-
Så kan ditt hotell minska uppvärmningskostnaderna
Att driva ett hotell innebär stora driftskostnader. Den kanske största posten är uppvärmningskostnaderna. Men för hotellägare som följer med vad som händer i teknikutvecklingen så finns det många möjligheter att spara in på just sina uppvärmningskostnader.
Vi träffade solcellsexperten Therese Söderström, som arbetar på företaget Svenska Sol, för att fråga vad hon skulle göra om hon var hotellägare.
Skapa en verksamhet som minimerar klimatpåverkan
För en hotellägare gäller det att skapa en miljö för både sina hotellgäster och sin personal. En miljö där man också tar hänsyn till att minimera verksamhetens klimatpåverkan. Miljön måste också bidra till att verksamheten kan drivas på ett lönsamt sätt. Visst låter det svårt? Nja, det behöver inte vara det…
Installera solceller sänker uppvärmningskostnaderna
Ett första steg mot att minska sitt hotells uppvärmningskostnader är att installera solceller. Under många år har det funnits solceller men tills nu har de varit både dyra och inte så vackra.
Dagens solceller har en pay-off tid på 6-7 år, det vill säga efter sex år kan man räkna med att hotellet producerar sin egen el, i princip utan kostnad. Kanske det till och med blir så att man kan sälja ”överbliven” el. Just nu byggs batterifabriker i till exempel Västerås och Skellefteå där man kommer att kunna spara el. Resultatet blir att hotellet kan spara in på elkostnader och sin påverkan på miljön.
Sök investeringsstöd
Den som vill installera solceller kan ansöka om ett investeringsstöd. Genom det kan man få 30% av investeringen finansierad. De flesta som söker är dock ofta privatpersoner. Det finns också flera EU-stöd som man kan söka.
Var ute i god tid
Planeringstiden inför installationen är relativ kort men ibland kan bygglovet ta tid att få. Dock tas bygglovet för solceller bort från och med den 1 augusti 2018. Man måste även komma ihåg att boka in ett byte av elcentralen. Detta gör man hos sin nätägare. Bäst och fortast går det om man anlitar någon som tar ett helhetsgrepp om planering, installation med mera. Svenska Sol erbjuder en sådan tjänst.
Installera på hösten eller vintern
Man kan installera solceller året runt i Sverige men om man planerar en större solcellspark så är det bäst att lägga installationen på hösten eller vintern.
Installera solceller redan vid byggnationen
Solcellerna idag är mycket snyggare än förut. Nu är det många arkitekter som ritar in solcellerna redan när de skapar byggnaden. Solceller kan numera installeras på marken, på väggar, på tak osv.
Dagsljuset ger energin
En fördom om solceller är att solceller kräver strålande solsken. Detta är inte sant! Solceller samlar energi från allt ljus, vilket gör att de fungerar även i vårt klimat och vi kan också dra nytta av våra långa dagar och midnattssolen i norra Sverige.
Övervaka och analysera resultatet
Vad behöver man tänka på efter att man har installerat solceller? Jo, det är viktigt att man övervakar sin anläggning och att den fungerar som den ska. Det är först då som man ser resultatet av sin investering.
Vill du lära dig mer om solceller? Klicka här!
Detta är en sponsrad artikel
- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Svenska Sol
-
Tekniska museet är Årets museum 2025
Tekniska museet har utsetts till Årets museum 2025 av Sveriges Museer och ICOM. De förnyar bilden av vad ett museum kan vara.
-
Västflyg – nyetablering av flyglinje mellan Växjö Småland Airport och Bromma Stockholm Airport
Från och med juni kommer Västflyg att utöka sin verksamhet med en ny flyglinje som utgår från Växjö till Bromma i Stockholm.
-
Arknat bygger vindskydd i Nyköping – arkitektur och natur i harmoni
Arknat skapar platsunika och arkitektritade vindskydd längs Sörmlandsleden i sommar för allmänheten att nyttja.
-
Nobis Hospitality Group öppnar nytt hotell – Hagastrand
Vid Hagaparken tar ett hotell form, Hagastrand. Det är Nobis Hospitality Groups prestigeprojekt, en social wellness-destination.
-
Nästan 17 miljoner gästnätter på campingplatser 2024
Ny statistik visar att gästnätter på Sveriges campingplatser ökade till 16,7 miljoner 2024. Dessutom är det valet för europeiska turister.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17-25
Mest under Destination, Evenemang samt Konstateranden, beslut och rapporter.
-
Boule-VM 2027 kommer till Göteborg och Scandinavium
Boule-VM kommer att avgöras i Göteborg den 2–5 september 2027. På Scandinavium kommer atleterna att tävla om världsmästartitlarna.
-
Pontus Frithiof at Bro Hof har öppnat – ny gastronomisk destination
Den nya restaurangen Pontus Frithiof at Bro Hof erbjuder en unik matupplevelse. Förstärkt med en ny destination för event.
-
Daftö Resort – sommarjobbande unga kompletteras av pensionärer
För att komplettera ungdomarnas insatser under sommaren söker Daftö Resort pigga seniorer. De vill skapa en inkluderande arbetsplats.
-
Skaraborg som konstdestination – 5 stora nyheter i sommar
I sommar blomstrar Skaraborg med fem nyskapande konstupplevelser. I form av tre nya besöksmål, en designikon och ett jubileum.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Utländska turister spenderar mer i Sverige än exportvärdet för järn och stål
Jämförs Sveriges exportsiffror för 2024 som presenteras av Statistiska Centralbyrån, SCB, och Ekonomifakta.se, sy...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17-25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang samt Konst...
-
Skaraborg som konstdestination – 5 stora nyheter i sommar
I sommar blomstrar Skaraborg i Västsverige med fem nyskapande konstupplevelser i form av tre nya...
-
Sporterna under SM-veckan 2025 i Norrköping – dag för dag
Nu släpps idrotternas tävlingsdagar och arenor till SM-veckan 24–29 juni i Norrköping! Dags att ...
-
-
Gästbloggare
-