-
Förutsättningarna när gårdsförsäljning av alkoholdrycker är på plats
Turismnytt tackar Visita för att vi får återpublicera denna artikel.
Den 21 januari 2025 överlämnade regeringen propositionen Bättre förutsättningar för besöksnäringen i fråga om småskalig produktion av alkoholdrycker (prop. 2024/25:86) till riksdagen. De föreslagna lagändringarna innebär att småskaliga tillverkare kommer att kunna få tillstånd till gårdsförsäljning av alkoholdrycker när reglerna träder i kraft den 1 juni 2025.
Visita har i många år arbetat för att gårdsförsäljning ska tillåtas och välkomnar förslaget, även om vi i vissa delar hade velat se mer tillåtande och generösa regler. Det övergripande syftet med möjligheterna till gårdsförsäljning är enligt uttalanden i propositionen att förbättra förutsättningarna för lokal besöksnäring och måltidsturism, vilket givetvis är mycket positivt. Och i huvudsakliga delar ligger det lagförslag som nu har presenterats i linje med vad Visita har arbetat för.
Förslaget i korthet
Det förslag som riksdagen i närtid ska ta ställning till innebär i korthet följande:
- Gårdsförsäljning är detaljhandel (dvs. försäljning till konsument) med egentillverkade alkoholdrycker som sker från tillverkarens försäljningsställe.
- För gårdsförsäljning krävs det tillstånd (gårdsförsäljningstillstånd) från den kommun där försäljningsstället är beläget. Ett gårdsförsäljningstillstånd ska avse viss tid och får som längst gälla till och med den 31 maj 2031.
- Gårdsförsäljningstillstånd får meddelas en oberoende tillverkare som på egen hand yrkesmässigt tillverkar alkoholdrycker, om den karaktärsgivande delen av tillverkningen sker på tillverkningsstället. För att kvalificera sig som ”oberoende” ska tillverkaren vara juridiskt och ekonomiskt oberoende av andra tillverkare av alkoholdrycker, använda lokaler som är fysiskt skilda från lokaler som används av tillverkare vars årsproduktion överstiger de volymer som anges och inte tillverka på licens.
- Att endast blanda inköpta komponenter, späda, filtrera eller söta drycker på tillverkningsstället är inte tillräckligt för att uppfylla kravet på att tillverkningen sker på egen hand.
- Tillverkare av vin måste ha tillverkat vinet av druvor som uteslutande kommer från tillverkarens egna odlingar, vilket innebär att såväl tillverkningen av vinet som odlingen av druvorna ska ha skett i Sverige och utförts av tillverkaren själv.
- De maximala volymer som en tillverkare får producera årligen (årsproduktionen) för att kunna få ett gårdsförsäljningstillstånd är 75 000 liter spritdrycker, 400 000 liter jästa alkoholdrycker med upp till 10 volymprocent alkohol eller 200 000 liter jästa alkoholdrycker med mer än 10 volymprocent alkohol. Bedömningen av ett företags årsproduktion ska enligt huvudregeln beräknas utifrån de volymer av alkoholdrycker som tillverkades under det kalenderår som ligger närmast före det år då gårdsförsäljningen sker – dvs. föregående kalenderår.
- Tillståndshavaren får bedriva gårdsförsäljning från endast ett försäljningsställe.
- Gårdsförsäljning får endast ske till konsumenter som deltar i ett besöksarrangemang som tillverkaren anordnar och som har anknytning till den aktuella alkoholdrycken. Besöksarrangemanget ska ha ett kunskapshöjande inslag, viss varaktighet och erbjudas till konsumenter mot betalning. Som exempel på sådana besöksarrangemang nämns i propositionen en guidad rundtur på tillståndshavarens tillverknings- eller odlingsplats, en föreläsning som har anknytning till den aktuella drycken, kurser exempelvis om vintillverkning, ölbryggning eller lagring av den aktuella drycken, en dryckesprovning som inkluderar ett föreläsande inslag med anknytning till de provade produkterna eller en måltidsupplevelse med föreläsande inslag där besökarna får lära sig och prova på att kombinera mat och vin.
- I samband med besöksarrangemanget ska tillståndshavaren lämna information om alkoholens skadeverkningar
- Försäljningen till varje enskild konsument vid samma besökstillfälle får inte överstiga 0,7 liter spritdrycker, tre liter vin, tre liter starköl och tre liter andra jästa alkoholdrycker.
- Den som bedriver gårdsförsäljning ska utöva särskild kontroll (egenkontroll) över försäljningen och hanteringen i övrigt samt ansvara för att det finns ett lämpligt egenkontrollprogram.
- Gårdsförsäljningstillstånd får endast meddelas den som visar att han eller hon är lämplig att utöva verksamheten med hänsyn till sina personliga och ekonomiska förhållanden samt omständigheterna i övrigt och att verksamheten kommer att bedrivas i enlighet med de krav som ställs upp i alkohollagen.
- Sökanden ska genom att avlägga ett prov (kunskapsprov) visa att han eller hon har de kunskaper om alkohollagen som krävs för att kunna bedriva gårdsförsäljningen på ett korrekt sätt.
