-
Krönika: Hur tänker våra politiker? Om besöksnäringen, flyget, Coronakris
Med all respekt för att sjukvård och smittspridning måste adresseras men politikerna måste kunna tänka två tankar samtidigt och då tänka lika rätt ifråga om att rädda företag och sysselsättning, som de förhoppnings gör när det gäller den faktiska grundorsaken.
Har våra politiker INGEN kontakt med verkligheten ute i företagen?
Finns det inga politiker som har bakgrund som företagare eller med åtminstone en släkting eller bekant som driver företag? Hur kan de tro att lån löser en så akut kris?
Visa handlingskraft!
Visar handlingskraft gör man inte genom att presentera stöd på 500 miljarder – i lån! Lån via banken som inget företag (åtminstone inte litet eller medelstort) kan få i den här situationen. Det är ett rent slag i luften.
Handlingskraft är att ge snabbt och direkt stöd med att täcka fasta utgifter när intäkterna går ned till noll eller några få procent på ett fåtal dagar! Se på våra grannländer.
Då kan livskraftiga och blomstrande företag övervintra och ge den kickstart landet behöver när krisen avtar och är över.
Investera nu så kan vi få en kickstart och fortsatt förtroende för politiken
Hur ska våra politiker med någon som helst trovärdighet kunna möta väljarna efter krisen när hundratusentals är arbetslösa, tusentals företag har gått i konkurs och hela samhället haltar för att försörjningskedjor och det dagliga livet inte fungerar. Vem bryr sig om snacket om att vi hade bra statsfinanser och pengar i ladorna innan krisen kom, när de inte använts på ett smart sätt som räddar jobb och företag? Hur ska pengarna i ladorna räcka till de mångdubbelt större kostnaderna för konsekvenserna som blir när man inte gör något eller gör fel saker? Och som dessutom i sig medför att hela ekonomin går utför under lång tid?
Nej, investera nu! Då kan vi få en kickstart, kanske redan i sommar, med omfattande inrikes turistande. För kommer svenskarna ut i landet och det inte finns några hotell och vandrarhem att bo på, inga museer som är öppna när det regnar, inga barer, restauranger och uteserveringar som man är vana vid på semestern, stängda matbutiker och bensinmackar så kommer de snabbt inse vilka politiker vi hade när krisen var som värst. Om de över huvud taget röstar då så lär det inte vara på dem vi ser i tv-rutan idag! Den saken är säker.
Hållbarhet i framtiden
Hur ska något företag ha råd att satsa på hållbarhet när man verkar i en bransch som har blivit avsågad i höjd med knäskålarna? Hur ska de företag som men nöd och näppe har överlevt krisen orka tänka på hållbarhet? Sannolikt kommer ekonomisk hållbarhet bli den primära hållbarhetsaspekten för nu har man sett konsekvenserna för dem som inte varit ekonomiskt hållbara. Förhoppningsvis kan också det faktum att krisen lockat fram de goda sidorna och solidariteten hos de allra flesta, bidra till ett ökat fokus på social hållbarhet. Att vi tar hand om varandra och de svagaste i samhället och inte minst på arbetsmarknaden där det kommer att bli extremt tufft för de grupper som företagen i besöksnäringen har tagit så väl hand om, ungdomar, nyanlända och personer med funktionsvariationer.
Som Erika Rosander på Tillväxtverket sa i sin krönika: ”Med Corona-krisen har det blivit kristallklart att utan ekonomisk hållbarhet finns ingen social hållbarhet i besöksnäringen. Utan företag, inga jobb. Utan företag, ingen regional utveckling.”
