-
Invigning av Stockholm – European Capital of Gastronomy på Stadshuset
Stora delar av Stockholms gastronomi och utvalda internationella gäster var på plats i Stadshuset den 13 februari för invigningen av Stockholm – European Capital of Gastronomy. Så även Hans Majestät Konungen och Kronprins Carl Philip samt de stolta mottagarna av Gastronomiska Akademiens belöningar.
Idag är svensk gastronomi en global succé
Konferencier Sissela Kyle, som sitter vid tallrik nr 6 i Gastronomiska Akademien, konstaterade att tanken på Stockholm som kulinarisk destination hade känts som en omöjlig, utopisk dröm för bara några decennier sedan.
”Men så mycket har hänt, idag är svensk gastronomi en global succé!”
Bevis på det var de inspirerande producenter som fanns på plats. Med allt från Tempe-chips, vegetarisk färs av sötlupin, mousserande rabarbervin och hydroponiskt odlade grönsaker.
Konferencier Sissela Kyle, även ledamot i Gastronomiska Akademien. Foto: Lena Granefelt.Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård välkomnade alla gäster till Stockholm och det 100-årsjubilerande Stadshuset.
”För Stockholm är det viktigt att kunna erbjuda en stor bredd av måltidsupplevelser med hög kvalitet. Från det allra enklaste till mat att fira med. Jag är också stolt över kvaliteten i vår offentliga gastronomi och den avgiftsfria skolmaten i staden. Året är en möjlighet att intensifiera arbetet mot en framtid där hållbara måltider bidrar till att skapa en attraktiv plats att besöka och bo på.”
Medaljer och diplom till gastronomins hjältar
Mottagaren av Gastronomiska Akademiens Guldmedalj Jessie Sommarström blev varmt applåderad när hon tillsammans med de övriga utvalda tog emot sin belöning av Hans Majestät Konungen, som innehar tallrik nr 17 i akademien.
Guldpennan tilldelades Per Styregård, journalist. Silvermedaljerna gick till Katarina Westlund, förstelärare Dackeskolans restaurangutbildning i Mjölby och Daniel Roos, konditor, restaurang K-märkt.
Diplom utdelades till Bergmans Fisk & Vilt, Vilhelmina, Rekarnekött, Sörmland, Kullabergs Vingård och Talldungens gårdshotell, Brösarp.
Jessie Sommarström tar emot Gastronomiska Akademiens guldmedalj. Foto: Lena Granefelt.Stockholm välkomnas som europeisk gastronomisk huvudstad
Fabien Petitcolas från The International Academy of Gastronomy välkomnade Stockholm som gastronomisk huvudstad i Europa med ett tal där han beskrev hur en värld utan goda måltider skulle se ut:
”Utan matlagningskonst kommer vi inte heller att ha litteratur, ingen skarp intelligens, inga vänskapliga möten, ingen social harmoni. Och här drar jag en parallell: Financial Times rapporterade att David Cameron 2016 tog beslutet att gå mot Brexit medan han åt en ljummen fast food pizza på Chicagos flygplats. Jag kan inte låta bli att undra – om den engelske premiärministern hade valt att äta bättre – hade då dagens Europa varit annorlunda?”
Kulturminister Parisa Liljestrand berättade hur mattraditioner knyter oss samman över generationsgränser och beskrev sin pappas kärleksfulla persiska middagar.
”Mat är så mycket mer än överlevnad. Det är en kraft som kopplar oss samman och ger oss syfte och sammanhang.”
Kulturminister Parisa Liljestrand. Foto: Lena Granefelt.Gösfilé och Nobeldessert visade Sveriges goda sidor
Måltiden i Gyllene Salen, som tagits fram av Stadshuskällarens Gunnar Eriksson med team i samarbete med Fredrik Eriksson, presenterades av Christina Möller och Carl Jan Granqvist.
Här fanns tartar på Hällestadsvamp och gotländsk jordärtskocka, halstrad gösfilé från Hjälmaren med gulbetsgömma och potatis i världsklass. Som avslutning konditor Annie Hesselstads Nobeldessert med cheesecake och plommonkompott.
