-
Fadi Touma – från Syrien till kock för Nobelbanketten
Fadi Touma är till vardags kökschef på Engsholms Slott men i samband Nobelbanketten var hans arbetsplats i Stadshusets bankettkök. Då var han en av 44 utvalda kockar som lagade årets Nobelmeny.
Fadi kom som flykting från Syrien 2014 och kom in i restaurangbranschen via ett jobb som diskare. När köket behövde assistans hoppade Fadi in. Han lärde sig fort och avancerade till köksbiträde och kock. Och nio år efter ankomsten till Sverige står han sida vid sida med årets Nobelkock och lagar mat till festernas fest!
Från diskare till Nobel, vilken solskenshistoria
Fadi Touma, 30 år, kom till Engsholms Slott 2020 och han har nu delat köksansvar tillsammans med kollegan Greger.
”Fadi sökte en tjänst inom servis hos oss men vi insåg snart att han passar mycket bättre i vårt kök.” Berättar Kerstin Johansson, VD och delägare Engsholms Slott. ”Idag jobbar Fadi med delat ansvar som kökschef på Engsholms Slott. Driv och ödmjukhet kännetecknar Fadi. Han är verkligen beviset för att det går att lyckas i vår bransch. Från diskare till Nobel, vilken solskenshistoria!”
Nobel – det största man kan vara med om
Varje år väljs ett 40-tal kockar ut för att tillsammans med årets Nobelkock och Stadshusrestaurangers köksmästare Gunnar Eriksson laga årets Nobelmeny. Fadi blev en av de utvalda i år. Arbetet i bankettköket börjar fyra dagar innan Nobelbanketten äger rum.
”När möjligheten att få jobba för Nobelbanketten kom kändes det overkligt. Det var en fantastisk upplevelse att få vara delaktig.” Berättar Fadi Touma. ”Det känns stort att fått vara med om detta efter min korta karriär inom köksyrket. Jag utbildade mig för bara fyra år sedan. Även om passionen och kärleken för gastronomi har funnits länge.”
”Att få möjligheten att arbeta med Nobel är det största jag varit med om i min karriär. Jag är så glad och har utvecklats och lärt mig mycket. Teamet i köket under Nobelveckan var enastående. Alla bidrog med väldigt bra energi som gjorde att vi lyckades med den stora leveransen. Att få uppleva gastronomi på denna nivå var mäktigt. Den omfattande planeringen och logistiken är något jag tar med mig från veckan i bankettköket.” Säger Fadi.
Tillbaka på Engsholms Slott
Fadi var framförallt delaktig i förrätten under Nobel och tar med sig inspiration från den och övriga rätter tillbaka till köket på Engsholms Slott. Flera tekniker jobbar man redan med, som att lägga in grönsaker från de egna odlingarna när det är säsong.
Med start den 27 december serveras Slottets 4-rätters meny där fokus ligger på rätter med så närproducerade råvaror som möjligt. Maten på Engsholms Slott lagas alltid med omtanke och kärlek till både gästerna och miljön.
- Text: Engsholms Slott
- Foto: Engsholms Slott
-
Kalmar och Karlskrona ska sätta Sverige på den internationella cykelkartan
Tillsammans med Svenska Cykelförbundet har Kalmar och Karlskrona undertecknat en avsiktsförklaring om ett nytt internationellt lopp.
-
Turismens roll i en osäker värld – en förändringskraft för fred?
I dessa dagar, när vi översköljs av tunga nyheter, tänker Sylvia Nylin på sambandet mellan turism och fredsbyggande.
-
Pressvisning för Halloween på Gröna Lund – Bland katter och zombies
Den 9 oktober var Turismnytt på plats för att testa nyheterna och ta del av den magiska miljön som Gröna Lund erbjuder.
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – september 2024
Hur går det för besöksnäringen i Göteborg? Varje månad delas en analys. Det blev som en fortsättning på sommaren under september.
-
Naturturismföretagen – tema ledturism under Forum för naturturism
Naturturismföretagens branschträff Forum för naturturism är utbyggd till en hel naturturismvecka som ger möjligheter till inspiration.
-
Mikaela Håkansson från Färna Herrgård vann Copper Skillet 2024
Färna Herrgård är stolta över att meddela att deras sous chef, Mikaela Håkansson, vann den prestigefyllda tävlingen Copper Skillet.
-
Karriärbyte och liv i Jämtland – så blev Julia affärsutvecklare inom besöksnäringen
En utbildning och en flytt norrut. Julias beslut att utvecklas inom besöksnäringen ledde till en ny karriär och liv i Jämtland.
-
Jönköping Horse Show tillbaka i Jönköping
Jönköping Horse Show på Elmia den 29 oktober - 3 november förvandlar återigen höstlov till hästlov i Jönköping.
-
En av Skånes tystaste platser finns i Trelleborg kommun
Visit Skåne har nu lanserat initiativet "The Map of Quietude." I Trelleborg finns en av kartans 16 utvalda platser.
-
Prissättning av aktiviteter – Fem saker att tänka på
Marcus Eldh guidar i prissättning av olika upplevelser och aktiviteter.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
ESS Group – enda hotellfamiljen med tre hotell på världskänd lista
Condé Nast är det amerikanska förlaget som står bakom Vogue, Vanity Fair, The New Yorker och inte minst Condé Nas...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 40 -24
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Denna vecka är det mest under Destination, Boende, Konstate...
-
Upplevelseinstitutet lanserar nytt utvecklingsbolag för destinationer
Upplevelseinstitutet (UI), ledande inom analyser av upplevelser och turismeffekter, presenterar ...
-
JHT söker turismutvecklare med fokus på export och upplevelser
Är du en passionerad och driven turismutvecklare som är intresserad av upplevelser och hållbarhet? Vill du vara m...
-
-
Gästbloggare
-