-
Unik utställning om funktionsnedsättningar invigd i Skellefteå
När Skellefteå vann Access City Award 2023 och utsågs till Europas mest tillgängliga stad fick socialnämnden via Rådet för förebyggande av funktionshinder, RÅFF, besluta vad vinstpengarna skulle användas till. Valet föll på att skapa en upplevelseutställning om funktionsnedsättningar på Exploratoriet.
Den 6 november invigdes ”Ett Skellefteå för alla – alla funkar inte som jag”.
Upplevelseutställningen är den första i sitt slag i hela Sverige
Hur skulle det kännas att inte kunna se världen runt dig? Eller att inte höra musiken i dina hörlurar? Hur skulle det vara att sakna någon av alla de funktioner som de flesta människor är vana att ha?
Utställningen ”Ett Skellefteå för alla – alla funkar inte som jag” på Exploratoriet är den första i sitt slag i Sverige. Syftet är att lyfta fram olika funktionsnedsättningar i samhället, så att barn och unga kan få större insikter om hur det är att leva med funktionsnedsättning.
“Det känns både viktigt och roligt att besökarna genom utställningen kan få en förståelse för hur det kan vara att leva med en funktionsnedsättning. På så sätt kan vi lära oss att alla funkar olika och tillsammans hjälpas åt för att skapa ett Skellefteå för alla.” Säger Iosif Karambotis, ordförande i socialnämnden och RÅFF.
Visar svårigheter som personer med funktionsnedsättningar upplever
Upplevelseutställningen består av olika avdelningar kopplade till syn-, hörsel-, känsel- och rörelsenedsättning samt neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. För att få en bredd på innehållet har funktionsrättsföreningar i Skellefteå varit involverade i utformningen av utställningen.
“Att få ta del av deras tankar gör att vi kan visa upp några av de reella svårigheter som personer med funktionsnedsättningar kan uppleva i sin vardag. Det gör utställningen än mer angelägen.” Säger Iosif Karambotis.
Besökaren kan till exempel pröva olika glasögon med de vanligaste synnedsättningarna. Eller uppleva hur det kan vara att vara döv eller ha tinnitus. I rörelsebanan får man med rullstol, kryckor, rullator eller vit käpp uppleva olika underlag och verklighetstrogna hinder. I ADHD-lådan kan man få en känsla för hur det kan vara att ha ADHD.
Exploratoriet vill med upplevelser bidra till nyfikenhet och kunskap
För Exploratoriet är ”Ett Skellefteå för alla – alla funkar inte som jag” den första utställningen med ett lite annat focus. Men målet är detsamma som för övriga utställningar: Att genom upplevelser bidra till nyfikenhet och kunskap. Framöver under 2025 kommer det också finnas ett skolprogram kopplat till utställningen.
“Den här utställningen kompletterar våra andra utställningar inom naturvetenskap och teknik på ett utmärkt sätt. På Exploratoriet är vi måna om att vara tillgängliga för alla besökare, och vad passar då bättre att få en utställning som visar på vikten av just det.” Säger Staffan Åkerlund, VD för Exploratoriet.
Här kan ni läsa mer om Skellefteå på Turismnytt.
- Text: Skellefteå kommun
- Foto: Skellefteå kommun
-
Nyanlända ungdomar lär sig guida på Vasamuseet
Nu har flera ungdomar som anlände till Sverige under 2023 deltagit i Vasamuseet pedagogiska projekt Unga visar Vasa.
-
Ny gemensam satsning från skidanläggningarna i Funäsfjällen
Skidanläggningarna Tänndalen, Ramundberget och Funäsdalen gör en satsning för att fler ska få upp ögonen för Funäsfjällen.
-
Hertz bidrar till Giving Tuesday – en gåva som räddar liv
Giving Tuesday är en global folkrörelse med engagemang för medmänniskor. Röda Korset och Hertz har samarbetat sedan 2010.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 49 -24
Mest om Destination, Infrastruktur/Mobilitet samt Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Kungliga Djurgården åter prisad internationellt för hållbarhetsarbete
För andra gången tilldelas Kungliga Djurgården Green Destinations Platinum Award. En utmärkelse som belönar öns hållbarhetsarbete.
-
Hållbar natur- och hästturism på Öland – rekrytering till projekt
Öland representerar Sverige i utvecklingsprojektet South Baltic Horse Tourism. Därmed söker Öland & Co nu en erfaren projektledare.
-
Halländska Tiraholms Fisk vinner Stora Turismpriset 2024
Tiraholms Fisk är vinnare av Stora turismpriset 2024. Det halländska företaget hyllas för sin innovativa verksamhet med fisken i centrum.
-
Nu sätter Sala kronan på verket och avrundar sitt jubileumsår
Luciamorgon från Sala kommer bli magiskt. Tillsammans med kör och sångare kommer Lucian Lova Fredling att sprida värme i TV-rutan.
-
Anna Näppä är Årets ciceron 2024 – Forskar om hur arbetsgivare blir mer attraktiva
Stipendiet på 100 000 kronor, har tilldelats Anna Näppä vid Luleå tekniska universitet för doktorsavhandlingen "Building employer brands: The employee perspective"
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Den första advent startade Vinterköping, Norrköpings nya satsning som samlar och utvecklar vintertraditioner med nya inslag.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Svenska Basketbollförbundet (SBBF) och Stockholms stad kan med glädje meddela a...
-
Krönika: Sverige får den tillgänglighet (med flyg) som vi förtjänar
I torsdags hade jag nöjet att vara med på ett lunchseminarium, eller kanske snarare hearing, hos Stockholms Hande...
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Norrköping välkomnade till en magisk vinterupplevelse den 1 december 2024. Evenemanget Vinterköping går till den ...
-
Visita anmäler Umeå kommun till Konkurrensverket
Umeå Folkets Hus ägs till 98 procent av kommunen. Trots detta bedriver föreningen en mängd verks...
-
-
Gästbloggare
-