-
Karin M Ekström – forskare kulinarisk turism
Vad heter du och vad gör du till vardags?
Jag heter Karin M Ekström och är Professor i företagsekonomi, inriktning marknadsföring. Jag arbetar på Högskolan i Borås där jag forskar, ansvarar för en forskargrupp inom hållbar konsumtion och undervisar.
Vad fick dig att välja ditt yrke?
Det var under studier till MBA (Master in Business Administration) i USA på 1980-talet som jag fick upp ögonen för forskning. Det ledde till att jag doktorerade och fortsatte sedan arbeta på Handelshögskolan i Göteborg (docent och professor) och numera på Högskolan i Borås (professor).
Vad är det som är intressant med kulinarisk turism och vad är det?
Att det är en starkt växande bransch och att det finns många skickliga entreprenörer som gör skillnad! Mat handlar om livskvalitet och deras insatser betyder mycket för ett mer varierat utbud av mat, mat som har ett tydligt ursprung och inte minst för landsbygdens utveckling.
Vad är kulinarisk turism?
Mat och dryck är resmål eller en viktig anledning till resan.
Hur ser ditt nätverk ut i forskningen?
Som forskare är det värdefullt med både nationella och internationella kontakter. Jag har tidigare startat och varit föreståndare för Centrum för konsumtionsvetenskap där jag etablerat många kontakter med konsumtionsforskare nationellt och internationellt i många olika discipliner. Jag är ständig sekreterare i Måltidsakademien och det innefattar även kontakter med forskare i olika discipliner. Jag tror på tvärvetenskap för att lösa komplexa samhälleliga problem.
Vilken relation har man till de verksamma och marknaden när man är forskare?
Möten kan öka förståelse, vidga perspektiv, ge inspiration och idéer. Som forskare anser jag att man har en skyldighet att delge sina forskningsresultat till samhället i stort.
Vad forskar du på just nu?
Ett projekt inom kulinarisk turism (tillsammans med Håkan Jönsson), ett projekt om marknadsorientering av konstmuseer, projektledare för ett projekt som handlar om hushåll som minskar sin konsumtion.
Hur ser en arbetsdag ut för en turismforskare?
Jag ser mig inte som turismforskare utan konsumtionsforskare som studerar kulinarisk turism
Arbetsdagen är ofta varierande – forskning (varje dag), undervisning och möten. Jag ser arbetet mer som en livsstil då forskning finns med i tankarna mer eller mindre hela tiden.
Vad gör man av resultatet av sin forskning? Hur når man ut?
Viktigt att delta i olika seminarier, föreläsa, ha kontakter med media.
- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Lars Ardarve
-
Tekniska museet är Årets museum 2025
Tekniska museet har utsetts till Årets museum 2025 av Sveriges Museer och ICOM. De förnyar bilden av vad ett museum kan vara.
-
Västflyg – nyetablering av flyglinje mellan Växjö Småland Airport och Bromma Stockholm Airport
Från och med juni kommer Västflyg att utöka sin verksamhet med en ny flyglinje som utgår från Växjö till Bromma i Stockholm.
-
Arknat bygger vindskydd i Nyköping – arkitektur och natur i harmoni
Arknat skapar platsunika och arkitektritade vindskydd längs Sörmlandsleden i sommar för allmänheten att nyttja.
-
Nobis Hospitality Group öppnar nytt hotell – Hagastrand
Vid Hagaparken tar ett hotell form, Hagastrand. Det är Nobis Hospitality Groups prestigeprojekt, en social wellness-destination.
-
Nästan 17 miljoner gästnätter på campingplatser 2024
Ny statistik visar att gästnätter på Sveriges campingplatser ökade till 16,7 miljoner 2024. Dessutom är det valet för europeiska turister.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17-25
Mest under Destination, Evenemang samt Konstateranden, beslut och rapporter.
-
Boule-VM 2027 kommer till Göteborg och Scandinavium
Boule-VM kommer att avgöras i Göteborg den 2–5 september 2027. På Scandinavium kommer atleterna att tävla om världsmästartitlarna.
-
Pontus Frithiof at Bro Hof har öppnat – ny gastronomisk destination
Den nya restaurangen Pontus Frithiof at Bro Hof erbjuder en unik matupplevelse. Förstärkt med en ny destination för event.
-
Daftö Resort – sommarjobbande unga kompletteras av pensionärer
För att komplettera ungdomarnas insatser under sommaren söker Daftö Resort pigga seniorer. De vill skapa en inkluderande arbetsplats.
-
Skaraborg som konstdestination – 5 stora nyheter i sommar
I sommar blomstrar Skaraborg med fem nyskapande konstupplevelser. I form av tre nya besöksmål, en designikon och ett jubileum.
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Utländska turister spenderar mer i Sverige än exportvärdet för järn och stål
Jämförs Sveriges exportsiffror för 2024 som presenteras av Statistiska Centralbyrån, SCB, och Ekonomifakta.se, sy...
-
Växjö & Co söker efter en destinationsutvecklare
Det är kontrasterna som definierar Växjö. Å ena sidan puls, shopping och nöjesliv. Å andra sidan mysiga gränder, ...
-
Årets höjdpunkt för fjälldestinationer – r360 kundträff på Idre fjäll
r360 Resort Systems AB är leverantör av bokningssystemet r360 för resorts och destinationer i nordiska fjällen. T...
-
SkiStar utvecklar ett nytt skidområde i Vemdalen
SkiStar kan med glädje meddela att utbyggnaden av ett nytt skidområde, Hovde Syd i Vemdalen, har...
-
-
Gästbloggare
-