-
Platåbergen i Västergötland blir Sveriges första Unesco globala geopark
Platåbergslandskapet i Västergötland har blivit utnämnd till Sveriges första Unesco globala geopark. Detta betyder att Platåbergen anses vara världsunikt och av internationellt intresse. Området blir också del av ett nätverk med geoparker världen över.
“Att vara en del av det här nätverket sätter vårt område på världskartan och öppnar dörrar för både internationell turism men även utbyten och samarbeten.” Säger Anna Bergengren, koordinator för Platåbergens Geopark. “Vi hoppas att utnämningen som Sveriges första Unesco globala geopark kommer ge området ökad uppmärksamhet och bidra till en starkare besöksnäring i platåbergslandskapet. Men även att det kan ge de boende här en bättre förståelse för att de naturmiljöer som finns utanför köksfönstret är unika i världen.”
Bevarande av naturmiljöer och främjande av naturturism
En geopark jobbar i grunden för att kombinera bevarande av naturmiljöer med hållbar utveckling och främjande av naturturism. Globala geoparker utses av FN-organet Unesco. Andra exempel på Unescokoncept är världsarv och biosfärområden. Idag finns det 177 geoparker i 46 olika länder i det globala geoparksnätverket.
“Det här gör mig väldigt stolt och ger oss fina möjligheter framöver. För Vänersborgs kommun är det en spännande reseanledning. Det är också av yttersta vikt för invånarna, som använder bergen Halle- och Hunneberg som rekreationsplats. Vi visste ju redan om att bergen är unika och nu har vi fått det bekräftat på en internationell nivå. Detta ger också Vänersborgsföretagen möjligheter att utvecklas inom besöksnäringen.” Säger Benny Augustsson, kommunstyrelsens ordförande.
Ger potentiella nya internationella gäster
Geoparker är ett ganska nytt koncept, det har bara funnits hos Unesco sedan 2015. Det växer otroligt fort runt om i världen och är väl fungerande. Bland annat eftersom geoparker har som krav att vara starkt förankrade i lokalsamhället.
“Vi är jätteglada för certifieringen! Det är av stor vikt både för vår destination men också för Västsverige och nationellt. Utländska gäster är vana vid vad en Unesco park är. De är ofta pålästa och det ger potentiella nya internationella gäster. Vi ser fram mot nya målgrupper och hoppas på nya goda samarbeten.” Säger Maria Engström Weber, VD för Visit Trollhättan Vänersborg.
“Platåbergens Geopark blir ett viktigt tillskott till arbetet som pågår med att utveckla teman för besök i Skaraborg. Framöver kommer man kunna göra geoparksrundor i Skaraborg och utmärkelsen blir en viktig kvalitetsstämpel.” Säger Jessica Bergstrand, destinationsutvecklare på Next Skövde.
Fakta om Platåbergen i Västergötland:
Platåbergens Geopark är ett samarbete mellan nio kommuner. Vänersborg, Trollhättan, Grästorp, Lidköping, Götene, Mariestad, Skara, Skövde och Falköping.
Platåbergen i Västergötland vittnar om flera geologiska processer som är viktiga för att förstå jordens utveckling. Man hittar till exempel både fossil från numera utdöda djur och några av världens äldsta fynd av meteoriter i platåbergen. Platåbergen har skapat förutsättningar för ett rikt kulturarv, värdefulla naturtyper och fascinerande platser att besöka.
I och med utnämningen får ett område i Västergötland två Unesco utmärkelser, då Biosfärområdet Vänerskärgården med Kinnekulle delvis överlappar med geoparken.
- Text: Vänersborgs kommun
- Foto: Vänersborgs kommun
-
Nyanlända ungdomar lär sig guida på Vasamuseet
Nu har flera ungdomar som anlände till Sverige under 2023 deltagit i Vasamuseet pedagogiska projekt Unga visar Vasa.
-
Ny gemensam satsning från skidanläggningarna i Funäsfjällen
Skidanläggningarna Tänndalen, Ramundberget och Funäsdalen gör en satsning för att fler ska få upp ögonen för Funäsfjällen.
-
Hertz bidrar till Giving Tuesday – en gåva som räddar liv
Giving Tuesday är en global folkrörelse med engagemang för medmänniskor. Röda Korset och Hertz har samarbetat sedan 2010.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 49 -24
Mest om Destination, Infrastruktur/Mobilitet samt Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Kungliga Djurgården åter prisad internationellt för hållbarhetsarbete
För andra gången tilldelas Kungliga Djurgården Green Destinations Platinum Award. En utmärkelse som belönar öns hållbarhetsarbete.
-
Hållbar natur- och hästturism på Öland – rekrytering till projekt
Öland representerar Sverige i utvecklingsprojektet South Baltic Horse Tourism. Därmed söker Öland & Co nu en erfaren projektledare.
-
Halländska Tiraholms Fisk vinner Stora Turismpriset 2024
Tiraholms Fisk är vinnare av Stora turismpriset 2024. Det halländska företaget hyllas för sin innovativa verksamhet med fisken i centrum.
-
Nu sätter Sala kronan på verket och avrundar sitt jubileumsår
Luciamorgon från Sala kommer bli magiskt. Tillsammans med kör och sångare kommer Lucian Lova Fredling att sprida värme i TV-rutan.
-
Anna Näppä är Årets ciceron 2024 – Forskar om hur arbetsgivare blir mer attraktiva
Stipendiet på 100 000 kronor, har tilldelats Anna Näppä vid Luleå tekniska universitet för doktorsavhandlingen "Building employer brands: The employee perspective"
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Den första advent startade Vinterköping, Norrköpings nya satsning som samlar och utvecklar vintertraditioner med nya inslag.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Mötes- och evenemangsambassadörer i Jönköping hyllas för sina insatser
Den 20 november 2024 bjöd Destination Jönköping in lokala mötes- och evenemangsambassadörer till...
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Svenska Basketbollförbundet (SBBF) och Stockholms stad kan med glädje meddela a...
-
Krönika: Sverige får den tillgänglighet (med flyg) som vi förtjänar
I torsdags hade jag nöjet att vara med på ett lunchseminarium, eller kanske snarare hearing, hos Stockholms Hande...
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Norrköping välkomnade till en magisk vinterupplevelse den 1 december 2024. Evenemanget Vinterköping går till den ...
-
-
Gästbloggare
-