Klimatet kan nog då komma att bli sekundärt, men förhoppningsvis kan vi se mer holistiskt och nyktert på det den här gången. Förhoppningsvis kan vi inse att flyget är viktigt för att hålla ihop ett land som vårt avlånga och för att smörja det globala systemet som vi inser nu att vi är väldigt beroende av. Då kanske vi också är villiga att hjälpa flyget att snabbt ställa om till biobränsledrift så fort det bara går och sedan eldrift! Det tråkiga är att flyget sannolikt är rejält ”vingklippt” när det kommer tillbaka och har fullt upp med återuppbyggnad. I värsta fall har vi heller ingen konkurrens (om BRA inte överlever) med allt vad det innebär av prisökningar och begränsat ruttnät. Jag kan förresten inte undgå att fundera över hur det kom sig att regeringens beslut om trafikplikt kom bara några timmar efter att BRA hade gått i rekonstruktion… Det kanske inte hade förändrat något men det hade varit klädsamt om något annat bolag än det statligt delägda hade fått vara med och dela på de ”pliktiga” flygningarna…
Är det såhär ni vill ha det kära politiker?
Om inte besöksnäringsföretagen får hjälp snabbt är detta vad ni har framför er:
- Egenhändigt tillagad spaghetti och ketchup till de utländska gästerna i Arvfurstens palats, för cateringföretag och trevliga restauranger är nu tomma lokaler och kockarna står kanske med bössan i vacker hand utanför t-banan.
- Det lär bli kö till mikron i regeringskansliet och riksdagen när alla ministrar, riksdagsmän och tjänstemän ska värma sina matlådor. Inga luncher på stan här inte.
- Inga välarrangerade partikongresser på välutrustade kongressanläggningar de närmaste tio åren. Det får bli bantade tillställningar i egna lokaler eller om ni kanske får låna riksdagshuset eller en lokal sporthall.
- När ni kommer ut i landsorten för att möta de få återstående väljarna eller för att se spillrorna av vårt stolta land är det bäst att kolla om de finns någon släkting att kinesa hos för det lär vara svårt att hitta hotell att bo på.
- Långa tåg-, bil- och bussresor till väljarna ute i landet för flygförbindelser finns bara till några få orter.
- Utrusta er med bra skor när ni ska mellan mötena eller till och från de få tåg eller flyg som går, för taxi kommer man att få vänta länge på, om det överhuvudtaget finns.
- Det event som kommer att klara sig bäst (om det finns några duktiga eventföretag kvar som kan arrangera det) är Almedalen. För det kommer ni att behöva mer än någonsin för att profilera er efter det här.
Kanske är våra landsortspolitiker räddningen?
Man får hoppas att alla (ni, får jag väl säga för jag tror att några av er läser detta) landsortspolitiker lyckas förmedla allvaret ute i landet till politikerna (och för all del tjänstemän) i regeringen. För inte kan ni väl stillatigande låta er landsända bli avskuren från huvudstaden och resten av landet och världen? Inte kan ni väl leva med att de blomstrande besöksnäringsföretag och andra småföretag som ger er bygd liv och försörjning faller som käglor runt er? Nog måste ni se hur akut problemet är för så många?
Desperata grepp och framsynta grannländer
Hur kan det komma sig att danskarna hittills är mest nöjda med samhällets coronahantering och i synnerhet hur regeringen har hanterat det. Kanske något för våra politiker att snegla på – http://nyheter.kvalitetsindex.se/pressreleases/nordiska-skillnader-kring-invaanarnas-uppfattning-om-hur-coronapandemin-hanteras-av-samhaellet-danskarna-hittills-noejdast-2989419
Skall det behöva så radikala och desperata grepp som att en taxiföretagare skickar öppet brev till Angela Merkel och ber om hjälp att sätta press på svenska politiker – ”Svenska politiker lyssnar inte!” – https://www.fplus.se/hjalp-oss-angela-merkel-svenska-politiker-lyssnar-inte/a/vQ78Pl
Avslutningsvis
Det blev många frågor och dessvärre sannolikt många retoriska också, men när man sitter mitt i nyhetsflödet och pratar med många företag i branschen och inte minst destinationschefer som beskriver allvaret, överallt, då går det till slut inte att sitta stillatigande.
Visst, jag hade kunnat rikta mig till ministrar och politiker direkt med de här frågorna men tyvärr har det inte funnits tid med våra begränsade resurser och vi hade med all säkerhet inte fått annat än undvikande politiker-icke-svar.
