-
Invigning av Stockholm – European Capital of Gastronomy på Stadshuset
Stora delar av Stockholms gastronomi och utvalda internationella gäster var på plats i Stadshuset den 13 februari för invigningen av Stockholm – European Capital of Gastronomy. Så även Hans Majestät Konungen och Kronprins Carl Philip samt de stolta mottagarna av Gastronomiska Akademiens belöningar.
Idag är svensk gastronomi en global succé
Konferencier Sissela Kyle, som sitter vid tallrik nr 6 i Gastronomiska Akademien, konstaterade att tanken på Stockholm som kulinarisk destination hade känts som en omöjlig, utopisk dröm för bara några decennier sedan.
”Men så mycket har hänt, idag är svensk gastronomi en global succé!”
Bevis på det var de inspirerande producenter som fanns på plats. Med allt från Tempe-chips, vegetarisk färs av sötlupin, mousserande rabarbervin och hydroponiskt odlade grönsaker.
Konferencier Sissela Kyle, även ledamot i Gastronomiska Akademien. Foto: Lena Granefelt.Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård välkomnade alla gäster till Stockholm och det 100-årsjubilerande Stadshuset.
”För Stockholm är det viktigt att kunna erbjuda en stor bredd av måltidsupplevelser med hög kvalitet. Från det allra enklaste till mat att fira med. Jag är också stolt över kvaliteten i vår offentliga gastronomi och den avgiftsfria skolmaten i staden. Året är en möjlighet att intensifiera arbetet mot en framtid där hållbara måltider bidrar till att skapa en attraktiv plats att besöka och bo på.”
Medaljer och diplom till gastronomins hjältar
Mottagaren av Gastronomiska Akademiens Guldmedalj Jessie Sommarström blev varmt applåderad när hon tillsammans med de övriga utvalda tog emot sin belöning av Hans Majestät Konungen, som innehar tallrik nr 17 i akademien.
Guldpennan tilldelades Per Styregård, journalist. Silvermedaljerna gick till Katarina Westlund, förstelärare Dackeskolans restaurangutbildning i Mjölby och Daniel Roos, konditor, restaurang K-märkt.
Diplom utdelades till Bergmans Fisk & Vilt, Vilhelmina, Rekarnekött, Sörmland, Kullabergs Vingård och Talldungens gårdshotell, Brösarp.
Jessie Sommarström tar emot Gastronomiska Akademiens guldmedalj. Foto: Lena Granefelt.Stockholm välkomnas som europeisk gastronomisk huvudstad
Fabien Petitcolas från The International Academy of Gastronomy välkomnade Stockholm som gastronomisk huvudstad i Europa med ett tal där han beskrev hur en värld utan goda måltider skulle se ut:
”Utan matlagningskonst kommer vi inte heller att ha litteratur, ingen skarp intelligens, inga vänskapliga möten, ingen social harmoni. Och här drar jag en parallell: Financial Times rapporterade att David Cameron 2016 tog beslutet att gå mot Brexit medan han åt en ljummen fast food pizza på Chicagos flygplats. Jag kan inte låta bli att undra – om den engelske premiärministern hade valt att äta bättre – hade då dagens Europa varit annorlunda?”
Kulturminister Parisa Liljestrand berättade hur mattraditioner knyter oss samman över generationsgränser och beskrev sin pappas kärleksfulla persiska middagar.
”Mat är så mycket mer än överlevnad. Det är en kraft som kopplar oss samman och ger oss syfte och sammanhang.”
Kulturminister Parisa Liljestrand. Foto: Lena Granefelt.Gösfilé och Nobeldessert visade Sveriges goda sidor
Måltiden i Gyllene Salen, som tagits fram av Stadshuskällarens Gunnar Eriksson med team i samarbete med Fredrik Eriksson, presenterades av Christina Möller och Carl Jan Granqvist.
Här fanns tartar på Hällestadsvamp och gotländsk jordärtskocka, halstrad gösfilé från Hjälmaren med gulbetsgömma och potatis i världsklass. Som avslutning konditor Annie Hesselstads Nobeldessert med cheesecake och plommonkompott.
