-
Stoppa flykten från besöksnäringen för ett framtida levande Dalarna
Besöksnäringen är en av Dalarnas viktiga basnäringar. En motor för ekonomin, samhället och en förutsättning för en levande region. Den skapar arbetstillfällen, bidrar till attraktiviteten för en ort, utvecklar och säkerställer en levande landsbygd med nödvändig samhällsservice, skolor, affärer, aktivitetsutbud och restauranger. Besöksnäringen huserar dessutom enorm kompetens i form av företagare som berikar Dalarna med driv, engagemang och innovation – som utvecklar och tar regionen framåt.
Så kom pandemin. För många av våra företagare handlar det inte längre om att hålla ut tills krisen är över – utan om att över huvud taget överleva och finnas kvar. Allt fler företag vittnar om en skriande likviditetskris. Nu räcker det inte med stöd för att ställa och tänka om – det behövs pengar och ekonomi. Annars kommer konkurserna vara ett faktum.
En konkurs är inte bara en personlig förlust för den enskilda företagaren, där hårt arbete för ett livsverk går till spillo. Det är också en förlust för hela samhället när arbetstillfällen, skatteintäkter och de ofta innovativa, framåtdrivande småföretagen försvinner. Ett förlorat företag innebär också förlorad kompetens när människor i kristider tvingas söka sig till andra yrken och branscher. Kommer den kompetensen någonsin komma tillbaka? Eller kommer vi att stå där med en besöksnäring jämnad med marken, där det ekar skrämmande tomt på tidigare levande orter runt om i Dalarna? När varken företagare eller besökare har något att komma tillbaka till?
Det är hur vi hanterar nuläget som skapar förutsättningar och lägger grunden för hur branschen kan återhämta sig när den väl kan börja komma på fötter. Därför går det inte att nog betona vikten av att företagen och företagarna får gehör för sina behov, att kommuner och myndigheter lyssnar in och tar hänsyn till dessa i sitt utövande. Det är nu vi kan säkerställa att alla driftiga, kreativa och drivna människor inom besöksnäringen finns kvar även när krisen är över. Vi behöver förhindra en kompetensflykt.
Vad behöver då göras?
För det första behövs större flexibilitet i riktlinjerna. Nuvarande restriktioner slår otroligt ojämnt och orättvist mot olika typer av verksamheter. Det är till exempel inte rimligt att samma regelverk ska gälla för aktiviteter och evenemang utomhus som inomhus eller att restauranger som enbart har sittande gäster faller under samma regelverk som barer. Speciellt inte när arrangörer och företagare arbetar hårt och kreativt för att hitta lösningar och ställa om.
För det andra behövs tydliga förutsättningar och riktlinjer – nu. Företagen behöver få förutsättningar att planera och anpassa sina verksamheter och anställa personal. Både inför kommande vinter och framför allt för nästa år. Behovet av långsiktighet kvarstår även i svåra tider, men är omöjligt när nya inspel kommer från en dag till en annan. Vi ser också behovet av att tydliggöra skillnaden mellan rekommendation och restriktion, så att både företagare och besökare vet vad som gäller.
För det tredje behövs betydligt snabbare handläggning av omställningsstöd och permitteringar. De som sökt får inga besked, det tar för lång tid att få pengar och företagen som inte kunnat bedriva sina verksamheter på flera månader går på knäna.
Det är svåra tider för många människor, där pandemin slagit hårt såväl personligt som professionellt. Men det får inte hindra oss från att blicka framåt, för det finns en framtid efter allt det här. Då vill jag att Dalarna ska vara en fortsatt levande och attraktiv region – både för oss som lever här, som driver företag här, för dem som besöker oss och de som vill flytta hit. För att så ska vara fallet behöver vi se till att alla fantastiska människor, företag och den stora kompetens som är Dalarnas besöksnäring finns kvar när ljusare tider kommer.
Vi behöver ge människorna och företagen inom besöksnäringen förutsättningarna att överleva den akuta krisen – för att även fortsättningsvis kunna bidra till ett levande och attraktivt Dalarna.
Jonas Rosén
vd Visit Dalarna- Text: Jonas Rosén, VD Visit Dalarna
- Foto: Visit Dalarna
-
Turismpris får nytt namn – Arctic Sweden Tourism Award öppet för nomineringar
Swedish Lapland Visitors Boards eget turismpris har fått nytt namn. Det heter nu Arctic Sweden Tourism Award, och nomineringen står öppen.
-
Liseberg kommenterar Statens Haverikommissions rapport om branden på Oceana
Statens Haverikommission har avslutat utredningen av branden på Oceana 2024 och har presenterat sin slutrapport. Liseberg kommenterar den.
-
Efter rekordåret – Finnlines utökar upplevelsen ombord
Finnlines fartyg satte nytt passagerarrekord i 2024. Nu lanserar de nya kulinariska upplevelser och ett utökat underhållningsutbud.
-
SkiStar ansluter sig till Nästa generation Sverige
SkiStar är stolta över att delta i det ideella initiativet Nästa generation Sverige genom att erbjuda SAO-jobb till ungdomar.
-
Pandox förvärvar nybyggda Elite Hotel Frost i Kiruna
Pandox AB har tecknat ett avtal om förvärv av nybyggda Elite Hotel Frost i centrala Kiruna. Hotellet beräknas öppna i juni 2025.
-
Ny restaurang på Garveriet – matupplevelser i hjärtat av Floda
Garveriet i Lerum får nytt liv när en ny restaurang öppnar sina dörrar i sommar. Bakom satsningen står ett team med rötter i Floda.
-
Countryside Hotels – Nynäs Havsbad erbjuder Stockholmsupplevelser
Countryside Hotels stärker nu sitt utbud i Stockholmsområdet med Nynäs Havsbad, som blir en del av organisationen.
-
Taktikon – prispsykologi och hur det påverkar kundbeteenden
Inom besöksnäringen kan psykologisk prissättning spela en stor roll för kundens beslut. Taktikon går igenom strategier i detta blogginlägg.
-
Preliminär ansökan inlämnad om att arrangera Fotbolls EM för damer 2029
SvFF och DBU har lämnat in en preliminär ansökan för att arrangera Fotbolls EM 2029. En av de tilltänka värdstäderna är Göteborg.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 11 -25
Mest under Destination och Insatser/Utmärkelser/Initiativ samt Evenemang, men även Boende
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Taktikon – prispsykologi och hur det påverkar kundbeteenden
Prissättning handlar inte bara om siffror, det handlar om perception, känslor och beteende. Detta blogginlägg frå...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 11 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination och Stöd/Insatser/Utm...
-
Hagabadet i Göteborg utses till ett av världens främsta spa
Luxury Lifestyle Awards har utsett Hagabadet till ett av världens 100 främsta spa – en prestigef...
-
SkiStar vinner Business Model Awards – Årets Affärsmodell
SkiStar har tilldelats det prestigefyllda priset Business Model Awards 2025 i kategorin Årets Af...
-
-
Gästbloggare
-