-
Skansen satsar på att öka kunskapen om Östersjön
Skansen firar 125 år som utomhusmuseum i år och presenterar i samband med jubileet en nyhet.
Skapar kunskapscenter för Östersjön
Skansen skall öppna ett kunskapscenter – Baltic Sea Science Center – för att öka kunskapen och medvetenheten om hur Östersjön påverkar våra liv.I byggnaden kommer det att finnas utställningar, akvarier, lektionssalar och laboratorium.
Byggnaden kommer att ligga mellan Skansenakvariet och Galejan med dansbanan och barnens tivoli.
Detta får besökarna veta
Man utlovar att besökarna skall få svar på frågor såsom:
- Vad händer egentligen under ytan?
- Vad har det med mig att göra?
Fokus kommer att riktas mot tre övergripande teman. Varje tema har i sin tur 3-5 underliggande huvudbudskap. De fyra stora miljöutmaningarna – övergödning, överfiske, miljögifter och utarmad mångfald.
Akvarierna visar undervattensmiljöer med övergångar från strandnära skärgård till öppet hav. De är uppdelade i olika vattensystem med både bräckt vatten och vatten med relativt hög salthalt. I akvariet ingår en strandnära, en grundare avskild del för mindre arter som t.ex. storspigg, sjustrålig och svart smörbult, sandstubb, tånglake, tångsnälla, mindre havsål, tångräka och pungräkor. Det andra systemet har en högre salthalt för marina arter som t.ex. torsk, lax, havsöring, sjurygg, hornsimpa, rötsimpa, oxsimpa, strömming, skarpsill, sandskädda, rödspätta, piggvar, blåstång m fl. Den högre salthalten bidrar till en bättre livsmiljö för dessa arter och kan även hindra vissa parasitangrepp.
I ett klimatiserat utställningsrum kommer man att visa påverkan av människans aktivitet längs stränder och kustnära områden. Det kommer man att kunna se på en karta med möjlighet att förevisa tillrinningsområden, salthaltsvariationer, artfördelning, befolkningscentra, jordbruksområden mm.
Det kommer också att finnas ett framtidsrum och ett pedagogiskt rum.
Den främsta målgruppen för satsningen är ungdomar och skolklasser och de kommer att få träffa forskare i utställningen som berättar och visar runt.
Syftet – ett lyft för miljön?!
Syftet är att öka insikten om Östersjöns känsliga ekosystem och hur vi kan påverka utvecklingen i positiv riktning. Det finns 90 miljoner människor i dess närmiljö.Bakom satsningen står ett samarbete mellan Skansen och BalticSea2020* och syftet är att förbättra möjligheterna för Östersjön att kunna bli ett livskraftigt hav i framtiden.
”- Det har under många år funnits tankar på vad vi på Skansen skulle kunna göra för att involvera oss i miljöfrågorna i ett större perspektiv”, säger Skansenchefen John Brattmyhr. Han fortsätter: ”- I den dagliga verksamheten finns möjlighet för oss att arbeta med bevarande och frågor om svensk natur, men Östersjön är en större fråga. Därför kom möjligheten att få samarbeta med BalticSea2020 mycket lägligt, och det knyter ihop samarbetet vi har med Sveriges Lantbruksuniversitet och Stockholms Universitet på många plan”.
Vid stiftelsen BalticSea2020 ser man också framemot satsningen:
”- Det finns mycket kvar att göra för Östersjön”, säger Conrad Stralka, verksamhetschef på stiftelsen BalticSea2020. Han fortsätter: ”- Ett kunskapscenter på Skansen kommer att bidra till ett helt nytt sätt att presentera, uppleva och lära om Östersjön – för såväl ung som gammal. Kunskaper som kommer att vara oumbärliga för dem som i framtiden ska ta hand om vårt gemensamma innanhav”.Forskningssamarbete
För att kunna ta fram bra och relevant information för besökarna så kommer man att inrätta ett kunskapsråd med representanter från Sveriges Lantbruksuniversitet, Stockholms Universitet, BalticSea2020 och Skansen.Kunskapsrådets uppgift är att prioritera vilka budskap som är viktigast att lyfta fram och säkerställer att den information som förs fram i utställningarna är vetenskapligt korrekt. De skall också ansvara för omvärldsbevakningen, relationerna med forskarsamhället och andra aktörer.
