-
Intervju med Fredrik Reinfeldt om hans nya roll som ordförande för Visita
Fredrik Reinfeldt övertog ordförandeskapet i Visita på årsstämman i början av maj. Vi skrev om att han föreslogs till positionen i en tidigare artikel här.
Nu har Turismnytt ställt några frågor till Fredrik om hur han ser på olika aktuella besöksnäringsfrågor och vad han kan bidra med för att stärka branschens roll och status.
1. Hur kan Visita få nytta av din bakgrund i politiken och dina nätverk för att stärka besöksnäringen som bransch och basnäring?
Jag har under många år haft förmånen att resa runt mycket i Sverige och sett stora delar av vårt land och samtalat med många människor. Det har gett kunskap och skapat nyfikenhet. Detta tror jag kommer att vara till nytta för Visitas medlemmar.
Utöver mina erfarenheter från politik och medlemsstyrda organisationer har jag under de senaste åtta åren också ägnat mig åt en hel del som mer bygger på kommersiella drivkrafter.
2. Under pandemin har det blivit uppenbart för de flesta hur stor roll besöksnäringen har för sysselsättning generellt. Men i synnerhet för grupper som ungdomar, utlandsfödda och personer med funktionsvariationer, inte minst utanför storstäderna. Sysselsättningen har alltid varit en av de viktigaste frågorna för de politiska partierna. Hur kan du och Visita få upp branschen på agendan inför valet så att den får det utrymme och det stöd den förtjänar?
Besöksnäringen är Sveriges starkaste jobb- och integrationsmotor där jobben vuxit fram tre gånger så snabbt som på den övriga arbetsmarknaden sedan millennieskiftet. Det här har Visita lyft under mycket lång tid och kommer fortsätta göra för att stärka besöksnäringen och underlätta företagande.
3. Hur tror du att utgången av valet kommer att påverka besöksnäringen?
Visita har upparbetade och goda kontakter med alla politiska partier och arbetar intensivt för att till exempel den sänkta arbetsgivaravgiften för unga ska vara kvar oavsett hur nästa regering ser ut.
4. Hur ser du på besöksnäringens roll i att öka värdet av en plats och bidra till att attrahera boende, företag och investeringar?
Besöksnäringen har en viktig roll i att skapa attraktiva samhällen. På en del platser är den grundförutsättning för hela samhällets existens men överallt skapar den attraktiva och dynamiska miljöer.5. Har du några idéer om hur man tydligare skulle kunna visa på branschens samhällsnytta ur andra aspekter än de ekonomiska? Såsom sysselsättning och bidraget till landsbygdens räddning och utveckling, genom bättre mätbarhet (nu mäts i princip bara gästnätter)?
Det är jätteviktigt att lyfta besöksnäringen samhällsnytta. Som att den ger 200 000 människor jobb och är bäst på att skapa jobb till unga och utrikesfödda. Den är dessutom en kraft för ökad tillit, större öppenhet och fler möten mellan människor. Dessutom gör den Sverige mer känt och attraktivt utomlands. Vi gör det redan i alla politiska kontakter och kommer göra det än mer under våren och sommaren.
6. Hur kan man höja branschens status och attraktionskraft? Ur alla aspekter, inte minst som arbetsgivare.
Branschen behöver bli bättre på att lyfta fram möjligheten att göra yrkes- och lönekarriär. För att ytterligare stärka statusen har Visita drivit på för en ökad individuell lönesättning för att duktiga medarbetare ska kunna premieras.
7. Det pratas mycket om En hållbar besöksnäring men vad står det egentligen för i dina ögon?
Det handlar om social hållbarhet i form av tusentals nya jobb varje år. Ekonomisk hållbarhet i form av sunda företag som växer och skapar välstånd i hela landet. Samt ekologisk hållbarhet i att skapa upplevelser som lyfter fram den unika svenska naturen utan att skada den.8. Frågan om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol är het och aktuell. Men kan man inte avdramatisera den och ge den en annan tyngd genom att visa på gårdsförsäljning generellt som en möjlighet att stärka det svenska lantbruket och livsmedelsproduktionen för att öka Sveriges självförsörjningsgrad?
