-
Fadi Touma – från Syrien till kock för Nobelbanketten
Fadi Touma är till vardags kökschef på Engsholms Slott men i samband Nobelbanketten var hans arbetsplats i Stadshusets bankettkök. Då var han en av 44 utvalda kockar som lagade årets Nobelmeny.
Fadi kom som flykting från Syrien 2014 och kom in i restaurangbranschen via ett jobb som diskare. När köket behövde assistans hoppade Fadi in. Han lärde sig fort och avancerade till köksbiträde och kock. Och nio år efter ankomsten till Sverige står han sida vid sida med årets Nobelkock och lagar mat till festernas fest!
Från diskare till Nobel, vilken solskenshistoria
Fadi Touma, 30 år, kom till Engsholms Slott 2020 och han har nu delat köksansvar tillsammans med kollegan Greger.
”Fadi sökte en tjänst inom servis hos oss men vi insåg snart att han passar mycket bättre i vårt kök.” Berättar Kerstin Johansson, VD och delägare Engsholms Slott. ”Idag jobbar Fadi med delat ansvar som kökschef på Engsholms Slott. Driv och ödmjukhet kännetecknar Fadi. Han är verkligen beviset för att det går att lyckas i vår bransch. Från diskare till Nobel, vilken solskenshistoria!”
Nobel – det största man kan vara med om
Varje år väljs ett 40-tal kockar ut för att tillsammans med årets Nobelkock och Stadshusrestaurangers köksmästare Gunnar Eriksson laga årets Nobelmeny. Fadi blev en av de utvalda i år. Arbetet i bankettköket börjar fyra dagar innan Nobelbanketten äger rum.
”När möjligheten att få jobba för Nobelbanketten kom kändes det overkligt. Det var en fantastisk upplevelse att få vara delaktig.” Berättar Fadi Touma. ”Det känns stort att fått vara med om detta efter min korta karriär inom köksyrket. Jag utbildade mig för bara fyra år sedan. Även om passionen och kärleken för gastronomi har funnits länge.”
”Att få möjligheten att arbeta med Nobel är det största jag varit med om i min karriär. Jag är så glad och har utvecklats och lärt mig mycket. Teamet i köket under Nobelveckan var enastående. Alla bidrog med väldigt bra energi som gjorde att vi lyckades med den stora leveransen. Att få uppleva gastronomi på denna nivå var mäktigt. Den omfattande planeringen och logistiken är något jag tar med mig från veckan i bankettköket.” Säger Fadi.
Tillbaka på Engsholms Slott
Fadi var framförallt delaktig i förrätten under Nobel och tar med sig inspiration från den och övriga rätter tillbaka till köket på Engsholms Slott. Flera tekniker jobbar man redan med, som att lägga in grönsaker från de egna odlingarna när det är säsong.
Med start den 27 december serveras Slottets 4-rätters meny där fokus ligger på rätter med så närproducerade råvaror som möjligt. Maten på Engsholms Slott lagas alltid med omtanke och kärlek till både gästerna och miljön.
- Text: Engsholms Slott
- Foto: Engsholms Slott
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 19 -25
Mest under Destination, Boende samt Stöd/Insatser/Utmärkelser/Initiativ
-
Countryside Hotels – ny ordförande och reseprofil i styrelsen
Ledarskapet på Countryside Hotels förstärks med Malin Västerteg som ny ordförande och Lottie Knutson som ny styrelsemedlem.
-
Visita – en nedgång för hotellmarknaden i april
Totalt minskade logiintäkterna för hotellmarknaden under april med 9 procent enligt Visita. ”Påskeffekter” påverkade resultatet.
-
Strömma – Våren spirar på historiska Birka
Våren är här, och det är dags att upptäcka Birka. Strömmas turbåtar tar besökare till ön som bjuder in till upptäcktsfärder och evenemang.
-
Med hotell- och resortsystemet Moder får du allt i ett – Läs hur!
Ett modernt, intuitivt bokningssystem utformat för att förena alla verksamhetsområden i en intelligent plattform
-
Destination Jönköping satsar på ett stärkt värdskap
Nu nylanserar Destination Jönköping sin turistwebb, utbildar fler InfoPoints och tar fram inspirerande filmer om värdskap.
-
Madeleine Brehmer och Caroline Cederblad är Årets kvinnor i besöksnäringen
Visitas utmärkelse "Årets kvinna i besöksnäringen" tilldelas Madeleine Brehmer och Caroline Cederblad, ägare av familjeföretaget Sabis.
-
Sjuhäradsrundan har invigts – ny regional cykelled i Västsverige
Den 9 maj invigdes Sjuhäradsrundan, en ny regional cykelled i Västsverige som bjuder på skogar, sjölandskap och landsbygd.
-
SJ och SkiStar samarbetar – fler ska kunna välja tåg till fjällen
SJ och SkiStar inleder ett samarbete för att få fler att välja tåget till skid- och sommarsemestern i de svenska fjällen.
-
Två länder på en resa: Gränslandet – där Norge och Sverige möts
Gränslandet är området där Norge och Sverige smälter samman. Här är tips på unika boenden och upplevelser där.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Visit Sweden – upplev Sverige och Bara bada bastu
I vår tar den heta bastukulturen plats i rampljuset inför hela Europa. Med låten Bara bada bastu bjuder gruppen K...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 18 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Boende samt Konstate...
-
Nytt förmånskort från Sweden by Bike lanseras våren 2025
En ny produkt som inte enbart berör Sweden by Bike och alla cykelturister, utan även besöksnärin...
-
Kungliga Djurgårdens Intressenter tar sikte på 2030
På Djurgården har kultur, natur och människor mötts i generationer. Nu tar Kungliga Djurgårdens Intressen...
-
-
Gästbloggare
-