällskap, hygien och serveringsrutiner. Det gör att vi kan ta emot långt färre gäster än vanligt men dessa åtgärder och restriktioner har gjort det möjlig att bedriva våra verksamheter på ett säkert sätt.
Folkhälsomyndigheten har flera gånger påtalat att restauranger, bland annat tack vare dessa åtgärder, inte utgör en riskmiljö för smitta. Den statistik som expertmyndigheten själva tagit fram, visar att 0,5 procent av smittan kan härledas till serveringsställen. Trots det är det just våra verksamheter som ska stängas klockan halv nio, med vad som i praktiken är ett näringsförbud efter dess som följd. Men pandemin håller inte tiden. När vi tvingar gästerna att lämna bordet, hör vi ofta samtal om hur kvällen ska fortsätta i hemmet, där inga restriktioner råder. Samtidigt är vår försäljning så dålig att vi ständigt är tvungna att försöka minska vår enskilt största utgift – lönekostnaden för våra anställda. Hittills har över 100.000 sysselsatta blivit av med jobbet, varslats eller korttidspermitterats inom besöksnäringen. Tiotusentals av dessa är unga. Och nu ökar konkursansökningarna drastiskt.
Människors egna ansvar, vårdpersonalens ovärderliga arbete och att skyndsamt vaccinera Sveriges befolkning mot Covid-19 är de enskilt viktigaste nycklarna för att stoppa pandemins framfart runt om i Sverige just nu. Vi förstår situationens allvar och är beredda att göra allt vi kan för att bistå. Men våra krav står inte i motsats till politiker att agera för att rädda jobb och företag på landsbygden. Att ha ett jobb innebär i många fall en vaccinering mot ett liv i kriminalitet eller missbruk. Vi utjämnar livschanser och skapar jobb för unga i hela Sverige. Låt oss få fortsätta göra det.
- Kent Lindvall och Britta Lindvall Jonsson, VD Treehotel, Harads
- Emma Andersson Sjöstrand, VD. Hörte Brygga
- Johan Larson, VD Hovfjället Skidanläggning Torsby
- Menette von Schulman, VD, Hotell S:t Clemens i Visby
- Stina Porsgaard, Stadshotellet i Västervik
- Reine Flodin, anläggningschef Sunne Camping och Sommarland
- Susanne Wallin, VD/Ägare, Haparanda stadshotell
- Jenny Grönlund, Bryggan Mat & Bar
- Anders Nilsson, VD Lindvallen Restauranger AB
- Anna Barkevall, VD och ägare Böda Sand
- Johan Örnvammar, restaurangchef Gustavsvik Resorts
- Pelle Hjortblad, CEO Toftaholm Herrgård AB
- Ola Lindgren Nilsson, VD Stua
- Anders Nilsson, VD Lindvallen Restauranger AB
- Stefano Vigolo, VD, Silver Resort, Arjeplog
- Pernilla Thor, VD Thanda Johannesbergs Slott AB
- Håkan Vargö, CEO, Restaurang Jaktvillan i Täby
- Lotta Giesenfeld Boman, vd/ Ägare, Sigtunahöjden i Sigtuna
- Mattias Karlsson, ägare, Brygghuset bar&kök i Visby
- Björn Jonzon, VD, Stora Brännbo Konferens och Hotell AB i Sigtuna
- Thérèse Liljeqvist, vd/ägare, Waxholms Hotell AB
- Stefan Guldstrand, VD, Utö Värdshus AB
- Lars Wikström, Ägare och Källarmästare Sandhamns Värdshus
- Niklas Ljung, VD, Kroken Nynäshamn AB
- Peter Ljung, VD, Nåttarö Gård & Resort AB
- Mathias Schneider, Ägare, Gimo Herrgård i Gimo och Söderfors Herrgård i Söderfors
- Andrea Dalle Vacche, vd/ägare, Taco Bar i bl.a Mölndal
- Joakim Blomquist, vd, RC Bageri AB i Sigtuna
- Per-Arne Olsson, Managing Director Eriksberg Hotel & Nature Reserve
- Martin Bergvall Nilsson, Kalmar Slott
- Emma Ekaremål, Asa Herrgård
- Ingrid Svensson, VD Hotell Mossbylund
- Jesper Rognefall, PM Restauranger
- Bobbo Werkelin, vd/ägare, Kneippbyn resort i Visby
- Mats Rofors, styreleseledamot Lindvallens Restauranger AB
- Jessica Larzon, Anläggningschef Mora Parken
- Eva Dahlberg, Grand Hôtel i Mölle
- Jannike Briesenland-Lister, CEO Sydkustens at Pillehill
- Malin & Petter Sandström, Kullagårdens Wärdshus
- Henrik Persson, VD High Coast Distillery AB, Bjärtrå/Kramfors
- André Nyström vd Frasses Malå
- Peter Johansson, ägare Fröjas oasen i Ås
- Tomas Ekström, VD, Walles Fjällhotell AB, Bruksvallarna
- Martin Spolander, VD, Kukkolaforsen T & K AB
- Rut Georgsson, Hotel Manager, simloc hotell Arjeplog
- Peter Engström, Styrelseledamot,Boden Camping & Bad AB
- Micael Gabrielsson, ägare, Kramfors Stadshotell AB
- Cecilia ”Cicci” Andersson, Delägare Sörbyn Turism & Konferens
- Oscar Engqvist VD, Söderhamn & co
- Katarina Lindahl, Hotellchef, Hotell Lappland, Lycksele
- Malin Lundström, Ägare, Rönnbäcks kiosk & gatukök AB, Boden
- Ove Strand, ägare, Sushi Odod i Luleå och Piteå
- Kenneth Gjemmestad ägare, The Silent Way, Umnäs
- Michael Engzell, VD / Ägare, Hotel Jokkmokk & F&K Hotellrestauranger
- Malin Hermansson, VD Destination Ockelbo
- Fredrik Norén, Krögare Hotel Skansen
- Christer och Tina Paulsson, Pensionat Strandgården
- Suzanne Parenius, VD Hjortviken Konferens AB
- Kenneth Kovanen, vd, Nygårds Värdshus/Skänkstugan i Täby
- Kerstin Johansson, vd/ägare, Engsholms Slott på Mörkö
- Johan Gate, ägare First Hotel Kokoloko i Visby
- Hanna Wiman, vd, Strand Hotel i Visby AB i Visby
- Magnus Klampe, ägare, Fårögården bed & breakfast på Fårö
- Mattias Nordberg, vd, Creperie & Logi i Visby, Stockholm och Åre
- Annelie Dahl, vVD, Stora Brännbo Konferens och Hotell AB
- Frida Domnauer, ägare, Värdshuset Lindgården i Visby.