Dryckerna kom alla från Sverige: Blåbärsdryck från Saxhyttegubben i Bergslagen, vinet Askesäng från Kullabergs vingård, Beskows Vy Äpple & Humle och Iscider från Brännland i Västerbotten.
Till kaffet hade Juniorbagarlandslaget bakat svenska småkakor.
Ta plats och fyll året med innovativ gastronomi
Charlotta Ranert, som är projektledare för Stockholm – European Capital of Gastronomy adresserade ”My Fellow Foodfighters” och utmanande alla gäster att fylla året med hållbara, innovativa gastronomiska upplevelser och samtal – och att samarbeta.
”Så kan alla ta plats och spela en viktig roll i att skapa en ryktbarhet för Stockholms gastronomi som håller långt in i framtiden.”
Initiativtagare till Stockholm – European Capital of Gastronomy är Gastronomiska Akademien i samarbete med Stockholms Stad och Visit Stockholm, Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien. Samarbetspartners under det gastronomiska huvudstadsåret är Visita och Sverigemärkning.
Från Sverige-märkta produkter. Foto: Lena Granefelt.- Text: Stockholm – European Capital of Gastronomy 2023
- Foto: Stockholm – European Capital of Gastronomy 2023
-
Visita – Skellefteå Turistcenter är bäst på värdskap
Skellefteå Turistcenter sätter dagligen prägel på destinationen. De har tilldelats priset Bästa värdskap inom turistinformation 2023.
-
SKI Persontransport 2024 – nöjdheten ökar men stora skillnader kvarstår
Svenskt Kvalitetsindex (SKI) har för nittonde året i rad genomfört sin undersökning av kundnöjdhet inom persontransportsektorn.
-
Kittelfjäll söker arrendator till nyrenoverat hotell samt driftchef till liftarna
Kittelfjäll är en skidort i övre Vojmådalen. Nu söker byn en arrendator till Hotell Kittelfjäll och en driftchef för Kittelfjällsliftarna.
-
Göta Kanal har öppnat slussarna för säsongen – här är nyheterna
Den 7 maj öppnade en ny säsong för Göta kanal, med den traditionella invigningsceremonin i Sjötorp följt av en storslagen salut.
-
Ny flyglinje från Kastrup till Kiruna
I december 2024 väntas premiären för den reguljära direktlinjen mellan Kastrup i Köpenhamn och Kiruna Airport.
-
Första fasen av Trelleborgs platsvarumärkesarbete är i mål
Visit Trelleborg har med stöd från Placebrander gått i mål med den första fasen av sitt platsvarumärkesarbete.
-
Rosendals Trädgård storsatsar – nya byggnader och nytt ledarskap i köket
Den 14 maj presenterade Rosendals Trädgård sin största satsning. Nya byggnader, nya ledare i köket och ett totalrenoverat växthus.
-
Fler utbildningar hos YH Akademin ska validera yrkeskunskap
Under våren har utbudet av utbildningar som erbjuder YH-flex på YH Akademin breddats. En förkortad väg till yrkeshögskoleexamen.
-
Göteborg bygger digital tvilling för för arrangörer av möten
Snart kan arrangörer av möten och evenemang besöka Göteborg i en interaktiv digital värld.
-
Visita – Anna Barkevall är Årets kvinna i besöksnäringen
Priset Årets kvinna i besöksnäringen tilldelas Anna Barkevall, VD för Böda Sand. Hon har satt Öland och camping på kartan för sommarsverige.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – april 2024
Hur går det för besöksnäringen i Göteborg? Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild och ...
-
Stockholm Business Region – kongressåret och kryssningssäsongen
Det var några skakiga år under pandemin då ingen riktigt inte visste om kongress-sektorn någonsin skulle komma ti...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 19 -24
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Denna vecka är det mest under Destination, Evenemang, Hållb...
-
Ny flyglinje från Kastrup till Kiruna
SAS, Scandinavian Airlines etablerar ny flyglinje under vintersäsongen 2024/2025. I december 2024 väntas ...
-
-
Gästbloggare
-