Andra får svara för lantbruket men gårdsförsäljning är viktigt för att besöksnäringen ska kunna utveckla fler och bättre produkter och stärka Sverige som en destination inom måltidsturism.
9. Vad tar du med dig från det som Visita har gjort under din företrädares tid och inom vilka områden är det dags att slå in på en ny väg, anser du?
Visita ska fortsätta det gedigna och goda arbetet för bättre villkor som pågått under många år. Självklart ska arbetet utvecklas men det handlar inte om helt nya vägar, utan om att hela tiden skruva och bli bättre på allt vi gör.
10. Har du något tydligt mål vad du ska ha uppnått i din roll som ordförande för Visita de första hundra dagarna (eller fram till valet)?
Uppdraget handlar inte om några dramatiska förändringar utan om att ständigt förbättra alla delar. Med det sagt kommer jag lägga mycket tid i början att besöka medlemmar och förstå vilka utmaningar och möjligheter som finns.
11. Turismnytts läsare representerar hela bredden av besöksnäringen och många ser Visita främst som en representant för hotell, caféer och restauranger. Hur ser du på möjligheterna för Visita att tydligare ”omfamna HELA branschen”?
Det kan säkert bli bättre men en av Visitas stora styrkor är att vi representerar just hela besöksnäringen. Det är när nästan 6000 medlemmar pratar med en röst som vi kan nå resultat.
- Text: Jakob Norrby & Visita
- Foto: © Peter Knutson
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring 23-27 januari 2023
Med mycket om Destination, Boende, Evenemang och Museer
-
Nu lanseras elbilskonceptet E-go i Örnsköldsvik och Höga Kusten
Nu kan fler boende och besökare i Örnsköldsvik resa klimatsmart
-
Unik undersökning av släkt/vänbesök för att påvisa turismens betydelse
En del av Jämtland Härjedalens intäkter kommer från besökare som övernattar hos släkt/vänner. Regionen genomför en undersökning för att se betydelsen.
-
Lägesbild: Besöksnäringen i Göteborg Januari 2023
Hur går det för besöksnäringen i Göteborg? Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild och analys baserad på preliminär data från Benchmarking Alliance och SCB/Tillväxtverket.
-
Sturebadet sparar 40 000 liter vatten per månad med Orbital Shower
I december 2022 installerades ett antal Orbital Shower på Sturebadet i Stockholm, en del i Sturebadets strategi för att jobba långsiktigt hållbart med det som är allra mest centralt i verksamheten.
-
Solhem Hotel i Visby blir basläger för aktiva utforskare
Anrika Solhem Hotel i Visby genomgår just nu en renovering och öppnar i mars. Boendet tydliggör även sin nya riktning.
-
Destinationen Idre Himmelfjäll Årets varumärke 2022
Nystartade Idre Himmelfjäll är Årets varumärke i Dalarna 2022. Det stod klart på Stjärngalan den 26 januari.
-
Livrustkammarens utställningar Manga Royals och Mästarprovet på turné
Nu får ännu fler i landet möjlighet att se Livrustkammarens populära tillfälliga utställningar. Först ut är utställningen Manga Royals - kunglig historia mangastil som visas på Örebro Slott.
-
Scandinavian XPO har öppnat dörrarna för EU:s toppmöten
Scandinavian XPO välkomnar Regeringskansliet som har inlett det första ministermötet i mötes- och evenemangsarenan.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring 16-20 januari 2023
Mest om Boende, Museer och Evenemang. Fortfarande en vecka efter, men snart ikapp ;-)
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring 16-20 januari 2023
Fortfarande en veckas ”back log” men hoppas vara ikapp inom kort. Detta är alltså en sammanfattning av nyhetsskör...
-
Sturebadet sparar 40 000 liter vatten per månad med Orbital Shower
I december 2022 installerades ett antal Orbital Shower på Sturebadet i Stockholm, en del i Sturebadets strategi ...
-
Scandinavian XPO har öppnat dörrarna för EU:s toppmöten
Scandinavian XPO välkomnar Regeringskansliet som har inlett det första ministermötet i mötes- oc...
-
Solhem Hotel i Visby blir basläger för aktiva utforskare
Anrika Solhem Hotel i Visby genomgår just nu en renovering och öppnar i ny skrud i mars. Samtidi...
-
-
Gästbloggare
-