-
Karin M Ekström – forskare kulinarisk turism
Vad heter du och vad gör du till vardags?
Jag heter Karin M Ekström och är Professor i företagsekonomi, inriktning marknadsföring. Jag arbetar på Högskolan i Borås där jag forskar, ansvarar för en forskargrupp inom hållbar konsumtion och undervisar.
Vad fick dig att välja ditt yrke?
Det var under studier till MBA (Master in Business Administration) i USA på 1980-talet som jag fick upp ögonen för forskning. Det ledde till att jag doktorerade och fortsatte sedan arbeta på Handelshögskolan i Göteborg (docent och professor) och numera på Högskolan i Borås (professor).
Vad är det som är intressant med kulinarisk turism och vad är det?
Att det är en starkt växande bransch och att det finns många skickliga entreprenörer som gör skillnad! Mat handlar om livskvalitet och deras insatser betyder mycket för ett mer varierat utbud av mat, mat som har ett tydligt ursprung och inte minst för landsbygdens utveckling.
Vad är kulinarisk turism?
Mat och dryck är resmål eller en viktig anledning till resan.
Hur ser ditt nätverk ut i forskningen?
Som forskare är det värdefullt med både nationella och internationella kontakter. Jag har tidigare startat och varit föreståndare för Centrum för konsumtionsvetenskap där jag etablerat många kontakter med konsumtionsforskare nationellt och internationellt i många olika discipliner. Jag är ständig sekreterare i Måltidsakademien och det innefattar även kontakter med forskare i olika discipliner. Jag tror på tvärvetenskap för att lösa komplexa samhälleliga problem.
Vilken relation har man till de verksamma och marknaden när man är forskare?
Möten kan öka förståelse, vidga perspektiv, ge inspiration och idéer. Som forskare anser jag att man har en skyldighet att delge sina forskningsresultat till samhället i stort.
Vad forskar du på just nu?
Ett projekt inom kulinarisk turism (tillsammans med Håkan Jönsson), ett projekt om marknadsorientering av konstmuseer, projektledare för ett projekt som handlar om hushåll som minskar sin konsumtion.
Hur ser en arbetsdag ut för en turismforskare?
Jag ser mig inte som turismforskare utan konsumtionsforskare som studerar kulinarisk turism
Arbetsdagen är ofta varierande – forskning (varje dag), undervisning och möten. Jag ser arbetet mer som en livsstil då forskning finns med i tankarna mer eller mindre hela tiden.
Vad gör man av resultatet av sin forskning? Hur når man ut?
Viktigt att delta i olika seminarier, föreläsa, ha kontakter med media.
- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Lars Ardarve
-
Parks and Resorts gör gemensam satsning med First Camp på Skara Sommarland
First Camp förvärvar campingverksamheten på Skara Sommarland och ingår ett långsiktigt samarbete med Parks and Resorts.
-
Swedish Lapland Visitors Boards nya sajt går mot strömmen – kan inte ses på mobilen
Swedish Lapland Visitors Boards valde att bara göra sin nya sajt Care for the Arctic tillgänglig om du använder webbläsaren på en dator.
-
Varberg möter framtidens besökare digitalt och stänger turistinformationen
Besöken till turistinformationen i Brunnsparken har minskat med omkring 80% de senaste 10 åren. En förflyttning görs till en starkare digital närvaro.
-
Skapa inspirerande bilder och illustrationer med AI-verktyget Midjourney
Upptäck kraften i det bildgenererande AI-verktyget Midjourney med Bianca Brandon-Cox i hennes nya blogginlägg för Turismnytt.
-
Liseberg vinner pris vid nöjesparkernas Oscar – THEA Classic Award
Vid en prisceremoni den 16:e Mars fick Liseberg ta emot en THEA Classic Award. Det är tredje gången i prisets 30-åriga historia.
-
Gigantisk donation till Rörstrand Museum i Lidköping
Rörstrand Museum har fått ett erbjudande om att ta emot en gåva som kommer komplettera en del i Lidköpings historia som porslinsstad.
-
Peab planerar en ny satsning i Bara tillsammans med Ästad Vingård och The National
Peab, Ästad Vingård och The National ingår ett gemensamt utvecklingsbolag med planer att utveckla en destination i Bara.
-
Scandic – vinnaren i svenska sömnmästerskapet har korats
Sveriges första rikstäckande sömnmästerskap som arrangerats av Scandic har lockat deltagare från hela landet. Vinnaren har nu korats.
-
Granö Beckasin blir en del av Svenska Turistföreningen
Nu ansluter Granö Beckasin, en framstående aktör inom ekoturism längs Umeälven, sig till Svenska Turistföreningen.
-
Nu inleds rivning- och saneringsarbeten på Liseberg Oceana
Nyligen färdigställde parken och NCC en plan för rivnings- och saneringsarbete på Liseberg Oceana efter branden.
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Detta kan besöksnäringen lära sig från Kosta
Härom veckan fick jag (Marcus Ståhl) äran att föreläsa i Kosta på uppdrag av Smålands Turismnäring med Småland Tu...
-
Måltidsupplevelser blir allt viktigare för turism till Sverige
Intresset för gastronomi och måltidsupplevelser är stort bland globala resenärer som vill resa till Sverige. Hela...
-
Nya nöjeskryssaren Birka Gotland är helt rätt i tiden
Pandemi, inflation och en orolig omvärld är några exempel på faktorer som påverkat svenskarnas sätt att resa. Nu ...
-
En ny arktisk agenda – Care for the Arctic – it’s our home
Föreställ dig världens bästa plats. Tänk dig sedan att den är hotad Här, i den arktiska delen av Sverige, går kli...
-
-
Gästbloggare
-