fredag 28 november 2025
Turismnytt
  • Tipsa oss
  • Annonsera
  • Kontakta oss
  • Om oss
  • Träffa oss
  • Hem
  • Nyheter
    • Aktivitetsbolag
    • Boende
    • Destinationer
    • Handel
    • Konferens & events
    • Mat och Dryck
    • Rese-/turistbyrå
    • Researrangör-/återförsälj.
    • Buss-flyg-rederi-tåg-mc
  • Destinationsutveckling
  • Karriär
    • Aktuella utbildningar
    • Lediga tjänster
    • På nytt jobb
    • Utbildningsnyheter
  • Marknadskollen
    • Bloggar
    • Debatt
    • Evenemang
    • Finansiering
    • Filmer / Podcasts
    • Hållbarhet
    • Intervjuer turismprofiler
    • Marknadsföring
    • Pågående byggprojekt
    • Pågående turismprojekt
    • Radiointervjuer
    • Rapporter
    • Trendspaning
    • Statistik
    • Aktuellt från Stua
  • Hitta leverantör
    • Destinationsutveckling
    • Försäkringar
    • Hotelltjänster
    • IT
    • Juridik
    • Köp och sälj verksamheter
    • Lokaler
    • Marknadsföring
    • Mat och dryck
    • Miljö och hållbarhet
    • Personal
    • Organisationer och föreningar
    • Säkerhet
    • Underhållning
    • Utbildningstjänster
    • Verksamhetsutveckling
    • Övrigt
    • För dig som är leverantör!
    • Till dig som vill sälja mer!
  • Bloggar
  • Annonsera
  • Logga in
  • Senaste nytt:
    • Sänkt moms på livsmedel – Hur hanterar och redovisar man det
    • Biancas Trendrapport 2026 – Måltidsturismens stora genombrottsår
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 47 2025
    • Restaurangfamilj lanserar Food Family – Service Inifrån och Ut
  • Platsannonser:
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 46 2025
    • +Katrineholm söker en innovativ marknadsförare
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 40 -25
    • Stockholm söker en projektledare kompetensförsörjning och internationell talangattraktion
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 33 -25
    • Projektledare möte och kongresser sökes till Helsingborg Arena
    • Stark efterfrågan – SkiStar rekryterar tusentals nya medarbetare
    • Gröna Lund, Kolmården och Furuvik rekryterar medarbetare till Halloween
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 27 -25
    • Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 21 -25
  • RSS
  • Prenumerera på nyhetsbrevet
  • tillgänglighet
    2020-09-14 19:20

    Projekt i Värmland tillgängliggör tillgänglighet i besöksnäringen

    Projektet Tillgänglig Besöksnäring i Värmland (TBV) ska möjliggöra en förbättring av tillgänglighet inom besöksnäringen i Värmland genom att kartlägga och inventera nuläget på 30 olika besöksmål.

    Inventeringen sker med den metod som Västra Götalandsregionen tagit fram och ansvarar för. Resultatet publiceras i en tillgänglighetsdatabas (t-d.se) För att öka synligheten av tillgängligheten hos besöksmålen länkas det även från de deltagande företagen på Värmlands besöksnäringshemsida.

    ”Målgruppen som har behov av anpassningar av olika slag växer och det är viktigt att de kan hitta relevant information för att veta att det fungerar för den enskilda individen på de olika besöksmålen. Genom projektet synliggör vi för de deltagande företagen både det som är bra och om det finns brister i tillgänglighet på platsen. Det är också ett sätt att sprida kunskap och öka medvetenheten för funktionsvariationer hos aktörerna inom Värmlands besöksnäring.” Säger Gunn Axelsson, projektledare på Visit Värmland.

    Förbättring av tillgängligheten

    De deltagande företagen i projektet har alla en önskan om att kunna förbättra villkoren för personer med funktionsvariation så att de bättre kan ta del av besöksnäringen i Värmland.

