-
Intervju med projektledaren Ulrika: så arbetar vi med vår rese- & matmässa
Ulrika Persson
Projektledare för Travel & Taste Örebro – en matmässa
Hej Ulrika, du är projektledare för Travel & Taste mässan. Vem är du och hur kom du in i sammanhanget?
Eventbyrån Hedén & Jungander står som arrangör av Travel & Taste och har drivit projektet under fem år, 2018 blir sjätte året i rad. Då jag har ett förflutet inom restaurangbranschen samt resebranschen så föll det naturligt att projektet landade på mitt bord då mässan presenterar just de två huvudområdena, resor och mat.
Berätta mer om konceptet, vad är unikt för er mässa?
Som eventbyrå jobbar vi mycket med att skapa upplevelser som berör alla sinnen, det synsättet ville vi även ta med i Travel & Taste. Det ska vara en upplevelse att besöka mässan. Besökaren checkar in på mässan där entréområdet fungerar som incheckning- och säkerhetskontroll. Här får besökaren ett pass med information. I passet finns även ett tävlingsformulär som går ut på att samla stämplar vid utplacerade passkontroller i mässmontrarna. Utställaren ställer frågan och för varje rätt svar får du en stämpel i passet. Tävlingsformuläret lämnas sedan in i incheckningsdisken och därmed är du med och tävlar om fina priser. Detta ger utställaren möjlighet att fånga upp besökaren på ett annat sätt, samt att det blir en kul grej för besökaren.
Förutom att ”hålla en passkontroll” får utställaren även möjlighet att hålla föredrag och presentera erbjudanden från scenen under dagen. Allt ingår i monterpriset.
Vi i projektgruppen fungerar som reseledare och flygvärdinnor i kontakten med besökarna. Vi har hjälp av elever från två olika turismutbildningar som agerar värdar och värdinnor under dagen. Du som utställare kan t ex förvänta dig att få välja kaffe eller te från vagnen som rullar förbi din monter två gånger under mässdagen.
Har ni någon publikdragare till mässan och hur många besökare har ni haft?
Förutom utställare som presenterar bl. a spännande resmål och smakupplevelser så jobbar vi aktivt med att försöka hitta aktiviteter som lockar till Travel & Taste. Drygt 3500 besökte mässan i år.
I år anammade vi intresset för alla kockprogram och tävlingar på TV och startade Kockduellen Örebro län, där kockeliten i länet tävlade om vinnartiteln. Tävlingen blev en succé och tävlingsdeltagarna upplevde en prestige i att få vara med. Aktiviteten drog både media och bra med besökare så detta blir en självklar programpunkt även nästa år.
Nyhet för 2018 är vår blogg ”Framtiden runt hörnet” där omvärldsanalytikern Bengt Wahlström spanar in i framtida trender som rör Travel & Taste. Här får man som utställare delta och ventilera tankar om det senaste i sin bransch. Under mässdagen den 3 mars 2018 vill vi ta med konceptet in i ”Framtidens hörna” där vi uppmanar bl. a utställare att presentera det senaste i sin bransch och där man får ta del av framtidsspaning med Bengt Wahlström.
Vilka når man som utställare? Vilken är mässans målgrupp?
Här jobbar vi brett med att nå ut till alla som på något sätt reser och äter, vilket i princip blir alla. Vi har småbarnsfamiljer upp till seniorer representerade på mässan. Upptagningsområdet är en radie på ca 20 mil.
Har du några tips till den som funderar på att ställa ut på mässan?
Att utnyttja möjligheten att synas, sticka ut. Visa din miljö, ge besökarna en upplevelse som du blir ihågkommen av. Vi har fått positiv feedback från besökare på detta. Nästan alla gillar att tävla och vinna saker, var lite kreativ när det gäller tävlingar och utnyttja inte bara din monter utan använd hela mässhallen. Utnyttja möjligheten att på något sätt presentera ditt koncept under ett seminarium eller med någon aktivitet från scenen.
Glöm inte att bjuda in dina kunder! Använda sociala medier, hemsidor, nyhetsmail osv för att berätta att man kommer få träffa dig på Travel & Taste.
- Text: Maria Lindqvist
-
Mikael Jonsson blir ordförande i Svenska Destinationsnätverket
Under årsmötet för SNDMO valdes Mikael Jonsson, VD för Destination Östersund, till ordförande. Föreningen byter namn till Svenska Destinationsnätverket.
-
Tredje bästa året någonsin för Sveriges campingplatser
Ny statistik från SCB/Tillväxtverket visar att antalet gästnätter på Sveriges campingplatser uppgick till 16,6 miljoner under 2023.
-
Sveriges besöksnäring och GSTC kongress lockar deltagare globalt
Intresset för hållbar turism är stort i hela världen, det märks på populariteten av GSTC kongress i Stockholm den 23-25 april.
-
Sägenskåp i Smålands Trädgård bevarar kulturarvet i bygden
”Sagor och sägner” är ett projekt inom Smålands Trädgård ekonomiska förening som snart står klart att presenteras.
-
Bästa sommarjobbet: Bli junior museichef på Historiska museet
Historiska museet söker en nyfiken, påhittig och mycket ung person som vill ta över museet i sommar när ordinarie chef går på semester.
-
7 av 10 väljer att bli busschaufför för att få träffa människor
Många busschaufförer väljer yrket för att de gillar att vara ute på vägarna. Men det är också ett yrke man väljer på grund av den sociala aspekten.
-
Folkfest och glädje när Sala firade 400-årsdag
När Sala firade sin 400-årsdag den 15 april sken staden. Invånare och besökare klev ut på gator och torg för att ta del av firandet.
-
Viking Line – hållbarhet viktigt för svenska kryssningsresenärer
Var fjärde tillfrågad säger att de tänker på hållbarhet när de bokar en kryssning. Det visar en undersökning genomförd av Viking Line.
-
Regeringen – ny strategi för företag i kulturella och kreativa branscher
Regeringen lämnade den 9 april över skrivelsen Strategi för företag i kulturella och kreativa branscher till riksdagen.
-
Sala firar 400 år – födelsedagen bjuder på fika och kungligheter
Den 15 april 2024 är det 400 år sedan Sala fick stadsprivilegier av Gustav II Adolf. Födelsedagen bjuder in till ett maxat kalas.
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Swedish Workshop 2024: Deltagare vittnar om intresse från globala researrangörer
Nu bekräftar svenska deltagare, svenska destinationer och svensk besöksnäring, om det stora, internationella intr...
-
Visita – färre sålda hotellrum under mars
Under veckorna i mars minskade antalet sålda hotellrum med 5 procent i jämförelse med samma period 2023. Detta en...
-
Första bilderna på nya fartyget Birka Gotland
Den 20 mars avgick premiärkryssningen med Östersjöns nya nöjeskryssare Birka Gotland. I påsk gjo...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 15 -24
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Denna vecka är det mest under Destination, Evenemang samt K...
-
-
Gästbloggare
-