-
Vinterturismen fortsätter att växa visar statistik från Tillväxtverket
Under vintersäsongen 2024/2025 gjordes det totalt 21,3 miljoner kommersiella övernattningar i Sverige. Det är en ökning med 2 procent från föregående år. De utländska gästnätterna ökade med 7 procent, samtidigt som svenska gästnätter ökade med 1 procent. Danmark fortsätter att vara den största marknaden och står nu för över en miljon gästnätter under vintersäsongen. Det visar ny statistik från Tillväxtverket.
Svenska gästnätter har minskat till förmån för utländska
Vintersäsongen i Sverige sträcker sig från december till april och är en viktig period för turismen då många svenskar traditionellt sett reser inom landet. De senaste åren har dock svenskarnas andel av gästnätter minskat till förmån för de utländska.
Av totalt 21,3 miljoner övernattningar stod utländska turister för 4,5 miljoner. Det är en ökning av utländska gästnätter med 7 procent från föregående år. Detta innebär att utländska gäster nu står för en fjärdedel av alla gästnätter under vintersäsongen.
En stor del av ökningen står den danska marknaden för. Sedan 2022 har danska gästnätter ökat med 75 procent och står nu för över en miljon av de utländska gästnätterna.
Val av boende skiljer sig mellan utländska marknader
Bland norska besökare är camping ett populärt boende och norska besökare står för 55 procent av alla utländska gästnätter på camping. När det gäller kommersiell uthyrning av privata stugor och lägenheter står danska besökare för 68 procent av alla gästnätter. Danska besökare står också för 56 procent av gästnätter i stugbyar. Bland hotell och vandrarhem sticker ingen utländsk marknad ut på liknande sätt.
Utländska gästnätter driver på svenska vinterturismen
Vintersäsongen är en viktig period för Dalarna, Jämtland, Norrbotten, Värmland och Västerbotten, som är de stora vinterdestinationslänen. De fem länen hade tillsammans 7,3 miljoner gästnätter under årets säsong, varav Dalarna står för tre miljoner av dessa. I Dalarna och Jämtland genomförs hälften av det totala antalet gästnätter under vintersäsongen
Under årets vintersäsong ökade gästnätterna i vinterdestinationslänen med 2 procent jämfört med föregående år. Det är framför allt de utländska besöken som driver den positiva utvecklingen, där de utländska gästnätterna ökade med 14 procent jämfört med föregående period. De svenska gästnätterna minskade samtidigt med 1,5 procent i dessa län.
Vintersäsongen 2021/2022 stod de utländska besöken för 14 procent av gästnätterna. Nu står de utländska besöken för 22 procent av gästnätterna i vinterdestinationslänen. Störst andel utländska gästnätter hade Norrbottens län. Under vintersäsongen var 42 procent av gästnätterna i länet från utländska gäster.
Majoriteten av regioner i Sverige hade en positiv utveckling
Under perioden ökade gästnätterna i 13 av Sveriges 21 län jämfört med föregående år. Hallands län ökade sina gästnätter relativt mest med 7,5 procent. I Jönköpings län minskade antalet gästnätter relativt mest, med en minskning på -6,5 procent.
Storstadsregionerna hade alla en positiv utveckling denna säsong. Skånes län ökade mest med 5,6 procent, sedan Västra Götalands län med 1,4 procent. Stockholms län ökade med 0,5 procent.
Flest gästnätter hade Stockholms län samt Dalarnas län. Om man däremot räknar antal gästnätter per invånare har Jämtlands län flest med 12,3 gästnätter per invånare. Stockholms län har som jämförelse 2,3 gästnätter per invånare.
Följ utvecklingen på Tillväxtverket statistikportal. Data för 2025 är preliminär och fastställs slutgiltigt första kvartalet 2026.
Här kan ni läsa mer om Tillväxtverket på Turismnytt.
- Text: Tillväxtverket
- Foto: Tillväxtverket
-
Vänersamarbetet – stort intresse för strand- och stadsnära fiske
2021 publicerades en digital fiskekarta för Vänern. Den har passerat 1 miljon visningar, vilket visar att det finns ett stort intresse för fiske.
-
Katrineholm – sommarkonserter med Marit Bergman och Jonathan Johansson
Katrineholm satsar på två gratiskonserter i sommar. Det ska bidra till att stärka kommunens attraktionskraft.
-
Stua AB inleder planerad avveckling av verksamheten
Efter 23 år som en kraft för besöksnäringen i Sörmland, har styrelsen för Stua beslutat att inleda en planerad avveckling av verksamheten.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 24 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering och Stöd/Insatser/Utmärkelser/Initiativ Destination Nu bli...
-
Svensk semester behöver en omstart – för både personer och platser
I denna debattartikel tar Linda Vismer upp att vi behöver tänka på ett annat sätt när det gäller semester.
-
Nature Travels erbjuder paket hos Nordic Husky Farm
Det brittiska företaget Nature Travels har introducerat ett nytt paket. Tack vare kontakt med svenska Nordic Husky Farm via JHT:s projekt Välkommen åter.
-
Krönika: Hur gör vi turismen till något större?
I en krönika ställer Anna-Paula Jonsson den närmast filosofiska frågan.
-
Debattartikel – Rädda Bohusläns stränder från Europas skräp
En debattartikel från Bohusläns kustkommuner och Västkuststiftelsen om att det statliga anslaget för strandstädning har minskat drastiskt.
-
Fotbollsfest i Göteborg – EM-matcher visas på storbild i sommar
När fotbolls-EM för damer avgörs i Schweiz i juli kan göteborgare följa det på storbild gratis på Ullevi Plaza och i Hammarkullen.
-
Svenska regionala flygplatser – Gärna utredningar men nu behövs beslut
Arlandautredningen är klar. Samtidigt görs ytterligare utredningar. Vad flygplatserna behöver är beslut enligt Svenska regionala flygplatser.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Svenska regionala flygplatser – Gärna utredningar men nu behövs beslut
Arlandautredningen är klar. Samtidigt ges direktiv för ytterligare en utredning för övriga flygplatser. Men vad F...
-
Nu ska Lidköping och Linköping stoppa förväxlingen av städerna
Svenska och internationella besökare, studenter och till och med Abba-Benny – det är många som blandar ihop Lidkö...
-
Svensk semester behöver en omstart – för både personer och platser
Sverige stänger ner i juli. Varje år tar en majoritet av svenskarna sin semester just då, ofta i ett enda långt s...
-
Krönika: Hur gör vi turismen till något större?
Det låter kanske som en filosofisk fråga. Ändå är det just den frågan jag ofta hör – även om den kanske oftare fo...
-
-
Gästbloggare
-