- Om gårdsförsäljning på grund av försäljningsställets belägenhet, besöksarrangemangets utformning eller andra omständigheter kan befaras medföra olägenheter i fråga om ordning och nykterhet eller särskild risk för människors hälsa, får gårdsförsäljningstillstånd vägras även om övriga krav enligt lagen är uppfyllda
- Gårdsförsäljningstillstånd ska avse ett visst avgränsat utrymme där försäljningen av alkoholdrycker ska ske. Utrymmet ska disponeras av tillståndshavaren. Flera tillståndshavare får inte utnyttja ett gemensamt utrymme för gårdsförsäljning.
- Tillståndshavaren eller en försäljningsansvarig person som utsetts av denne ska ha tillsyn över gårdsförsäljningen och vara närvarande på försäljningsstället under hela den tid som försäljning äger rum. Den försäljningsansvarige ska ha fyllt 20 år och vara lämplig för uppgiften med hänsyn till sina personliga egenskaper och omständigheterna i övrigt. Den eller de personer som har utsetts att ansvara för gårdsförsäljningen ska anmälas till kommunen.
- Kommunen beslutar under vilka tider gårdsförsäljning får bedrivas. Gårdsförsäljning får dock inte bedrivas tidigare än klockan 10.00 och inte pågå längre än till klockan 20.00.
- Priset på alkoholdrycker som säljs genom gårdsförsäljning får inte sättas lägre än tillverkningskostnaden samt ett skäligt påslag. För det besöksarrangemang som ska tillhandahållas i samband med gårdsförsäljning gäller att priset inte får sättas lägre än självkostnaden samt ett skäligt påslag.
- Kommunen får ta ut en avgift för prövningen av ansökan om gårdsförsäljningstillstånd och för tillsyn av gårdsförsäljning
- Folkhälsomyndigheten har rätt att meddela vissa föreskrifter om gårdsförsäljning.
- Kommunen kan meddela den som har gårdsförsäljningstillstånd erinran eller varning – och ytterst återkalla gårdsförsäljningstillståndet.
De nya reglerna föreslås alltså träda i kraft den 1 juni 2025 och då gälla i sex år från ikraftträdandet. Reformen föreslås utvärderas efter några år och utvärderingen ska då ligga till grund för beslut om regleringen bör förlängas eller göras permanent.
Läs mer om Visitas prioriterade frågor här.
Läs mer om gårdsförsäljning på Turismnytt
- Text: Visita
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 12 -25
Veckans nyheter om svensk besöksnäring, denna vecka mest under Destination, Boende och Insatser/Utmärkelser/Initiativ
-
Destination Östersund nominerade till pris för Bästa Värdskap 2024
Destination Östersund är nominerade till Visitas pris för Bästa Värdskap 2024. Totalt är det tolv som tävlar om utmärkelsen.
-
Allt för Sjön 2025 – en inspirerande mässa med sikte på framtiden
Den 88:e upplagen av båtmässan Allt för Sjön har nyligen avslutats. Tusentals besökare samlades för att fira sjölivets glädje.
-
Turismpris får nytt namn – Arctic Sweden Tourism Award öppet för nomineringar
Swedish Lapland Visitors Boards eget turismpris har fått nytt namn. Det heter nu Arctic Sweden Tourism Award, och nomineringen står öppen.
-
Liseberg kommenterar Statens Haverikommissions rapport om branden på Oceana
Statens Haverikommission har avslutat utredningen av branden på Oceana 2024 och har presenterat sin slutrapport. Liseberg kommenterar den.
-
Efter rekordåret – Finnlines utökar upplevelsen ombord
Finnlines fartyg satte nytt passagerarrekord i 2024. Nu lanserar de nya kulinariska upplevelser och ett utökat underhållningsutbud.
-
SkiStar ansluter sig till Nästa generation Sverige
SkiStar är stolta över att delta i det ideella initiativet Nästa generation Sverige genom att erbjuda SAO-jobb till ungdomar.
-
Pandox förvärvar nybyggda Elite Hotel Frost i Kiruna
Pandox AB har tecknat ett avtal om förvärv av nybyggda Elite Hotel Frost i centrala Kiruna. Hotellet beräknas öppna i juni 2025.
-
Ny restaurang på Garveriet – matupplevelser i hjärtat av Floda
Garveriet i Lerum får nytt liv när en ny restaurang öppnar sina dörrar i sommar. Bakom satsningen står ett team med rötter i Floda.
-
Countryside Hotels – Nynäs Havsbad erbjuder Stockholmsupplevelser
Countryside Hotels stärker nu sitt utbud i Stockholmsområdet med Nynäs Havsbad, som blir en del av organisationen.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Taktikon – prispsykologi och hur det påverkar kundbeteenden
Prissättning handlar inte bara om siffror, det handlar om perception, känslor och beteende. Detta blogginlägg frå...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 11 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination och Stöd/Insatser/Utm...
-
SkiStar vinner Business Model Awards – Årets Affärsmodell
SkiStar har tilldelats det prestigefyllda priset Business Model Awards 2025 i kategorin Årets Af...
-
Camilla Freedeke, tillträdande VD för Destination Kalmar AB
Camilla Freedeke, idag chef för socialförvaltningen Kalmar kommun, blir från och med den 1 maj ny VD för Destinat...
-
-
Gästbloggare
-