-
Anna Grönlund: Stillastående bussar kan börja rulla sent i höst
Över 75 procent av bussföretagen uppgav i våras i en medlemsenkät till Sveriges Bussföretag att de har tappat mer än 80 procent i omsättning inom vissa segment under 2020 i spåren av coronapandemin. Bland det bussföretag som huvudsakligen kör kommersiell busstrafik, såsom expressbussar, turistbussar och beställningstrafik har vissa företag haft en nedgång i verksamheten på 98%.
De stöd som den svenska regeringen beslutat har enligt Sveriges Bussföretag varit oerhört viktiga, men för att fler företag ska kunna överleva och säkra en svensk persontransportkapacitet för framtiden behövs stödåtgärder året ut menar Sveriges Bussföretag, då den svenska bussbranschen är beroende av att andra verksamheter inom besöksnäringen, såsom konserter, teatrar etc. hinner dra i gång sin verksamhet. Evenemang och besöksmål är ofta målet för bussresan.
Inför hösten passade vi på att ställa ett antal frågor om läget och framtiden till Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund. Sveriges Bussföretag har knappt 270 medlemsföretag med nära 27 000 anställda. Förbundet är en del i Transportföretagen inom Svenskt Näringsliv.
Hur ser prognosen för hösten och för 2022 ut avseende den svenska bussbranschen?
Läget är fortfarande kärvt. Flera av våra medlemsföretag i Sveriges Bussföretag vittnar om att människor ringer och frågar om resor, men att man vill boka först senare in på hösten. Men tydligt är att vaccinet har stor positiv effekt. Många bussföretag vänder sig till äldre med sina produkter och här har vaccinet en oerhörd betydelse för faktisk och upplevd trygghet. Samtidigt är signalerna från idrottsrörelsen, om att man i höst kommer återuppta verksamhet positiva. Många idrottare väljer bussen för att resa till cuper, matcher, tävlingar och galor. Och så gör även deras publik! Vi får också signaler från våra medlemsföretag att fler bokar sig som enskilda resenärer på bussresor över dagen, vilket är oerhört glädjande för alla bussföretag med egna reseprogram.
Tillsammans med våra medlemsföretag planerar vi för en kampanj för bussresan som kommer lanseras under hösten i linje, självklart med Folkhälsomyndighetens rekommendationer och successivt lättade restriktioner.
Ni har beskrivit läget i bussbranschen som tufft – hur många bussföretag har tvingats i konkurs i pandemins spår?
Under 2020 registrerades 11 konkurser bland landets bussföretag. Jag skulle säga att de är förvånansvärt få med tanke på den tuffa situation branschen befinner sig i. Orsakerna till att krisen så här långt inte lett till att fler verksamheter avslutats är framförallt tre:
Många bussföretag kör en blandad trafik där man både kör turist- och beställningstrafik men också en del offentligt upphandlad busstrafik åt kommuner och regioner, exempelvis skoltrafik och den offentligt finansierade busstrafiken har i stort sett rullat med samma volymer. Det har räddat många.
Det andra skälet är att bussföretagen drastiskt skurit i sina verksamheter. Många har med vånda tvingats säga upp medarbetare, har man kunnat har man korttidspermitterat nyckelpersoner. Man har sparat in på allt man kan – jag pratade med en av våra medlemsföretagare som sa att han varje morgon funderade på om man inte kunde dra ner värmen på kontoret lite till för att spara…
Det tredje skälet är att bussföretagen förhandlat med framförallt fordonsleverantörer och andra samarbetspartners om anstånd med betalningar etc. Många leverantörer har gjort vad de kunnat för att värna långvariga samarbeten med sina kunder bussföretagen.
Hur har ni som förbund kunnat stötta era medlemsföretag?
Vi har arbetat väldigt nära Transportföretagen och Svenskt Näringsliv i syfte att med klassisk opinionsbildning driva på för de generella stöden till hårt drabbade företagare. Sedan har vi både själva och tillsammans med allierade inom framförallt besöksnäringen argumenterat för riktade stöd till särskilt drabbade sektorer i Coronakrisens spår. Här har vi tyvärr möttes av ringa förståelse från våra beslutsfattare, då den svenska regeringen som linje valt generella stöd framför riktade. Här har ju framförallt våra nordiska grannländer, Norge och Danmark valt en helt annan strategi och lanserat direkta stöd till särskilt utsatta branscher såsom buss- och besöksnäring. Det kan komma att påverka konkurrenssituationen framöver – många bussföretag verkar på flera nordiska och nordeuropeiska marknader.
På ett mer konkret plan har många av våra medlemsföretag fått rådgivning i sina egna företagsfrågor. Inledningsvis samlades styrelsen för veckovisa möten och i förbundet har vi bedrivit ett gediget arbete med faktainsamling, intervjuer och dokumentation av exempel från våra medlemsföretag som vi sedan kunna sprida i media, till politiker och andra beslutsfattare. Våra medlemsföretag har verkligen delat med sig och också aktivt stöttat varandra, vilket många vittnat om varit ett stort stöd när de funderat över hur länge det egna företaget kan överleva…
Hur kommer framtidens bussresa se ut?