    Fokusen av inventeringen ligger på de nödvändigaste funktionerna i förhållande till de vanligaste behoven – syn, hörsel och rörelsehinder. Men projektet inventerar för alla sorters olika funktionsbehov. Resultatet från inventeringen gås noggrant igenom med de inventerade företagen. Där man får ta del av tips och exempel på möjligheter att göra tillgänglighet bättre.

    ”För att kunna ta emot besökarna och vara konkurrenskraftiga behöver vi utöver att vara tillgängliga även bli bättre på att informera om att vi är tillgängliga, så att den potentiella besökaren kan hitta den information man letar efter. Men det är svårt när man själv kanske inte har rätt kunskap och vet vad som efterfrågas. Vi vill också lyfta frågan och belysa att det inte alltid behöver vara varken svårt, komplicerat eller dyrt. Vissa åtgärder är ganska enkla, medan andra så klart är kostsamma och ibland till och med omöjliga att åtgärda. Men ofta så har man ändå hittat en lösning så att det funkar för de flesta besökarna i alla fall. Då är det viktigt att man berättar det, så att gästen inte avstår i onödan.” Säger Gunn.

    Wermland Opera deltar

    Ett av de deltagande företagen är Wermland Opera där både lokalerna vid Teatern och Spinneriet inventerats:

    ”Vi har fått tips på möjliga åtgärder med utgångsläge från de högsta kriterierna, dvs. de som uppfyller lagkrav vid nybyggnation. Även om vi huserar i gamla byggnader vill vi göra så mycket som är möjligt och tänka till ordentligt så att vår verksamhet ska fungera och vara tillgänglig för så många som möjligt. I några fall kommer vi inte att kunna uppfylla samma krav som ställs vid en nybyggnation. Men vår ambition är att vara så nära vi bara förmår.” Säger Hans Wallstav, fastighetsansvarig på Wermland Opera.

    ”Att titta på tillgänglighet är väldigt viktigt för en sådan verksamhet som vi har. Vi finns till för all publik och vi har sedan tidigare en tillgänglighetsplan där målsättningen är att alla ska klara av att besöka oss på egen hand och klara sig själv i möjligaste mån. Självklart hjälper vi till där det behövs. Men vår önskan är att det ska fungera för besökaren på egen hand”. Säger Ulrika Nilsson, personaladministratör på Wermland Opera och ansvarig för deltagandet i TBV-projektet.

    Verksamheten kan gå ett steg längre

    Sedan flera år tillbaka görs redan tillgänglighetsronder i Wermland Operas lokaler där man utgår från kulturrådets, Prevents listor och Handisam. Med projektets kartläggning kan verksamheten gå ett steg längre och få kunskap om hur man upplever platsen.

    ”Vi har fått en del tips som vi kommer att titta på och åtgärda. Enklare saker som att se över så att sittplatsen där man slår sig ner i väntan på färdtjänst är bred, i rätt höjd, står stabilt och har stadiga handtag. Det kan verka obetydligt men är lätt att åtgärda men kan göra skillnad i upplevelsen för den som besöker oss. Det ska inte finnas hinder att besöka oss och vi vill göra det så tillgängligt för så många vi kan utifrån de förutsättningar som går med våra lokaler.” Berättar Ulrika Nilsson.

    ”Det gäller att samla på sig kunskaper, göra konsekvensanalyser och hitta en fungerande balans i de åtgärder man gör. Genom att ta bort och anpassa för ett behov kan det ju uppstå ett nytt hinder för någon annan. Det viktigaste är att man tänker till och medvetandegör att det finns behov och att satsa på att genomföra de anpassningar som är bäst för flest.” Säger Gunn Axelsson.

