-
GSTC-dragning för utbildningsledare och utbildare på Yrkesakademin
Jeppe Klockareson gick igenom GSTCs fördelar under två dagar
Förra veckan hade jag nöjet att vara med på några timmar av en utbildning i hållbarhet som Yrkesakademin höll för sina utbildningsledare och externa utbildare. Det var Jeppe Klockaresson från GSTC, Global Sustainable Tourism Council, som höll i utbildningen och under två dagar gick man igenom alla delar i GSTCs obundna standard för hållbarhet. Under de två timmar jag var med hade man fokus på punkterna om gästnöjdhet, marknadsföring och ekonomisk nytta. Det var intressant att se hur engagerade alla deltagare var och det blev många livliga diskussioner och erfarenhetsutbyten, vilket också var meningen. Hållbarhet är ju ett ämne som är både hett, finns många olika sätt se på och har väldigt olika förutsättningar i olika typer av verksamhet och på olika platser.
Det som är bra med GSTC är att det inte är en certifiering utan en underliggande global standard för turism och resor (travel) som certifieringar kan ackrediteras av. Det är en miniminivå som turismföretag/-verksamheter och destinationer bör sträva efter att uppnå för att vi skall bibehålla världens natur- och kulturresurser. Att Yrkesakademin ger sina utbildare den här baskunskapen bidrar till att också de som studerar på deras yh-utbildningar får detta med sig ut i arbetslivet och i sin tur kan bidra till att fler verksamheter blir riktigt bra på hållbarhet. På det här sättet kan också utbildningarna tillföra branschen ny kunskap och driva på utvecklingen.
Givande diskussioner i gruppen
Frågor som kom upp i diskussionerna var vem som äger bilden av destinationen? Vem håller i och tar ansvar för säkerheten? Har man uppdaterat när ansvaret för destinationen har flyttat från kommun till bolag (eller vice versa för den delen)? Hade den nedlagda turistbyrån en roll där? Vet alla var närmaste hjärtstartare finns? Onekligen tänkvärda frågor att fundera över på många besöksmål och destinationer.
När man kom till punkten marknadsföring handlade det bland annat om vad man lovar i sin marknadsföring och hur man kommunicerar sitt hållbarhetsarbete. Vem vill man egentligen vara och vem vill man locka till sig.
Under punkten ekonomisk nytta handlade det bland annat om turismens direkta och indirekta bidrag till destinationens ekonomi och hur man följer upp det. Det finns mycket att vinna på att involvera lokalbefolkningen i ett tidigt skede i utvecklingen och i specifika projekt. I riktlinjerna ingår också att man ska förhindra exploatering och stödja lokala producenter och lokal handel. Man skall också ha ett system för att hantera besökstrycket på attraktiva platser.
Som sagt så var detta bara ett brottstycke av de två dagarna men ger kanske ändå både en bild av nyttan med att ha ett verktyg GSTCs i sitt hållbarhetsarbete och Yrkesakademins ambition när det gäller nivån på utbildarna man har och anlitar.
- Text: Jakob Norrby
- Foto: Jakob Norrby
-
Modernisering av hotellets teknik – framtiden för gästfrihet
Med system som Atomize och Mews skapar man förutsättningar för både lönsamhet och bra gästupplevelser
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 45 2024
Mest i kategorierna Destination, Evenemang, Hållbarhet och Konstateranden, beslut och rapporter
-
Scandic Hotels Group betalar tillbaka skatteskuld i förtid
Scandic Hotels Group har under oktober 2024 förtidsbetalat sin utestående skatteskuld om 631 MSEK till Skatteverket.
-
Vinteranläggningarnas nyheter 2024 – Stöten i Sälen & Ramundberget
Sveriges anläggningar i fjällen förbereder sig inför en ny vintersäsong. Här ser ni vad Stöten i Sälen och Ramundberget kommer erbjuda.
-
Satsning på naturturism i Jönköping ger resultat
Jönköping arbetar för att skapa förutsättningar för naturturism. Lokala företagare knyter kontakter och paketerar gemensamma upplevelser.
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – oktober 2024
Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild om besöksnäringen baserad på preliminär data. Oktober blev en stabil höstmånad.
-
Världsunik vandringsled i Stockholms skärgård invigd
Nu invigs Stockholm Archipelago Trail, en ny vandringsled genom Stockholms skärgård. Den skapar möjligheter för lokal utveckling och turism.
-
Eldsjälar prisades under Värmlands Besöksnäringsdagar
Under Värmlands Besöksnäringsdagar i Sunne den 7-8 november hyllades flera pristagare inom den värmländska besöksnäringen.
-
Evenemangstratten – ett verktyg för att bedöma värdet av evenemang
Destinationsbolagen Läckö-Kinnekulle och Next Skövde står bakom ett innovativt bedömningsverktyg, Evenemangstratten.
-
Nytt samarbete ska stärka Helsingborg som filmstad
Helsingborg och Film i Skåne ingår i ett samarbete som ska stärka staden som inspelningsplats och bidra till lokal talangutveckling.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Unik supergunga till Gröna Lund 2025 och Gnuttarna flyttar in
Nöjesparken kan avslöja att det kommer en ny attraktion till Gröna Lund 2025. I april får besökare uppleva tyngdl...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 44 -24
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest i kategorierna Destination, Evenemang o...
-
Sveriges Bussföretag – turismen syns nästan aldrig i infrastrukturplaneringen
Turismen och besöksnäringen har de senaste 25 åren varit en av Sveriges snabbast växande näringar. De bygger defi...
-
Världsunik vandringsled i Stockholms skärgård invigd
Nu invigs Stockholm Archipelago Trail – en ny vandringsled genom Stockholms skärgård. Den ska fö...
-
-
Gästbloggare
-