I Kalmar och Gotlands län var det 60% av verksamheterna som inte klarar av att visa upp innehållsförteckning enligt en undersökning gjord av Miljösamverkan Sydost.

En brist är att gästen själv måste fråga efter allergeninformation. En annan är att det finns för lite kunskap om vad man skall informera om.

De vanligaste allergenerna

För de ingredienser som orsakar flest allvarliga överkänslighetsreaktioner finns det särskilda märknings- och informationskrav.

Dessa är:

  • Spannmål, som innehåller gluten
  • Kräftdjur
  • Ägg
  • Fisk
  • Jordnötter
  • Sojabönor
  • Mjölk och mjölkprodukter
  • Nötter
  • Selleri
  • Senap
  • Sesamfrön
  • Svaveldioxid och sulfit i koncentrationer på mer än 10 mg/kg eller 10 mg/liter
  • Lupin
  • Blötdjur

 

Källa: Livsmedelsverket