    • Text: Visit Värmland
    • Foto: Linda Werme
    Tweet
  • Sänkt moms på livsmedel - Hur påverkar det hotell och restauranger
    2025-11-28 00:03

    Sänkt moms på livsmedel – Hur hanterar och redovisar man det

    Tydlig redovisning av nya regler kring moms på livsmedel och tips på hur ni ska hantera det

  • Måltidsturism - Rosendals Trädgård, Herbarium Restaurang och Trädgårdsbar 2025
    2025-11-24 22:20

    Biancas Trendrapport 2026 – Måltidsturismens stora genombrottsår

    I detta uttömmande blogginlägg siar Bianca Brandon-Cox om framtiden…

  • Stad i ljus i Skövde 2026 - besöksnäring
    2025-11-24 05:34

    Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 47 2025

    Mest under Destination, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering samt Konstateranden

  • Food Family, ett nytt samlingsnamn med uppskattade restauranger, mötesplatser och hotell. På scenen Maria Stridh VD och delägare (höger) samt moderator Maria Torén (vänster)
    2025-11-23 23:21

    Restaurangfamilj lanserar Food Family – Service Inifrån och Ut

    Food Family är ett nytt samlingsnamn med några av Sveriges mest uppskattade restauranger, mötesplatser och hotell.

  • Vasamuseets chef Jenny Lind och Lidl Sveriges VD Jakob Josefsson med de fyra produkterna som tagits fram till förmån för Stötta Vasa.
    2025-11-22 00:43

    Vasamuseet och Lidl Sverige samarbetar för att stötta skeppet Vasa

    Skeppet har överlevt i snart 400 år – men nu behöver hon ny stöttning. Vasamuseet och Lidl Sverige samarbetar för det ändamålet.

  • Antalet flygförbindelser i Stockholmsregionen minskade med fyra procent mellan 2023 och 2025. Rapporten visar att Arlanda nu står för 99 procent av regionens flygtrafik, men tillgänglighet behöver bli bättre.
    2025-11-22 00:18

    Swedavia – Arlandas tillgänglighet behöver stärkas

    Stockholmsregionens antal flygförbindelser har minskat mellan åren 2023 och 2025. Det visar årets rapport från Copenhagen Economics.

  • Moder och Bókun i partnerskap illustrerat med Brändön Lodge
    2025-11-21 13:19

    Moder-Bokun-partnerskapet – En ny definition av upplevelsedriven gästfrihet

    Partnerskapet möjliggör att förena rumshantering, upplevelser och global distribution i ett enda sömlöst flöde

  • Johanna Hemming Ny VD för Visit Dalarna
    2025-11-21 11:15

    Johanna Hemming blir ny vd för Visit Dalarna

    Tillträder den 1 mars 2026

  • Hur gick det för Göteborgs besöksnäring under oktober? Liseberg bjöd på Halloween.
    2025-11-20 23:55

    Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – oktober 2025

    Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild av besöksnäringen. Utvecklingen för destinationen fortsätter att vara positiv.

  • Besök på smedjan Nohab Trollhättan i samband med avslutningen av projektet Upplevelsenäring
    2025-11-20 17:48

    Upplevelser som utvecklar platser – slutkonferens för Interreg-projektet Upplevelsenäring

    Projektet har varit ett gränsöverskridande samarbete mellan Trollhättan, Lysekil och Fredrikstad

  • Veckans profil

    Joel Salo, Utvecklingschef på r360

    Joel Salo

    Utvecklingschef på r360

    Snart är det vinter och fjälldestinationerna förbereder sig inför öppning. Det gör även r360 Resorts Systems, som systemleverantör till fjälldestinationerna

