-
Debatt: Peter Larsson – Varför får bara vissa flygplatser stöd?
Regeringen ger 100 miljoner i stöd till landets regionala flygplatser – men bara till vissa.
22 av 32 flygplatser får stöd.
Övriga får ingenting trots att de också är drabbade av pandemin.Till följd av pandemin har flyget i princip upphört.
Det har drabbat Sveriges regionala flygplatser (SRF) oerhört hårt. I det närmaste alla intäkter har uteblivit. Flygplatserna har koncentrerat sig på att säkerställa
att de samhällsviktiga transporterna som ambulansflyg, brandspaning eller sjöräddning kan fortsätta som vanligt. Trots sparpaket och permitteringar är läget fortsatt väldigt utsatt. Flygplatserna hade redan innan krisen en tuff situation.Sverige är ett avlångt och glesbefolkat land. På många platser finns inga andra realistiska alternativ att ta sig till huvudstaden eller ut i världen, än att flyga. Samtidigt är det då svårt att få dessa flygförbindelser att bli lönsamma. Då de flesta svenska flygplatser är kommunalt ägda blir det för alla dessa kommuner svårt att själva driva sina flygplatser. Med pandemin har kostnaderna blivit än mer kännbara.
Normalt kostar dessa flygplatser ca 500 miljoner kr om året. Utöver det är kostnaderna som pandemin förorsakat ca 300 miljoner kronor. Det har gjort att ägarna till de regionala flygplatserna har vädjat om hjälp. Mycket riktigt har regeringen också hörsammat denna vädjan och anslår 100 miljoner kr i extra driftstöd.
Bara vissa får stöd
Detta är verkligen välkommet. Även om det bara täcker en del av de verkliga kostnaderna hjälper det våra hårt ansatta flygplatser – men bara vissa flygplatser. Alla regionala flygplatser får troligtvis inte del av pengarna. Trots att de är drabbade av pandemin.
Som lagtexten till beslutet är utformad går det inte att tolka beslutet på annat sätt. Varför blir det då så här?
Sedan många år har vi i Sverige ett uppdelat system där staten äger och driver de stora flygplatserna som har möjlighet att gå med vinst. Det är sedan oftast kommuner och regioner som får driva de mindre flygplatserna som inte alls har förutsättningar att få flygplatserna att gå med vinst. Passagerarunderlagen är helt enkelt inte tillräckligt stora.
Staten har emellertid ett anslag där man stöttar driften för de regionala flygplatserna. Det innebär någon enskild miljon per flygplats för 22 av de 32 regionala flygplatserna. Att inte alla får statligt driftstöd har uppmärksammats och regeringen har också börjat titta på detta. Den så kallade Flygplatsöversynen ser bland annat över detta.
Miljöpartiet var emot
Vad vi har kunnat få fram från regeringens förhandlingar gällande stödpaketet om 100 miljoner, fanns det olika viljor. Miljöpartiet ville inte ge pengar till alla drabbade utan bara några få. De andra partierna ville gå våra ägares vädjan till mötes. Kompromissen blev att man helt enkelt dubblade dagens statliga driftstöd som är noga räknat 103 miljoner kr.
Den tänkta förändringen som en Flygplatsöversyn skulle leda fram till, innefattades inte av kompromissen. Det innebär att flygplatserna Örebro, Västerås, Norrköping, Linköping, Ängelholm, Sälen samt Eskilstuna, Skövde, Säve och Ljungbyhed blir utan stöd.
De fyra sista hade ingen reguljärtrafik när krisen slog till och är därmed inte lika drabbade. Men de första sex lider nu i precis lika stor utsträckning som de 22 andra flygplatserna som blir berättigade till stöd.
Stödet till flyget begränsas
Av alla stödpaket som regeringen mobiliserat till följd av pandemin, känner vi inte till några andra områden än för flyget där man villkorar stödet. Permitteringar, omsättningsstöd eller andra stödåtgärder är generella men för oss delar man upp stödet.
