-
SJ storsatsar på VR – 2500 medarbetare utbildas
SJ storsatsar på virtual reality inom utbildning. Innan året är slut kommer över 2500 lokförare och tågvärdar ha använt VR när de tränar på olika moment som ska utföras på tågen. På sikt bidrar virtual reality-utbildningar till ökad punktlighet, säkerhet och service.
VR står för virtual reality (virtuell verklighet eller simulerad verklighet.) Konceptet handlar om att kliva in i en virtuell/simulerad värld som kan vara mer eller mindre verklighetstrogen.
VR ökar kvaliteten och säkerheten
VR-stationer har installerats på 14 orter där SJ har personal stationerad. Här kommer tågvärdar och lokförare att öva på rutiner ombord utan att det finns riktiga tåg att öva på. De kan simulera säkerhetsprocesser och träna på olika scenarier på flertalet av SJ:s fordonstyper. Virtual reality ökar kvaliteten och effektiviteten i flera av SJ:s utbildningar, men är också ett steg i satsningen på att bli ett av Sveriges mest digitaliserade bolag.
”VR är ett lyft för dem som jobbar ombord. Att de kan öva ofta och bli trygga med de moment som ska utföras på tågen gör arbetet ombord effektivare, vilket i förlängningen innebär ökad punktlighet, säkerhet och skapar utrymme för ännu bättre service ombord. Dessutom blir det både enklare och roligare att utbilda sig.” Säger Aron Wahlberg som är affärsutvecklare på SJ.
Kan öva på att hantera farliga situationer
Genom att VR-utbildningen alltid är tillgänglig där personalen arbetar kan de träna utifrån sina egna behov och de behöver inte resa till en specifik ort för utbildning. Utbildningarna är inspirerade av dataspelsvärlden och användarna får olika typer av feedback.
Genom att öva med virtual reality kan personalen känna sig trygg i olika situationer. När situationerna blir mindre stressiga kan tågvärden istället fokusera på att hjälpa resenären. En fördel med VR-utbildning är även möjligheten att öva på att hantera situationer som annars är farliga. Exempelvis träning som rör brand och ström.
”Det finns oändliga möjligheter med VR inom utbildning. Genom att använda ljud och synintryck går det att med stor trovärdighet återskapa väldigt stressiga situationer, som till exempel brand. Det går att lägga in distraktioner, som till exempel dålig sikt eller att någon kommer och ställer en fråga precis vid avgång.” Säger Aron Wahlberg.- Text: SJ AB
- Foto: SJ AB
-
Thérèse Liljeqvist är ny VD för Artipelag
Artipelag presenterar Thérèse Liljeqvist som ny VD. Med en bakgrund inom besöksnäringen tar hon med sig erfarenhet.
-
Mötesåret 2024 – stora möten och event trotsade konjunkturen
Mötesåret 2024 har varit präglat av minskad efterfrågan på konferenser. Trots det har efterfrågan på stora möten ökat enligt Svenska Möten.
-
Fler hittar till Marinmuseum året runt – så gick det 2024
Trots en besöksminskning jämfört med 2023, fortsätter Marinmuseum att vara en av södra Sveriges största besöksdestinationer.
-
Göta Kanal – nya kryssningsupplevelser lockar
Allt fler resenärer söker autentiska upplevelser. Göta kanal erbjuder en unik chans att upptäcka Sveriges historia och natur från vattnet.
-
Vasamuseet och Vrak i nytt poddsamarbete med Anders Lundin
Tillsammans med experter från Vasamuseet och Vrak berättar Anders Lundin om skepp som förlist i den nya podden Folkets historia.
-
Sveriges beredskap börjar lokalt, därför behöver vi besöksnäringen
Besöksnäringen har gång på gång visat sig vara en avgörande resurs i tider av kris
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – december 2024
Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild om besöksnäringen. Det blev ett bra slut på året med positiva utsikter för framtiden.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 2 2025
Ganska jämnt fördelat på många kategorier som Stöd/Insatser/Utmärkelser/Initiativ Destination, Transport/Infrastruktur/Mobilitet, Evenemang samt Konstateranden/Beslut/Rapporter.
-
EU-kommissionen ger klartecken för gårdsförsäljning i Sverige
EU-kommissionen har inte lämnat invändningar. Därmed kan regeringens beslut att tillåta gårdsförsäljning börja gälla i sommar.
-
Visit Sweden – historiskt när den svenska röda stugan flyger till månen
Den 15 januari sker en historisk rymduppskjutning. Då flyger den svenska röda stugan till månen. Skapad av konstnären Mikael Genberg.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Visit Sweden – historiskt när den svenska röda stugan flyger till månen
Exakt kl. 07.11 (CET) den 15 januari sker en historisk rymduppskjutning (Uppdatering 15 januari 10.20 – här...
-
Visit Hornborgasjön förbereder sig för framtidens turismutmaningar
Platsutveckling genom turism – Exemplet Visit Hornborgasjön Nya trender och klimatföränd...
-
Jul- och nyårsrekord för SkiStar – 99 procent boendebeläggning
Under jul- och nyår nådde fjällbolaget SkiStar en boendebeläggning på 99 procent. Högst beläggni...
-
Sveriges beredskap börjar lokalt, därför behöver vi besöksnäringen
Samtalet kring säkerhetspolitik domineras idag av militära och myndigheters lösningar. De är förståeligt utifrån ...
-
-
Gästbloggare
-