  • Aktuellt från Visit Sweden

    • Senaste nyhetsbrevet

    • Inspelat webbinarium: Visit Sweden 2026

    • Inspelat webbinarium: Kunskap och analys inom måltidsturism

    • Anmäl dig till Swedish Workshop Kiruna 2026

  • Visit Sweden delar kunskaper

    • Visit Sweden hjälper dig förstå framtidens besökare

    • Från synlighet till lönsamhet – så bygger du en digital närvaro som säljer

    • Visa fler inlägg från Visit Sweden

  • Händelser i branschen

    • Besöksnäring på agendan
      2025-12-03
      • Stockholm
      • skr.se/skr/tjanster/evenemang/hittaevenemang/kalenderhandelser/besoksnaringpaagendan2025.91040.html
    • FFCR (Fastfood & Café & Restaurant Expo) 28-29 januari
      2026-01-28
      • Stockholm (Kista)
      • www.ffcr-stockholm.com/
    • Regional kunskapsdag för turism- och besöksnäring i Örebro län
      2026-01-28
      • Grythyttan
      • orta.regionorebrolan.se/sv/tillsammans-skapar-vi-fler-besoksanledningar/regional-kunskapsdag-for-turism--och-besoksnaringen-i-orebro-lan/
    • Global Revenue Forum
      2026-01-29
      • Stockholm
    • Ö – och Skärgårdsriksdagen – Save the date
      2026-03-18
      • ??
    • Svenska Destinationsdagarna 2026 19-20 mars 2026
      2026-03-19
      • Norrköping
      • norrkoping/inbjudan-destinationsdagarna-2026
    • Busstorget 16-17 april
      2026-04-16
      • Halmstad (Tylösand)
      • nmevents.se/busstorget/
    • Swedish Workshop i Kiruna 21-22 april
      2026-04-21
      • Kiruna
    Visa fler
  • Mest lästa artiklar

    • 2025-11-24 22:20

      Biancas Trendrapport 2026 – Måltidsturismens stora genombrottsår

      Bianca Brandon-Cox siar om framtiden… Observera: Detta är ett önskat framtida scenario base...

    • 2025-11-19 21:42

      Från synlighet till lönsamhet – så bygger du en digital närvaro som säljer

      Gästerna säger att de älskar din plats, men när du googlar ditt eget företag syns du inte. Samtidigt pratar alla ...

    • 2025-11-20 09:04

      Starkt bokningstryck inför SkiStars säsongsöppning – rekordintresse för jul och nyår i fjällen – uppdaterad

      SkiStar går in i vintersäsongen med ett rekordstort intresse för jul- och nyårsresor till fjällen. Den gynnsamma...

    • 2025-11-21 11:15

      Johanna Hemming blir ny vd för Visit Dalarna

      Nu är det klart att Johanna Hemming från och med den 1 mars 2026 blir ny vd för destinationsbolaget Visi...

  • Gästbloggare

    • Marcus_Eldh

      Marcus Eldh

      Bloggar om naturturism och turismutveckling

      När jag föreläser om naturturism brukar jag prata om hur man lyckas. Men nu delar jag med mig av vad som inte fungerat.

    • Marcus Ståhl augusti 2021

      Marcus Ståhl

      Bloggar om marknadsföring, digitalisering och kommunikation

      Under årets Exportdag med STUA pratade jag om hur svenska destinationer och företag inom besöksnäringen kan bli mer attrakt...

    • Andrea Hartmann Jovell bloggar om svensk besöksnäring

      Andrea Hartmann Jovell

      Bloggar om utmaningar och framgångsfaktorer för svensk besöksnäring

      Jag är utbildad fjälledare, med två år på Turistsportlinjen i Kiruna. 25 veckoprojekt i fält, karta, kompass, bivack, turer i alla väder. Ja...

    • Bianca Brandon-Cox

      Bianca Brandon-Cox

      Bloggar om måltidsturism, AI-verktyg, trender och hållbara måltidskoncept

      Fyra dagar i smakens och stolthetens tecken! Under två dagar i Trondheim och två dagar på Hitra och Frøya fick jag (Bianca ...


  • Annonsera
  • Tipsa oss om nyheter

Kontakt

    • Telefon:
    • 070-9779252
    • E-post:
    • [email protected]
  • Nyhetsbrev
  • Annonsera hos oss
  • Facebook
  • Twitter
  • Copyright 2025 Turismnytt i Sverige AB
×

Jag vill ta del av nyhetsbrevet