Jag fick en känsla av, och även vissa antydningar om, att det kunde vara miljöpartiet som bromsade stöd till besöksnäringen (och säkerligen flyget) så jag dristade mig till att skicka ett antal frågor till en miljöpartistisk riksdagsledamot. Tyvärr fick jag bara nyss nämnda typ av svar varför de inte ens är idé att publicera. Dock hävdade hen att miljöpartiet värnar om de små företagen och besöksnäringen så om det är med sanningen överensstämmande får jag väl göra avbön där.
Nej kära beslutsfattare däruppe i regeringskansli och riksdag, vi vill se handling i form av stöd och bidrag NU som ger företagen en chans att övervintra några månader! Ni kommer att se att det är den bästa investering ni gjort i hela ert politiska liv. Både för landets välmående och välstånd, för framtidens välfärd och sysselsättning och, viktigast av allt för er egen politiska överlevnad!
- Text: Jakob Norrby
- Foto: Pixabay
-
Thérèse Liljeqvist är ny VD för Artipelag
Artipelag presenterar Thérèse Liljeqvist som ny VD. Med en bakgrund inom besöksnäringen tar hon med sig erfarenhet.
-
Mötesåret 2024 – stora möten och event trotsade konjunkturen
Mötesåret 2024 har varit präglat av minskad efterfrågan på konferenser. Trots det har efterfrågan på stora möten ökat enligt Svenska Möten.
-
Fler hittar till Marinmuseum året runt – så gick det 2024
Trots en besöksminskning jämfört med 2023, fortsätter Marinmuseum att vara en av södra Sveriges största besöksdestinationer.
-
Göta Kanal – nya kryssningsupplevelser lockar
Allt fler resenärer söker autentiska upplevelser. Göta kanal erbjuder en unik chans att upptäcka Sveriges historia och natur från vattnet.
-
Vasamuseet och Vrak i nytt poddsamarbete med Anders Lundin
Tillsammans med experter från Vasamuseet och Vrak berättar Anders Lundin om skepp som förlist i den nya podden Folkets historia.
-
Sveriges beredskap börjar lokalt, därför behöver vi besöksnäringen
Besöksnäringen har gång på gång visat sig vara en avgörande resurs i tider av kris
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – december 2024
Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild om besöksnäringen. Det blev ett bra slut på året med positiva utsikter för framtiden.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 2 2025
Ganska jämnt fördelat på många kategorier som Stöd/Insatser/Utmärkelser/Initiativ Destination, Transport/Infrastruktur/Mobilitet, Evenemang samt Konstateranden/Beslut/Rapporter.
-
EU-kommissionen ger klartecken för gårdsförsäljning i Sverige
EU-kommissionen har inte lämnat invändningar. Därmed kan regeringens beslut att tillåta gårdsförsäljning börja gälla i sommar.
-
Visit Sweden – historiskt när den svenska röda stugan flyger till månen
Den 15 januari sker en historisk rymduppskjutning. Då flyger den svenska röda stugan till månen. Skapad av konstnären Mikael Genberg.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Visit Sweden – historiskt när den svenska röda stugan flyger till månen
Exakt kl. 07.11 (CET) den 15 januari sker en historisk rymduppskjutning (Uppdatering 15 januari 10.20 – här...
-
Visit Hornborgasjön förbereder sig för framtidens turismutmaningar
Platsutveckling genom turism – Exemplet Visit Hornborgasjön Nya trender och klimatföränd...
-
Jul- och nyårsrekord för SkiStar – 99 procent boendebeläggning
Under jul- och nyår nådde fjällbolaget SkiStar en boendebeläggning på 99 procent. Högst beläggni...
-
Sveriges beredskap börjar lokalt, därför behöver vi besöksnäringen
Samtalet kring säkerhetspolitik domineras idag av militära och myndigheters lösningar. De är förståeligt utifrån ...
-
-
Gästbloggare
-