Invigning av bygget BalticSea. Björn Carlsson grundare av BalticSea2020 Foto: Karl-Oskar BjurenstedBygget av kunskapscentret har börjat och beräknas bli klart under hösten 2018.
*Stiftelsen BalticSea2020 grundades år 2005 av Björn Carlson genom en donation om 500 miljoner kronor. Stiftelsens tillgångar ska finansiera projekt som är åtgärdsorienterade, innovativa och som bidrar till en friskare Östersjö. Stiftelsen arbetar också för att sprida kunskap och information om Östersjön till beslutsfattare, myndigheter, skolor och privatpersoner.
Källa: Skansen, BalticSea2020
- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Illustration av Topia/KAWA
-
Utländska turister spenderar mer i Sverige än exportvärdet för järn och stål
Jämförs Sveriges exportsiffror för 2024 syns det att exportvärdet för Resor överstiger export av exempelvis järn eller malm.
-
Sporterna under SM-veckan 2025 i Norrköping – dag för dag
Nu släpps idrotternas tävlingsdagar och arenor till SM-veckan den 24–29 juni i Norrköping. Alla är välkomna till folkfesten.
-
Visita – Kent vände hotellmarknaden i mars
Antalet sålda hotellrum i Sverige ökade i mars med drygt 3 procent jämfört med samma månad förra året, enligt data från Visita.
-
SkiStar utvecklar ett nytt skidområde i Vemdalen
SkiStar meddelar att utbyggnaden av ett nytt skidområde, Hovde Syd i Vemdalen, har startat. Totalt skapas 11 hektar ny pistyta.
-
Årets höjdpunkt för fjälldestinationer – r360 kundträff på Idre fjäll
r360 Resort Systems AB är leverantör av bokningssystemet r360 för resorts och destinationer i nordiska fjällen
-
Smaka på Västsverige – Lantbruket i Centrum utökar med område
Den 15–16 maj samlas lantbruksbranschen i Lidköping för Lantbruket i Centrum 2025. Årets mässa utökas med ett nytt område.
-
Växjö & Co söker efter en destinationsutvecklare
Växjö brukar kallas för den lilla världsstaden. Nu vill de förbättra platsen för sina besökare. Växjö & Co söker en destinationsutvecklare.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 15 -25
Mest under Destination, Möten och Event, Museer och Utställningar samt Mat & Dryck
-
Visit Sweden – hit vill utländska turister helst resa i Sverige
Visit Swedens målgruppsanalys av potentiella Sverigebesökare visar vilka delar av landet utländska turister helst vill besöka.
-
Hotel Tylösand och SAS i nytt samarbete – lanserar spapaket
Hotel Tylösand går nu samman med SAS för att lansera "Tylösand Takeoff". Ett komplett spapaket med flyg, transfer och övernattning.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Katrineholm söker efter en driven turismansvarig
Katrineholm är den lilla platsen som gör ett stort avtryck. Det ligger drygt en timme från Stockholm, och har ett...
-
Gårdsförsäljning – Stärk synligheten digitalt som dryckesproducent
Så stärker du din synlighet i digitala kanaler som småskalig dryckesproducent – med gårdsförsäljningen so...
-
SkiStar – nytt avtal med easyJet skapar fortsatt internationell tillväxt
Lågprisflygbolaget easyJet stärker sin närvaro i Skandinavien och lanserar två nya direktlinjer från Storbritanni...
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – mars 2025
Hur går det för besöksnäringen i Göteborg? Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild och ...
-
-
Gästbloggare
-