-
Fadi Touma – från Syrien till kock för Nobelbanketten
Fadi Touma är till vardags kökschef på Engsholms Slott men i samband Nobelbanketten var hans arbetsplats i Stadshusets bankettkök. Då var han en av 44 utvalda kockar som lagade årets Nobelmeny.
Fadi kom som flykting från Syrien 2014 och kom in i restaurangbranschen via ett jobb som diskare. När köket behövde assistans hoppade Fadi in. Han lärde sig fort och avancerade till köksbiträde och kock. Och nio år efter ankomsten till Sverige står han sida vid sida med årets Nobelkock och lagar mat till festernas fest!
Från diskare till Nobel, vilken solskenshistoria
Fadi Touma, 30 år, kom till Engsholms Slott 2020 och han har nu delat köksansvar tillsammans med kollegan Greger.
”Fadi sökte en tjänst inom servis hos oss men vi insåg snart att han passar mycket bättre i vårt kök.” Berättar Kerstin Johansson, VD och delägare Engsholms Slott. ”Idag jobbar Fadi med delat ansvar som kökschef på Engsholms Slott. Driv och ödmjukhet kännetecknar Fadi. Han är verkligen beviset för att det går att lyckas i vår bransch. Från diskare till Nobel, vilken solskenshistoria!”
Nobel – det största man kan vara med om
Varje år väljs ett 40-tal kockar ut för att tillsammans med årets Nobelkock och Stadshusrestaurangers köksmästare Gunnar Eriksson laga årets Nobelmeny. Fadi blev en av de utvalda i år. Arbetet i bankettköket börjar fyra dagar innan Nobelbanketten äger rum.
”När möjligheten att få jobba för Nobelbanketten kom kändes det overkligt. Det var en fantastisk upplevelse att få vara delaktig.” Berättar Fadi Touma. ”Det känns stort att fått vara med om detta efter min korta karriär inom köksyrket. Jag utbildade mig för bara fyra år sedan. Även om passionen och kärleken för gastronomi har funnits länge.”
”Att få möjligheten att arbeta med Nobel är det största jag varit med om i min karriär. Jag är så glad och har utvecklats och lärt mig mycket. Teamet i köket under Nobelveckan var enastående. Alla bidrog med väldigt bra energi som gjorde att vi lyckades med den stora leveransen. Att få uppleva gastronomi på denna nivå var mäktigt. Den omfattande planeringen och logistiken är något jag tar med mig från veckan i bankettköket.” Säger Fadi.
Tillbaka på Engsholms Slott
Fadi var framförallt delaktig i förrätten under Nobel och tar med sig inspiration från den och övriga rätter tillbaka till köket på Engsholms Slott. Flera tekniker jobbar man redan med, som att lägga in grönsaker från de egna odlingarna när det är säsong.
Med start den 27 december serveras Slottets 4-rätters meny där fokus ligger på rätter med så närproducerade råvaror som möjligt. Maten på Engsholms Slott lagas alltid med omtanke och kärlek till både gästerna och miljön.
- Text: Engsholms Slott
- Foto: Engsholms Slott
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Mest om Destination, Boende, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering samt Konstateranden/Rapporter
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan 2025 samlar Turismnytt anteckningarna från de olika seminarierna
-
SkiStar och Kairos Future samlar branschen kring framtidens resande
Under Almedalsveckan samlade SkiStar och Kairos Future branschen i ett rundabordssamtal kring framtidens resande.
-
Jämtland Härjedalen – värdet av infrastrukturen i naturen
Vandringen i Jämtland Härjedalen är den största reseanledningen. Trots detta är finansieringen av skötsel av lederna sårbar.
-
Svenska Möten tillgänglighetsanpassar sin webbplats
Svenska Möten fortsätter sitt hållbarhetsarbete och stärker sin position som en drivande kraft för ökad inkludering inom mötesbranschen.
-
Swedavia – tre nya flygplatser når högsta klimatcertifieringen
Visby Airport, Åre Östersund Airport och Kiruna Airport har nått Airport Carbon Accreditations nivå 5. Sju av tio Swedavia-flygplatser är certifierade på den högsta nivån.
-
Västkusten fortsatt i topp som campingdestination
Ny statistik visar att 6 kommuner på Västkusten finns med på topp 10-listan gällande antalet gästnätter på Sveriges campingplatser.
-
Varför BirchStreet Systems inte bara är för jättarna
I dagens hotellbransch är effektivitet inte längre ett mål – det är en konkurrensfördel. Det kan BirchStreet Systems hjälpa dig med.
-
Tinnar och torn – ny utomhusguidning på Kalmar Slott
För sommaren har Kalmar Slott tagit fram en ny guidad tur utanför slottet. Det gör att den dessutom passar bra för hundägare.
-
SM-veckan i Norrköping certifieras som hållbart evenemang
Den 24 juni kom nyheten att SM-veckan i Norrköping uppfyller kriterierna för att bli ett Certifierat Hållbart Evenemang av Greentime.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 25 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Hållbarhet/Tillgängl...
-
Cykelleden Skåne får pris för tillgänglighet och nytänkande
Cykelleden Skåne har utsetts till vinnare av Cykelplaneringspriset 2025. Utmärkelsen delas ut årligen av förening...
-
Pontus Frithiof lanserar Matmanifest – ny milstolpe i Hållbarhet 360
Pontus Group, ledd av restaurangentreprenören Pontus Frithiof, tar ytterligare ett stort kliv i ...
-
Visita – en viss ökning på hotellmarknaden i maj
Antalet sålda hotellrum i Sverige ökade i maj med 2 procent samtidigt som hotellrumspriserna i genomsnitt minskad...
-
-
Gästbloggare
-