-
Inkvarteringsstatistiken för mars visar stora effekter på besöksnäringen
På torsdagen kom Tillväxtverket med den preliminära inkvarteringsstatistiken (gästnattsstatistiken) för mars månad och den visar inte oväntat att coronaviruset har stora effekter på besöksnäringen i Sverige. Gästnätterna på kommersiella boendeanläggningar i Sverige minskade med 38 procent jämfört med motsvarande månad 2019. Den sista veckan i mars var minskningen 67 procent jämfört med samma period förra året.
– Effekterna av coronapandemin har fått snabba och dramatiska konsekvenser för den svenska besöksnäringen. Statistiken från sista veckan i mars visar också på en nedåtgående trend. Tyvärr lär det inte alls se bättre ut när vi får siffrorna för april, säger Kristian Seth, analyschef på Tillväxtverket.
Det största tappet på svenska turistanläggningar står inte oväntat utländska besökare för. Gästnätter från svenska besökare minskade med 34 procent i mars medan de utländska gästnätterna hade en minskning med 56 procent. Alla Sveriges län hade en nedgång av gästnätter. Stockholms län tappade mest, över hälften, medan Dalarna tappade minst.
Gästnätterna från Kina minskade mest
Gästnätterna från Kina minskade med 83 procent jämfört med mars 2019. Gästnätterna från USA minskade under samma period med 54 procent. Även gästnätterna från de nordiska grannländerna samt Tyskland, som utgör de största utländska marknaderna för besöksnäringen i Sverige, minskade kraftigt. Gästnätterna från de nordiska länderna minskade med 50 procent och gästnätter från Tyskland med 45 procent.
900 miljoner i förlorade hotellintäkter
Majoriteten av gästnätterna under mars, spenderades på hotell. De totala logiintäkterna för hotell uppgick till cirka 1,1 miljarder kronor, en minskning med 47 procent jämfört med året innan. Gästnätterna på både vandrarhem och stugbyar minskade under samma period med 35 procent. Andelen gästnätter på camping minskade med 19 procent.
Statistiken för mars 2020 bygger på preliminära siffror där det kan förekomma eftersläpning av inrapporterade uppgifter. Därför ska resultatet tolkas med viss försiktighet.
Läs gärna också Marie Gyllenbergs på Tillväxtverket blogginlägg om huruvida det finns några ljusglimtar i besöksnäringens kris efter Corona, baserad på en rundfrågning i samarbete med oss på Turismnytt. Den hittar ni här
- Text: Jakob Norrby
- Foto: Tillväxtverket
-
Thérèse Liljeqvist är ny VD för Artipelag
Artipelag presenterar Thérèse Liljeqvist som ny VD. Med en bakgrund inom besöksnäringen tar hon med sig erfarenhet.
-
Mötesåret 2024 – stora möten och event trotsade konjunkturen
Mötesåret 2024 har varit präglat av minskad efterfrågan på konferenser. Trots det har efterfrågan på stora möten ökat enligt Svenska Möten.
-
Fler hittar till Marinmuseum året runt – så gick det 2024
Trots en besöksminskning jämfört med 2023, fortsätter Marinmuseum att vara en av södra Sveriges största besöksdestinationer.
-
Göta Kanal – nya kryssningsupplevelser lockar
Allt fler resenärer söker autentiska upplevelser. Göta kanal erbjuder en unik chans att upptäcka Sveriges historia och natur från vattnet.
-
Vasamuseet och Vrak i nytt poddsamarbete med Anders Lundin
Tillsammans med experter från Vasamuseet och Vrak berättar Anders Lundin om skepp som förlist i den nya podden Folkets historia.
-
Sveriges beredskap börjar lokalt, därför behöver vi besöksnäringen
Besöksnäringen har gång på gång visat sig vara en avgörande resurs i tider av kris
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – december 2024
Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild om besöksnäringen. Det blev ett bra slut på året med positiva utsikter för framtiden.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 2 2025
Ganska jämnt fördelat på många kategorier som Stöd/Insatser/Utmärkelser/Initiativ Destination, Transport/Infrastruktur/Mobilitet, Evenemang samt Konstateranden/Beslut/Rapporter.
-
EU-kommissionen ger klartecken för gårdsförsäljning i Sverige
EU-kommissionen har inte lämnat invändningar. Därmed kan regeringens beslut att tillåta gårdsförsäljning börja gälla i sommar.
-
Visit Sweden – historiskt när den svenska röda stugan flyger till månen
Den 15 januari sker en historisk rymduppskjutning. Då flyger den svenska röda stugan till månen. Skapad av konstnären Mikael Genberg.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Visit Sweden – historiskt när den svenska röda stugan flyger till månen
Exakt kl. 07.11 (CET) den 15 januari sker en historisk rymduppskjutning (Uppdatering 15 januari 10.20 – här...
-
Visit Hornborgasjön förbereder sig för framtidens turismutmaningar
Platsutveckling genom turism – Exemplet Visit Hornborgasjön Nya trender och klimatföränd...
-
Jul- och nyårsrekord för SkiStar – 99 procent boendebeläggning
Under jul- och nyår nådde fjällbolaget SkiStar en boendebeläggning på 99 procent. Högst beläggni...
-
Sveriges beredskap börjar lokalt, därför behöver vi besöksnäringen
Samtalet kring säkerhetspolitik domineras idag av militära och myndigheters lösningar. De är förståeligt utifrån ...
-
-
Gästbloggare
-