Om man undantar den allmänna kollektivtrafiken, den som regioner och kommuner upphandlar och som också möter förändringar och en tuff ekonomi i pandemins spår fast av ett annat slag, så tror jag att vi inom den kommersiella busstrafiken kommer få se en större variation. Det kommer absolut finnas en stor grupp resenärer som vill fortsätta resa på den traditionella gruppresan med buss i en eller flera dagar för att tillsammans med andra i gemenskap uppleva olika besöksmål och evenemang. Samtidigt har vi i ett utvecklingsprojekt tillsammans med Stua tittat på hur bussföretag och besöksmål tillsammans kan paketera resan och målet som en ännu bättre helhet där de olika delarna förstärker varandra. Det gynnar alla parter – resenär, bussföretag och destination – som kan dra fördel av att de olika delarna smälter samman. Men många besöksmål är ovana vid att anpassa sin produkt efter bussresenärerna behov och krav. När vi nu behöver starta om efter pandemin och tänka nytt hoppas jag vi kan göra det ännu bättre tillsammans. Och visst finns det goda exempel – många skidorter har utvecklat koncept där både resa och destination är en del av hela upplevelsen, buss och båt är i många sammanhang en populär kombination för att inte tala om teaterresorna med buss där många föreställningar i exempelvis Stockholm inte skulle gå runt utan bussresenärerna. Lägg därtill att bussen är ett trafiksäkert och klimatsmart transportslag som kan ta många resenärer – samtidigt – till besöksmål och där ge dessa resenärer upplevelser som kan vara svåra att få tillgång till som enskild besökare. Och som ansvarig för ett arrangemang eller ett besöksmål kan dialogen med en person på bussföretaget ge många besökare, vilket underlättar och förenklar samtidigt som många besökare kan nås.
Som sista fråga – hur din egen semester sett ut i i sommar?
Jag har haft knappt tre veckors semester, det är fortfarande mycket för oss på förbundet att ta tag i för att bistå våra medlemsföretag. Under de veckorna har jag paddlat kajak i Dalsland och cyklat på Irland tillsammans med min man. Dessutom hade vi några fina dagar i Stockholms skärgård, vi bor på Lidingö och har båt så det går lätt att komma ut i vår underbara natur. Men telefonen har varit med hela tiden!
Här kan du läsa mer om branschorganisationen Sveriges Bussföretag och deras arbete
Här kan du läsa tidigare intervjuer med intressanta personer inom besöksnäringen
- Text: Anna Grönlund/Jakob Norrby
- Foto: Sveriges Bussföretag
-
Vänersamarbetet – stort intresse för strand- och stadsnära fiske
2021 publicerades en digital fiskekarta för Vänern. Den har passerat 1 miljon visningar, vilket visar att det finns ett stort intresse för fiske.
-
Katrineholm – sommarkonserter med Marit Bergman och Jonathan Johansson
Katrineholm satsar på två gratiskonserter i sommar. Det ska bidra till att stärka kommunens attraktionskraft.
-
Stua AB inleder planerad avveckling av verksamheten
Efter 23 år som en kraft för besöksnäringen i Sörmland, har styrelsen för Stua beslutat att inleda en planerad avveckling av verksamheten.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 24 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering och Stöd/Insatser/Utmärkelser/Initiativ Destination Nu bli...
-
Svensk semester behöver en omstart – för både personer och platser
I denna debattartikel tar Linda Vismer upp att vi behöver tänka på ett annat sätt när det gäller semester.
-
Nature Travels erbjuder paket hos Nordic Husky Farm
Det brittiska företaget Nature Travels har introducerat ett nytt paket. Tack vare kontakt med svenska Nordic Husky Farm via JHT:s projekt Välkommen åter.
-
Krönika: Hur gör vi turismen till något större?
I en krönika ställer Anna-Paula Jonsson den närmast filosofiska frågan.
-
Debattartikel – Rädda Bohusläns stränder från Europas skräp
En debattartikel från Bohusläns kustkommuner och Västkuststiftelsen om att det statliga anslaget för strandstädning har minskat drastiskt.
-
Fotbollsfest i Göteborg – EM-matcher visas på storbild i sommar
När fotbolls-EM för damer avgörs i Schweiz i juli kan göteborgare följa det på storbild gratis på Ullevi Plaza och i Hammarkullen.
-
Svenska regionala flygplatser – Gärna utredningar men nu behövs beslut
Arlandautredningen är klar. Samtidigt görs ytterligare utredningar. Vad flygplatserna behöver är beslut enligt Svenska regionala flygplatser.
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Svenska regionala flygplatser – Gärna utredningar men nu behövs beslut
Arlandautredningen är klar. Samtidigt ges direktiv för ytterligare en utredning för övriga flygplatser. Men vad F...
-
Nu ska Lidköping och Linköping stoppa förväxlingen av städerna
Svenska och internationella besökare, studenter och till och med Abba-Benny – det är många som blandar ihop Lidkö...
-
Svensk semester behöver en omstart – för både personer och platser
Sverige stänger ner i juli. Varje år tar en majoritet av svenskarna sin semester just då, ofta i ett enda långt s...
-
Krönika: Hur gör vi turismen till något större?
Det låter kanske som en filosofisk fråga. Ändå är det just den frågan jag ofta hör – även om den kanske oftare fo...
-
-
Gästbloggare
-