- Carl Schnell, vd, Majstregåren AB i Burgsvik
- Viktoria Andersson, vd/General Manager, Clarion Hotel Wisby i Visby
- Lao Lopes, ägare, Harrys Gävle
- Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivaregård
- Alex Lindqvist, ägare, Brända Bocken Gävle
- Vesna Krstic, ägare, Verovin Gävle
- Tommy Westby, ägare, Helt enkelt & Erlandssons Gävle
- Anna Hartman , VD Grand Hotel Alingsås
- Sofi Holmgren, ägare, Överkalix Camping
- Jan-Åke Wallinder, ägare Docksta Baren
- Peder Svensson VD, Ullångers Hotell & Restaurang
- Mattias Wikner, VD och ägare, Wikners i Persåsen
- Håkan Svensson, Ägare, Åsarna Skicenter AB
- Anne Thörnström, VD Thörnströms Event AB
- Reinhard Keinprecht, vd, Wisby Hof & Bryggeriet Mat&Malt
Detta är ett debattinlägg och åsikterna som framförs är författarnas egna. Eventuella kommentarer, repliker eller svarsinlägg som inkommer till Turismnytt kan komma att publiceras. Turismnytt förbehåller sig dock rätten att neka publicering utan motivering.
Läs fler debattartiklar på Turismnytt här
jobben
- Text: Undertecknarna
- Foto: Jakob Norrby
- Förstärkt stöd till nedstängda företag.
-
Marcus Ståhl: Vad skapar en attraktiv plats att bo på och besöka?
Ett nytt blogginlägg från Turismnytts flitigaste bloggare Marcus Ståhl
-
Nya kontakter mellan studenter och besöksnäring under Möteslänken
Den 30 januari genomförde JHT och Handelskammaren Mittsverige Möteslänken. Ett tillfälle för studenter att möta aktörer från besöksnäringen.
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – januari 2025
Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild och analys om besöksnäringen i regionen baserad på preliminär data.
-
Järvsö Sustainable Tourism Summit 2025 – framtidens turism möts här
Järvsö Sustainable Tourism Summit är tillbaka! Mellan den 27 och 29 augusti samlas besöksnäringen i hjärtat av Hälsingland.
-
SAS har lanserat flyglinjer till Kalmar och Halmstad
SAS tar ännu ett steg i sin expansion av inrikestrafiken. Den 27 januari började de att trafikera Arlanda – Kalmar och Arlanda – Halmstad.
-
Bothnian Coastal Route inleder samarbete med Best of Scandinavia
Bothnian Coastal Route presenterar stolt sitt senaste samarbete med Umeå-baserade företaget Best of Scandinavia.
-
Cityindex – mat och hotell lyfter Östersund till nya höjder
Nyligen presenterades Cityindex rapporten för Östersund. Omsättningen för stadskärnan ökade med 4 procent under 2023.
-
Allt för sjön 2025: Innovation och hållbar tillväxt i fokus
I en tid då båtbranschen står inför utmaningar visar Allt för Sjön en stark tro på mässmediet som en ovärderlig plattform.
-
Hemligheten till att få saker gjorda: Sätt ett datum
Många turismföretagare jag träffar har många bra idéer. De vill utveckla nya aktiviteter, testa en specialtur eller skapa ett grymt event, men de kommer aldrig till skott. Sätt ett datum!
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 5 2025
Mest under Destination och Mat/Dryck, men även Flyg, Konstateranden/Beslut/Rapporter och Stöd/Insatser/Utmärkelser/Initiativ
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Naturturismföretagen – uppdaterade branschriktlinjer för utomhusmatlagning
Nu finns det en uppdaterad version av branschriktlinjer för utomhusmatlagning från Naturturismföretagen...
-
Grand Travel Award – Ekoturismpriset samt pris till hotell och transportörer
Den 13 februari 2025 arrangeras Grand Travel Award för 33 gången. Reseindustrins egen Oscarsgala går som vanligt ...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 5 2025
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination och Mat/Dryck, men äv...
-
Sylvia Nylin lämnar Destination Kalmar för nytt uppdrag i Sigtuna
I september 2022 började Sylvia Nylin som VD för Destination Kalmar med uppdraget att ta fram en...
-
-
Gästbloggare
-