Även stödet till andra flygaktörer är generellt. Swedavia kan nyttja sitt stöd på 3,1 miljarder kr till samtliga sina flygplatser, likaså kan LFV själva fritt disponera hur de använder stödet på 900 miljoner kr. Med för de regionala flygplatserna, ges nu stödet endast till 22 av 32 flygplatser.
Likaså när regeringen beslutade om 3 miljarder kr i riktat stöd till de regionala kollektivmyndigheterna till följd av pandemin, så selekterade man inte heller stödet utan gav det till alla kollektivmyndigheterna.
Nu har vi på nytt vädjat till regeringen att ge stöd till alla de drabbade flygplatserna. Det kan inte vara regeringens mening att säkra flygförbindelser och samhällsviktigt flyg för vissa flygplatser men inte för alla.
Flyget behöver lyfta. För det behövs stöd. Ett stöd till alla.
Peter Larsson
VD Svenska regionala flygplatserDetta är ett debattinlägg och åsikterna som framförs är författarnas egna. Eventuella kommentarer, repliker eller svarsinlägg som inkommer till Turismnytt kan komma att publiceras. Turismnytt förbehåller sig dock rätten att neka publicering utan motivering.
Läs mer om flygplatser på Turismnytt
- Text: Peter Larsson, Svenska regionala flygplatser
- Foto: Mats Burman, Ateljé Uggla
-
Wingårdhs och Lotus Hotel Group förädlar och förnyar Billingehus
Nu pågår ett omfattande arbete i att väcka liv i Billingehus. Det ska åter bli en destination värd att ta omvägar för.
-
Stockholms Hamnar ska stärka utbytet mellan Finland och Sverige
Stockholms Hamnar tillsammans med Visit Stockholm tar initiativ till att fördjupa relationen med Finland genom ett nytt projekt.
-
Swedish Workshop – speeddejting för fler internationella affärer
I veckan anordnades Swedish Workshop i Falun. Under två dagar möttes internationella researrangörer och svensk besöksnäring.
-
Revolutionerande elflygföretag vinner Göteborgs Companipris
Årets vinnare av Göteborgs Companipris är det banbrytande elflygföretaget Heart Aerospace som vill revolutionera branschen.
-
Svenskarna lägger mer pengar på semestern men avstår utlandsresa
Årets sommar blir den första på flera år helt utan restriktioner för svenskarna och det påverkar semestern. Det visar en ny undersökning.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring 16-20 maj 2022
Den här veckan med en undersökning som visar att svenskarna kommer att lägga mer pengar på semestern men avstår utlandsresan
-
Cykla i Filmlandskapet Småland vinnare av Årets Turismpris 2022
Carina Engqvist och Carina Eldåker, grundare av Cykla i Filmlandskapet Småland, fick ta emot Årets turismpris 2022.
-
Lakritsfabriken utvecklar sin destination med guidade turer
Under sommaren kommer Lakritsfabriken arrangera flera guidade turer där odling, matlagning och skörd av lakrits kommer vara i fokus.
-
Projektet Stärka världsarv ska bidra till en hållbar turismutveckling
2019-2021 genomfördes projektet Stärka världsarv i Falun. Projektet är avslutat och nu finns en sammanfattning av det tillgänglig.
-
Pippi på Cirkus har äntligen världspremiär den 1 juli 2022
Pippi skapar magi och bjuder på en cirkusmusikal den 1 juli 2022. Då är det äntligen dags för föreställningen Pippi på Cirkus.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Intervju med Fredrik Reinfeldt om hans nya roll som ordförande för Visita
Fredrik Reinfeldt övertog ordförandeskapet i Visita på årsstämman i början av maj. Vi skrev om a...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring 16-20 maj 2022
En av de intressantaste och mest anmärkningsvärda nyheterna den här veckan är kanske undersökningen som visar att...
-
Pippi på Cirkus har äntligen världspremiär den 1 juli 2022
Pippi, Prusseluskan, Kling och Klang, Tommy och Annika skapar magi och bjuder på en riktig sprakande cirkusmusika...
-
Vår Gård tar hem titeln Årets Konferensanläggning 2022
Årets vinnare i kategorin Årets Konferensanläggning gick till Vår Gård Saltsjöbaden som stod mot...
-
-
Gästbloggare
-