-
Kairos Future använder scenarioplanering för att guida dig rätt i en komplex och snabbföränderlig värld
Idag är utvecklingen inom många områden mer svårbedömd än någonsin och osäkerheterna för besöksnäringen är många. Läs Turismnytts intervju med Karl Johan Tegnér, framtidsstrateg på Kairos Future, om hur man kan använda scenarioplanering för att hitta rätt vägar framåt.
Här får ni veta vad skillnaden är mellan en prognos och ett scenario. Lite längre fram återkommer Turismnytt med ytterligare en intervju med Karl Johan om vem han är, vad han gör och vad han har för idéer kring sin nya roll som ansvarig för området Travel & Tourism på Kairos Future.
Vad är scenarioplanering?
”Kortfattat kan man säga att scenarioplanering är en välkänd och väldokumenterad metod för att skapa förståelse för möjliga framtider.”
”Det handlar om att ha ett nyfiket förhållningssätt till omvärldsförändringar och osäkerheter kombinerat med en variation av metoder för att skapa reda i det till synes orediga – att kunna transformera framtidsinsikt till strategiskt agerande.”
Banker och institutioner publicerar ofta olika typer av prognoser, t.ex. om den ekonomiska utvecklingen eller om hur snabbt resandet förväntas växa osv. Hur skiljer sig scenarioplanering från detta?
”Det är en fråga vi ofta stöter på när vi är ute och pratar med olika företrädare för besöksnäringen. Jag skulle beskriva prognoser som modellbaserad framskrivning, där man kollar på en fråga, och där man också gör beräkningar för olika utfall, exempelvis inflationen eller BNP-utvecklingen. Prognoser är oerhört viktiga och nödvändiga och behövs för att vi ska kunna planera i organisationer och i samhället i stort, även om de nästan alltid slår fel.”
”Men scenarioperspektivet ger en bredare utblick genom att vi tar in fler parametrar och utforskar olika parallella utvecklingsspår. Istället för att kolla på en framtid så kollar vi på flera, vi tänker framtider i plural. Vi analyserar logiskt hur olika parametrar påverkar varandra och vilka konsekvenser olika utfall får för näringen. Scenarier är också mer levande och kvalitativa till sin natur vilket gör att användaren bättre kan förstå sin roll och vilka vägval man kommer att stå inför vilket är värdefull i det strategiska arbetet.”
Man pratar ju också om ”önskvärda scenarier” eller visioner, att skapa sig en bild av framtiden man vill sträva mot att uppnå. Är detta också scenarioplanering?
”Både ja och nej. En viktig aspekt när man arbetar med scenarier, är de inte tillåter att man ignorerar mindre gynnsamma framtider, som är lika möjliga, vilket gör att man ökar sin framtidsberedskap. Dock kan scenarier vara normativa – peka ut en möjlig, annorlunda och önskvärd framtid. Normativa scenarier ligger närmare visioner, men genom att ta avstamp i de trender och utvecklingar vi ser idag förankras de tydligt i omvärlden.”
Hur arbetar man då med scenarioplanering lite mer konkret?
”Framtiden för en fråga eller en verksamhet avgörs av flera olika delar: det vi kan bedöma som säker utveckling – trender – och det som är av mer osäker natur – osäkerheter. Därför är en ordentlig omvärldsanalys betydelsefull – för att finna de viktigaste trenderna och osäkerheterna. För detta krävs noggrann research och att analyserna byggs på så mycket fakta som möjligt.”
”Jag skulle säga att en bra start är att först bejaka sin osäkerhet, att kunna säga ”vi är osäkra på hur det här utvecklas framöver”. Eftersom de flesta som hävdar att de ”vet” hur framtiden kommer att bli har fel bör man ödmjukt närma sig frågan ”hur kan det här utvecklas och vilka är de olika alternativen?”.”
Hur används scenarier?
”Scenarier används som grund för det strategiska arbetet. De kan göras på en hög och övergripande nivå eller på en mer företagsnära nivå. Men scenarier kan också användas för att utforska framtiden för viss en fråga inom en verksamhet. Scenarier – och processen med att utveckla scenarier – bringar klarhet i komplexa frågor om framtiden. De hjälper oss att inse att världen kan utvecklas på andra sätt än de vi tar för givet. Och då får vi verktyg att skapa strategier och handlingsplaner för att kunna förändra också vår egen framtid.”
Vem kan dra nytta av scenarier?
