-
Stora Turismpriset: Västmanland – Ängsö Fisk
Årets nominerade vinnare till Stora Turismpriset från Västmanland är miljövänliga Ängsö Fisk.
Kort om Stora Turismpriset
Stora Turismpriset delas ut till aktörer som på ett nytänkande och innovativt sätt bidragit till utvecklingen av besöksnäringen. Varje år delas priset ut av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism.
I år är det lite annorlunda. Ingen enskild vinnare har utsetts till Stora Turismpriset 2020, istället lyfter priset varje läns nominering som exempel och inspiration för andra företag. Därmed är alla nominerade vinnare av den fina utmärkelsen.
Turismnytt kommer att presentera alla vinnare framöver.
Västmanlands vinnare – Ängsö Fisk
Ängsö Fisk är ett familjeföretag som sedan fem generationer driver yrkesfiske på Ängsö vid Mälaren. Verksamheten är idag ett populärt besöksmål med eget rökeri, gårdsbutik och café i kombination med en unik natur att utforska.
Ängsö Fisk säljer och serverar svenskfångad fisk med hög kvalitet och erbjuder även egenfångad fisk i mån av tillgång. Under sommaren lockar Ängsö Fisk med Fiskafruns Café tiotusentals gäster, vilket ställer höga krav på en genomtänkt logistik och ett välkomnande värdskap.
Ängsö Fisk har på ett innovativt sätt utvecklat verksamheten i år och för framtiden. Sommarens anpassningar i kombination med utbudet av kvalitets- produkter i en naturskön miljö har bidragit till en ökning av gäster med 30 procent från föregående år.
Tryggt värdskap med nöjda gäster
Många gäster vittnar om att Ängsö Fisk blev sommarens vattenhål med stora utomhusområden som gav gästerna möjlighet att sprida ut sig.
Såväl i butiken som i caféet har endast ett sällskap slussats in per gång, medan köerna har organiserats utanför med bland annat markeringar i form av fiskebojer. Gäster i kön har erbjudits låneparaplyn vid regn.
Ett annat exempel är att verksamheten säkerställt tillgång till dricksvatten i utomhusmiljön för att undvika att gäster går in i caféet.
Effektiv arbetsprocess och källsortering
I butiken ställde verksamheten om och expedierade en kund i taget istället för två som tidigare. Medarbetarna fördelade arbetsuppgifterna genom att en tog beställningen och färdigställde den, medan den andra tog betalt. Först när kunden betalade släpptes nästa kund in.
Arbetsprocessen minskade kötiderna med upp emot 50 procent från föregående år.
Två källsorteringsstationer ställdes upp som uppmuntrade gäster att på egen hand sortera avfallet. Omställningen minskade arbetsbelastningen, underlättade logistiken och bidrog samtidigt till att engagera gästerna i en miljöinsats för ett rent besöksmål.
Stort engagemang för bygden
Verksamheten har ett starkt engagemang i en hållbar destinationsutveckling och en levande landsbygd. I spåren av pandemin ser de ett behov av att stärka den inhemska livsmedelsproduktionen för att i större utsträckning kunna vara ett självförsörjande land.
Ängsö Fisk är med sin kunskap och många generationers erfarenheter kring yrkesfiske en viktig aktör för att driva utvecklingsarbetet inom detta område.
Läs om fler Turismprisvinnare här.
- Text: Tillväxtverket & Isa Mörk
- Foto: Pia Nordlander
-
Visit Trelleborg är nominerad för Bästa värdskap 2023
Visit Trelleborg och nio andra turistinformationer tävlar om utmärkelsen bästa värdskap 2023 från Visitas nationella råd för besöksservice.
-
Hotel Fratelli har äntligen öppnat i Karlstad
Ett färgstarkt nöjeshus som för tankarna till sydligare breddgrader. Efter flera års renovering står Karlstads Hotel Fratelli färdigt.
-
Fler besöker Höga Kusten under hela året
Höga Kusten går fortsatt starkt. Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna.
-
Visit Skåne tar ledarroll i internationellt initiativ för framtidens turism
Visit Skåne går in som ledande part i ett projekt med länderna kring Östersjön. ReTour ska leda till utveckling för en mer hållbar turism.
-
Arbetskamraterna lanserar plattform – vill hjälpa funktionsnedsatta att komma ut i arbetslivet
Arbetskamraterna lanserar en digital plattform för att hjälpa personer med funktionsnedsättning att hitta en inkluderande arbetsplats.
-
Copper Skillet – Ruth Weldegiorgis är världens bästa konferenskock
Den 19 april avgjordes Copper Skillet, där Ruth Weldegiorgis representerade Sverige och blev världens bästa konferenskock.
-
Visit Trelleborg – en doft av choklad nalkas Smygehuk
Linus Svensson, ägaren av 2:a Sandbank i Beddingestrand samt Sveriges sydligaste choklad 452732, välkomnas som ny hyresgäst i Smygehuk.
-
Västerbotten tar nästa steg i resan mot en mer hållbar destination
Region Västerbotten Turism har tillsammans med de lokala destinationsbolagen beslutat att gå vidare i en satsning på certifiering med EarthCheck.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 16 -24
Mest om Destination, Evenemang och Utmärkelser samt Museer
-
Höga Kusten söker en person som ska vara ansvarig för deras digitala närvaro
Är du en driven person som vill ta en destinations digitala närvaro en nivå till? Det är precis vad Höga Kusten Destinationsutveckling söker.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Regeringen – ny strategi för företag i kulturella och kreativa branscher
Regeringen lämnade den 9 april över skrivelsen Strategi för företag i kulturella och kreativa branscher till riks...
-
Bästa sommarjobbet: Bli junior museichef på Historiska museet
Vet du inte vad du ska göra på sommarlovet och är mellan 15–17 år? I år söker Historiska museet ...
-
Sveriges besöksnäring och GSTC kongress lockar deltagare globalt
Det internationella intresset och engagemanget för hållbar turism är stort. Det märks på det överväldigande intre...
-
Mikael Jonsson blir ordförande i Svenska Destinationsnätverket
Den 12 april avslutades Svenska Destinationsdagarna i Helsingborg. Under årsmötet för SNDMO valdes Mikael Jonsson...
-
-
Gästbloggare
-