-
Zero Island – Ett spännande klimatprojekt i skärgårdsmiljö
Förra veckan fick jag förmånen att besöka Zero Island. Vad är då Zero Island kan man undra. Jo, det är ett lyckat experiment där strävan har varit att göra en hel ö, Lidö i Stockholms norra skärgård, koldioxidneutral på ett år. Sverige har ett mål att bli koldioxidneutralt 2045 och för detta krävs stora förändringar och omställningar. Självklart är det en omfattande process och stor utmaning att göra detta med ett helt land, men här har man i liten skala visat att det går.
Bakom projektet står det finska energibolaget Neste och ett antal samarbetspartners, såsom Fortum, Lidö Värdshus och Skärgårdsstiftelsen. Tillsammans har man minskat öns koldioxidutsläpp med 82 procent jämfört med 2018. Allt detta kan nu allmänheten ta del på ett väldigt trevligt och lättillgängligt sätt.Arbete på flera fronter för att nå målet
Alla åtgärder man har gjort presenteras på fina träskyltar på olika ställen på ön. Detta är några axplock av allt man har gjort:
- Transporter – Man har i möjligaste mån ersatt alla fossila bränslen som används för transporter till och från, samt på, ön med Neste MY Förnybar Diesel.
- Boende, el och värme – Solpaneler har installerats för att producera hållbar energi till värdshuset, stugorna på ön är utrustade med solpaneler, luft-vattenvärmepumpar, LED-belysning samt energisparande draperier. Den propangas som användes för matlagningen i spisarna har man erbjudit att ersätta med biogas.
- Avfallshantering – Allt på ön återanvänds eller återvinns. Matavfall bearbetas till kompostjord till en ekologisk potatisodling. Ett nytt toppmodernt återvinningscenter, en OKLIN-kompost, som på ett dygn omvandlar matavfall till kompostjord har installerats och garanterar att inget onödigt slöseri förekommer.
- Mat – En hållbar Zero Menu serveras på Lidö Värdshus på Zero Island från midsommar och framåt. Den är designad av Jonas Svensson, med lokala, ekologiska råvaror i säsong och är ett välsmakande exempel på hur matval kan bidra till att sänka koldioxidutsläpp.
Även om man har jobbat hårt på att få det helt koldioxidneutralt finns det lite kvar att göra men denna påverkan har man klimatkompenserat genom att stödja Tropical Plant-planteringsprojektet i Panama.
Zero menu, en nästan CO2-neutral måltid
Vi fick ett smakprov på menyn som presenterades av upphovsmannen själv, Jonas Svensson. Det var soppa på ramslök som det finns gott om på ön, spetskålsinbakad gös med fänkål och jordärtskocka samt som avslutning en rabarberefterrätt. Jonas berättade hur han jobbat med lokala ingredienser och hållbarhetstänk hela vägen. Alltifrån att utnyttja lokala råvaror och råvaror i säsong till att ta vara på alla delar av dem för att undvika spill och även tillaga dem energieffektivt. Man har räknat fram att CO2-utsläppen från Zero menu är 0,96 kg per person, att jämföra med 3,7 kg en normal standardmåltid.
Partnerskap viktigt för att nå i mål med projektet
Under måltiden fick vi olika delar av projektet presenterade av bland annat Nestes Sverigechef, Fortums VD och krögarna Olle Tejle och Hugo Olofsson. De poängterade vikten av samverkan och partnerskap för att lyckas med ett sådant här projekt. Vi fick veta att Nestes ambition med detta projekt är att visa på vilka lösningar som finns och att man som energiföretag vill visa sin ambition att vara med i omställningen till ett fossilfritt samhälle. Neste har också placerat sig som nummer tre på Global 100-listan över de mest hållbara företagen i världen. Neste är också den första fullskaliga producenten av bioflygbränsle i vår del av världen, världens största tillverkare av förnybar diesel och ligger långt framme när de gäller förnybara lösningar till plastindustrin.
Åk gärna ut och upplev Zero Island
Det finns flera sätt att uppleva Zero Island själv. Ett är att boka den Zero cabin som finns på ön, man kan boka en av Lidö värdshus’ stugor eller åka på en dagsutflykt och utforska ön (vilket går utmärkt även med barn) för att sedan avsluta med att inta en Zero menu.
- Text: Jakob Norrby
- Foto: Neste/Jakob Norrby
-
Vänersamarbetet – stort intresse för strand- och stadsnära fiske
2021 publicerades en digital fiskekarta för Vänern. Den har passerat 1 miljon visningar, vilket visar att det finns ett stort intresse för fiske.
-
Katrineholm – sommarkonserter med Marit Bergman och Jonathan Johansson
Katrineholm satsar på två gratiskonserter i sommar. Det ska bidra till att stärka kommunens attraktionskraft.
-
Stua AB inleder planerad avveckling av verksamheten
Efter 23 år som en kraft för besöksnäringen i Sörmland, har styrelsen för Stua beslutat att inleda en planerad avveckling av verksamheten.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 24 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering och Stöd/Insatser/Utmärkelser/Initiativ Destination Nu bli...
-
Svensk semester behöver en omstart – för både personer och platser
I denna debattartikel tar Linda Vismer upp att vi behöver tänka på ett annat sätt när det gäller semester.
-
Nature Travels erbjuder paket hos Nordic Husky Farm
Det brittiska företaget Nature Travels har introducerat ett nytt paket. Tack vare kontakt med svenska Nordic Husky Farm via JHT:s projekt Välkommen åter.
-
Krönika: Hur gör vi turismen till något större?
I en krönika ställer Anna-Paula Jonsson den närmast filosofiska frågan.
-
Debattartikel – Rädda Bohusläns stränder från Europas skräp
En debattartikel från Bohusläns kustkommuner och Västkuststiftelsen om att det statliga anslaget för strandstädning har minskat drastiskt.
-
Fotbollsfest i Göteborg – EM-matcher visas på storbild i sommar
När fotbolls-EM för damer avgörs i Schweiz i juli kan göteborgare följa det på storbild gratis på Ullevi Plaza och i Hammarkullen.
-
Svenska regionala flygplatser – Gärna utredningar men nu behövs beslut
Arlandautredningen är klar. Samtidigt görs ytterligare utredningar. Vad flygplatserna behöver är beslut enligt Svenska regionala flygplatser.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Svenska regionala flygplatser – Gärna utredningar men nu behövs beslut
Arlandautredningen är klar. Samtidigt ges direktiv för ytterligare en utredning för övriga flygplatser. Men vad F...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 23 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang och Transp...
-
Arkösunds Hotell – en året-runt mötesplats i skärgården
Arkösunds Hotell tar ett historiskt kliv framåt. Med nybyggda hotellrum, inspirerande konferensl...
-
Nu ska Lidköping och Linköping stoppa förväxlingen av städerna
Svenska och internationella besökare, studenter och till och med Abba-Benny – det är många som blandar ihop Lidkö...
-
-
Gästbloggare
-