-
Intervju med projektledaren Ulrika: så arbetar vi med vår rese- & matmässa
Ulrika Persson
Projektledare för Travel & Taste Örebro – en matmässa
Hej Ulrika, du är projektledare för Travel & Taste mässan. Vem är du och hur kom du in i sammanhanget?
Eventbyrån Hedén & Jungander står som arrangör av Travel & Taste och har drivit projektet under fem år, 2018 blir sjätte året i rad. Då jag har ett förflutet inom restaurangbranschen samt resebranschen så föll det naturligt att projektet landade på mitt bord då mässan presenterar just de två huvudområdena, resor och mat.
Berätta mer om konceptet, vad är unikt för er mässa?
Som eventbyrå jobbar vi mycket med att skapa upplevelser som berör alla sinnen, det synsättet ville vi även ta med i Travel & Taste. Det ska vara en upplevelse att besöka mässan. Besökaren checkar in på mässan där entréområdet fungerar som incheckning- och säkerhetskontroll. Här får besökaren ett pass med information. I passet finns även ett tävlingsformulär som går ut på att samla stämplar vid utplacerade passkontroller i mässmontrarna. Utställaren ställer frågan och för varje rätt svar får du en stämpel i passet. Tävlingsformuläret lämnas sedan in i incheckningsdisken och därmed är du med och tävlar om fina priser. Detta ger utställaren möjlighet att fånga upp besökaren på ett annat sätt, samt att det blir en kul grej för besökaren.
Förutom att ”hålla en passkontroll” får utställaren även möjlighet att hålla föredrag och presentera erbjudanden från scenen under dagen. Allt ingår i monterpriset.
Vi i projektgruppen fungerar som reseledare och flygvärdinnor i kontakten med besökarna. Vi har hjälp av elever från två olika turismutbildningar som agerar värdar och värdinnor under dagen. Du som utställare kan t ex förvänta dig att få välja kaffe eller te från vagnen som rullar förbi din monter två gånger under mässdagen.
Har ni någon publikdragare till mässan och hur många besökare har ni haft?
Förutom utställare som presenterar bl. a spännande resmål och smakupplevelser så jobbar vi aktivt med att försöka hitta aktiviteter som lockar till Travel & Taste. Drygt 3500 besökte mässan i år.
I år anammade vi intresset för alla kockprogram och tävlingar på TV och startade Kockduellen Örebro län, där kockeliten i länet tävlade om vinnartiteln. Tävlingen blev en succé och tävlingsdeltagarna upplevde en prestige i att få vara med. Aktiviteten drog både media och bra med besökare så detta blir en självklar programpunkt även nästa år.
Nyhet för 2018 är vår blogg ”Framtiden runt hörnet” där omvärldsanalytikern Bengt Wahlström spanar in i framtida trender som rör Travel & Taste. Här får man som utställare delta och ventilera tankar om det senaste i sin bransch. Under mässdagen den 3 mars 2018 vill vi ta med konceptet in i ”Framtidens hörna” där vi uppmanar bl. a utställare att presentera det senaste i sin bransch och där man får ta del av framtidsspaning med Bengt Wahlström.
Vilka når man som utställare? Vilken är mässans målgrupp?
Här jobbar vi brett med att nå ut till alla som på något sätt reser och äter, vilket i princip blir alla. Vi har småbarnsfamiljer upp till seniorer representerade på mässan. Upptagningsområdet är en radie på ca 20 mil.
Har du några tips till den som funderar på att ställa ut på mässan?
Att utnyttja möjligheten att synas, sticka ut. Visa din miljö, ge besökarna en upplevelse som du blir ihågkommen av. Vi har fått positiv feedback från besökare på detta. Nästan alla gillar att tävla och vinna saker, var lite kreativ när det gäller tävlingar och utnyttja inte bara din monter utan använd hela mässhallen. Utnyttja möjligheten att på något sätt presentera ditt koncept under ett seminarium eller med någon aktivitet från scenen.
Glöm inte att bjuda in dina kunder! Använda sociala medier, hemsidor, nyhetsmail osv för att berätta att man kommer få träffa dig på Travel & Taste.
- Text: Maria Lindqvist
-
Thérèse Liljeqvist är ny VD för Artipelag
Artipelag presenterar Thérèse Liljeqvist som ny VD. Med en bakgrund inom besöksnäringen tar hon med sig erfarenhet.
-
Mötesåret 2024 – stora möten och event trotsade konjunkturen
Mötesåret 2024 har varit präglat av minskad efterfrågan på konferenser. Trots det har efterfrågan på stora möten ökat enligt Svenska Möten.
-
Fler hittar till Marinmuseum året runt – så gick det 2024
Trots en besöksminskning jämfört med 2023, fortsätter Marinmuseum att vara en av södra Sveriges största besöksdestinationer.
-
Göta Kanal – nya kryssningsupplevelser lockar
Allt fler resenärer söker autentiska upplevelser. Göta kanal erbjuder en unik chans att upptäcka Sveriges historia och natur från vattnet.
-
Vasamuseet och Vrak i nytt poddsamarbete med Anders Lundin
Tillsammans med experter från Vasamuseet och Vrak berättar Anders Lundin om skepp som förlist i den nya podden Folkets historia.
-
Sveriges beredskap börjar lokalt, därför behöver vi besöksnäringen
Besöksnäringen har gång på gång visat sig vara en avgörande resurs i tider av kris
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – december 2024
Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild om besöksnäringen. Det blev ett bra slut på året med positiva utsikter för framtiden.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 2 2025
Ganska jämnt fördelat på många kategorier som Stöd/Insatser/Utmärkelser/Initiativ Destination, Transport/Infrastruktur/Mobilitet, Evenemang samt Konstateranden/Beslut/Rapporter.
-
EU-kommissionen ger klartecken för gårdsförsäljning i Sverige
EU-kommissionen har inte lämnat invändningar. Därmed kan regeringens beslut att tillåta gårdsförsäljning börja gälla i sommar.
-
Visit Sweden – historiskt när den svenska röda stugan flyger till månen
Den 15 januari sker en historisk rymduppskjutning. Då flyger den svenska röda stugan till månen. Skapad av konstnären Mikael Genberg.
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Visit Sweden – historiskt när den svenska röda stugan flyger till månen
Exakt kl. 07.11 (CET) den 15 januari sker en historisk rymduppskjutning (Uppdatering 15 januari 10.20 – här...
-
Visit Hornborgasjön förbereder sig för framtidens turismutmaningar
Platsutveckling genom turism – Exemplet Visit Hornborgasjön Nya trender och klimatföränd...
-
Jul- och nyårsrekord för SkiStar – 99 procent boendebeläggning
Under jul- och nyår nådde fjällbolaget SkiStar en boendebeläggning på 99 procent. Högst beläggni...
-
Sveriges beredskap börjar lokalt, därför behöver vi besöksnäringen
Samtalet kring säkerhetspolitik domineras idag av militära och myndigheters lösningar. De är förståeligt utifrån ...
-
-
Gästbloggare
-