”Alla kan dra nytta av scenarier, och besöksnäringen är inget undantag. Nu när näringen står inför många osäkerheter, både på kortare och längre sikt är det viktigare än någonsin att skaffa sig en samlad bild av hur ens omvärld kan utveckla sig och hur man som organisation eller destination kan göra skillnad, arbeta och anpassa sig beroende på utfall.”
”De senaste åren har vi bland annat hjälpt Swedish Lapland skaffa sig en samlad bild av hur framtiden för besöksnäringen kan utveckla sig i en region där mycket idag handlar om den industriella utvecklingen. Under pandemin utforskade vi också olika potentiella framtider för kulturella upplevelser och scenkonst i en alltmer digitaliserad värld tillsammans med Göteborgs Operan.”
”Men scenarier är som sagt något som alla har nytta av och vi har arbetat med enskilda företag, med kommuner och myndigheter och med grupper av organisationer, i Sverige och globalt. Ett globalt exempel är att vi hjälpt gruvindustrin i Chile att samla såväl företag, myndigheter som NGO:s att diskutera möjligheterna för hållbar gruvbrytning i centrala Chile.”
Vill ni läsa mer om hur ni kan arbeta med scenarier, gå med i Kairos Futures nya forskningsprojekt Fågel Fenix 2023 – Scenarier för besöksnäringen.
- Text: Turismnytt och Kairos Future.
- Foto: Skapad av AI-verktyget Midjourney. Beskriver fyra framtida scenarier för reseindustrin.
-
Maryhill Estate – ny internationell destination och hotellupplevelse
Den 18 november öppnade Maryhill Estate efter flera års renovering. Det består av två unika delar – Hill House och Sugar Club.
-
Mötes- och evenemangsambassadörer i Jönköping hyllas för sina insatser
Den 20 november uppmärksammade Destination Jönköping lokala ambassadörer som under året gjort insatser för att stärka destinationen.
-
Nio finalister i 2024 års upplaga av Circular Gastronomy Challenge
Efter en mängd inspirerande och hållbara idéer har juryn vaskat fram nio finalister till Circular Gastronomy Challenge 2024.
-
PRAO: En möjlig väg till inkludering och mångfald i högstadieåldern
Hotellbranschen har länge varit en arbetsmotor för unga. Hotellet Haymarket by Scandic i Stockholm erbjuder ett eget PRAO-program.
-
Vildmarkskällan – nyrenoverat spa med infinitypool på Vildmarkshotellet
Inför sitt 60-årsjubileum tar Kolmården nästa steg med lanseringen av Vildmarkskällan – ett spa på Vildmarkshotellet med infinitypool.
-
Idre Fjäll och Idre Sameby i ett unikt samarbete
Idre Fjäll och Idre Sameby inleder ett unikt och långsiktigt samarbete för att stärka destinationen och den samiska kulturen.
-
Vinteranläggningarnas nyheter 2024 – Branäsgruppen
Sveriges fjällanläggningar förbereder sig inför en vinter med nyheter. Här ser ni vad Branäsgruppen planerar för Branäs och Kungsberget.
-
Sveriges Bussföretag – hur påverkas besöksnäringen av miljözoner?
Stockholm kommer att införa miljözon klass 3 från nyår. Dock saknas analys av hur bussturist- och beställningstrafiken påverkas.
-
Historiska smaker och event på The Viking Museum och Restaurang Eld
The Viking Museum restaurang Eld nyöppnade 2023. Det finns möjlighet att boka den och museet erbjuder även guidade turer samt aktiviteter.
-
Mews förvärvar Atomize – fortsätter bana väg för hotell att maximera intäkter
Mews, den ledande SaaS-aktören inom hospitality tech tillkännagav den 21 november förvärvet av Atomize, ett molnbaserat RMS.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Programmet BESÖK utbildar turistentreprenörer i Bohuslän
Denna vecka når vi en milstolpe i det framgångsrika utbildningsprogrammet BESÖK, när tredje kull...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 47 -24
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest i kategorierna Destination, Evenemang s...
-
Idredagen samlade näringsliv och offentlig sektor
Norra Dalarna kommer att växa rejält som destination de närmaste åren och för att kunna göra det möjligt ...
-
Kenneth Gustavsson utses till ny vd för Gotland Alandia Cruises
Kenneth Gustavsson blir ny vd för Gotland Alandia Cruises som driver kryssningsfartyget Birka Gotland. Fa...
-
-
Gästbloggare
-