Dryckerna kom alla från Sverige: Blåbärsdryck från Saxhyttegubben i Bergslagen, vinet Askesäng från Kullabergs vingård, Beskows Vy Äpple & Humle och Iscider från Brännland i Västerbotten.
Till kaffet hade Juniorbagarlandslaget bakat svenska småkakor.
Ta plats och fyll året med innovativ gastronomi
Charlotta Ranert, som är projektledare för Stockholm – European Capital of Gastronomy adresserade ”My Fellow Foodfighters” och utmanande alla gäster att fylla året med hållbara, innovativa gastronomiska upplevelser och samtal – och att samarbeta.
”Så kan alla ta plats och spela en viktig roll i att skapa en ryktbarhet för Stockholms gastronomi som håller långt in i framtiden.”
Initiativtagare till Stockholm – European Capital of Gastronomy är Gastronomiska Akademien i samarbete med Stockholms Stad och Visit Stockholm, Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien. Samarbetspartners under det gastronomiska huvudstadsåret är Visita och Sverigemärkning.
Från Sverige-märkta produkter. Foto: Lena Granefelt.- Text: Stockholm – European Capital of Gastronomy 2023
- Foto: Stockholm – European Capital of Gastronomy 2023
-
Ny gemensam satsning från skidanläggningarna i Funäsfjällen
Skidanläggningarna Tänndalen, Ramundberget och Funäsdalen gör en satsning för att fler ska få upp ögonen för Funäsfjällen.
-
Hertz bidrar till Giving Tuesday – en gåva som räddar liv
Giving Tuesday är en global folkrörelse med engagemang för medmänniskor. Röda Korset och Hertz har samarbetat sedan 2010.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 49 -24
Mest om Destination, Infrastruktur/Mobilitet samt Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Kungliga Djurgården åter prisad internationellt för hållbarhetsarbete
För andra gången tilldelas Kungliga Djurgården Green Destinations Platinum Award. En utmärkelse som belönar öns hållbarhetsarbete.
-
Hållbar natur- och hästturism på Öland – rekrytering till projekt
Öland representerar Sverige i utvecklingsprojektet South Baltic Horse Tourism. Därmed söker Öland & Co nu en erfaren projektledare.
-
Halländska Tiraholms Fisk vinner Stora Turismpriset 2024
Tiraholms Fisk är vinnare av Stora turismpriset 2024. Det halländska företaget hyllas för sin innovativa verksamhet med fisken i centrum.
-
Nu sätter Sala kronan på verket och avrundar sitt jubileumsår
Luciamorgon från Sala kommer bli magiskt. Tillsammans med kör och sångare kommer Lucian Lova Fredling att sprida värme i TV-rutan.
-
Anna Näppä är Årets ciceron 2024 – Forskar om hur arbetsgivare blir mer attraktiva
Stipendiet på 100 000 kronor, har tilldelats Anna Näppä vid Luleå tekniska universitet för doktorsavhandlingen "Building employer brands: The employee perspective"
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Den första advent startade Vinterköping, Norrköpings nya satsning som samlar och utvecklar vintertraditioner med nya inslag.
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Stockholm blir värdstad för gruppspel i dam-EM basket 2027. SBBF och staden intensifierar sin satsning på basket och trygghet.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Mötes- och evenemangsambassadörer i Jönköping hyllas för sina insatser
Den 20 november 2024 bjöd Destination Jönköping in lokala mötes- och evenemangsambassadörer till...
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Svenska Basketbollförbundet (SBBF) och Stockholms stad kan med glädje meddela a...
-
Krönika: Sverige får den tillgänglighet (med flyg) som vi förtjänar
I torsdags hade jag nöjet att vara med på ett lunchseminarium, eller kanske snarare hearing, hos Stockholms Hande...
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Norrköping välkomnade till en magisk vinterupplevelse den 1 december 2024. Evenemanget Vinterköping går till den ...
-
-
Gästbloggare
-