-
Naturturismkonferensen ett fantastiskt skyltfönster för Sverige och Västsverige
Naturturismkonferens i Göteborg med 750 deltagare
Den här veckan har gräddan av världens naturturism samlats i Göteborg. Det är ATTA, Adventure Travel Trade Association, som samlar researrangörer, medier och influencers från hela världen som har valt att arrangera sin internationella kongress i Sverige och Göteborg. De senaste kongresserna har genomförts i Alaska, Argentina och Toscana. Totalt var det 750 deltagare, däribland representanter från medier som BBC, National Geographic och Washington Post.
Visit Sweden, Turistrådet Västsverige och Tillväxtverket i samarbete med rad andra regionala turistorganisationer har i flera år jobbat hårt för att få kongressen till Sverige. När man på plats såg resultatet var det helt uppenbart att detta kommer att betala sig.
Lyckad uppvisning av det bästa Västsverige har att erbjuda
Entusiasmen var stor hos delegaterna inför måndagens Day of Adventure, som föregick själva kongressen. Dagen erbjöd ett 40-tal olika dagsutflykter i Västsverige denna soliga men blåsiga septemberdag. Turistrådet Västsverige hade tillsammans med ett hundratal turismföretag i regionen tagit fram fantastiska turer som alla var fullbokade. Det var vandrig, kajakpaddling, havskräftfiske, musselplockning, ridning, klättring, dykning och sälsafari. Själv följde jag med på segling utanför Göteborg i hård vind med några av Sveriges absolut bästa seglare arrangerat av Maritime Group och Anna Westling som till vardags bland annat jobbar med teambuilding för företagsgrupper.
Segling och bra tillfälle att träffa deltagarna
I väntan mellan segelturerna och under lunchen blev det bra tillfällen att prata med de runt trettio andra deltagarna. De kom från så skilda håll som Madagaskar, Grönland, Indien, Jordanien, Tjeckien, Irland, Australien med flera länder. De flesta var naturturismföretagare men några var också journalister. Alla var mycket imponerade av den gästfrihet de mött och det de såg och upplevde. För några var det första gången de seglade och för dem var det en extra häftig upplevelse att få komma ut i så hård vind med seglare som vi troligtvis får se i OS nästa år.
Under veckan och helgen innan hade många av deltagarna också varit med på så kallade PreSummit Adventures runt om i Sverige. Bland annat hade Åsa Lind-Chong (som var med på seglingsturen) haft en grupp ute på re-wilding-tur i den Norrländska vildmarken, några hade varit på vildmarksäventyr i Västmanland och andra på vandrings- och cykelturer i Östergötland. Bara för att nämna några exempel.
Sverige hyllades för naturnära livsstil och hållbarhet
Kongressen satte Sverige i strålkastarljuset under en dryg vecka och väntas påverka resandet till Sverige för naturupplevelser – både på landsbygden och i städerna. För många utländska resenärer är det just vår naturnära livsstil och utländska besökares många möjligheter till naturupplevelser som är det som är unikt med Sverige.
I samband med invigningen av kongressen på tisdagen lyfte representanter för arrangörerna fram hur välkomnande och generöst bemötandet hade varit från dem de haft att göra med här och folk i allmänhet. De hyllade både arrangemangen och den svenska naturen och inte minst vår naturnära livsstil och att vi ligger i framkant när det gäller hållbarhet. Att ATTA valde Sverige för 2019 års Adventure Travel World Summit var till stor del för det globala ledarskapet och engagemanget för hållbarhet och innovation.
Naturen en del av vårt DNA
Under invigningen tryckte näringsminister Ibrahim Baylan på regeringens mål, att Sverige skall vara det mest hållbara välfärdslandet 2030. Att vi får visa upp det för alla som besöker Sverige är en enorm möjlighet som vi skall ta vara på.
Ewa Lagerqvist, VD för Visit Sweden, berättade för deltagarna hur vi i Sverige lär oss från barnsben att vara ute i naturen. Det är därför det är så avslappnat och naturligt för oss att vara där. Det är en del av vårt DNA. Vår öppna och hållbara livsstil är också det som lockar, inte bara besökare utan även investerare och företag som vill etablera sig här. Att få hit en kongress som denna ger en fantastisk möjlighet att nå ut till nyckelpersoner i den här delen av näringen som kan bli ambassadörer för det vi har att erbjuda. Något som annars kräver stora resurser i dagens digitaliserade värld.Näringsministern ser besöksnäringen som ett bra skyltfönster
När näringsministern på den efterföljande pressträffen återigen lyfte fram hur viktig besöksnäringen är som skyltfönster utåt för att visa på Sveriges innovationskraft och arbete med hållbarhet dristade jag mig till att fråga om man då inte borde satsa mycket mer pengar på Visit Sweden och att få hit fler besökare. Han svarade då att det självklart är bra om fler kommer hit men att det inte nödvändigtvis är mer pengar som krävs utan att man kan använda andra sätt och mer kreativitet. Inget löfte om mer pengar alltså, vilket ju också skulle visa sig i budgeten som kom dagen efter.
Sysselsättningsintensiv bransch som behöver stöd
På pressträffen tog också Gunilla Nordlöf, Tillväxtverkets generaldirektör, upp att besöksnäringen är en sysselsättningsintensiv bransch med många små företag som behöver stöd för att växa. Därför har regeringen också via Tillväxtverket satsat på att ge turistdestinationer i Sverige stöd som bidragit till att de har kunnat vidareutveckla hållbara upplevelser i flera delar av landet. Hon lyfte också fram att den besöksnäringsstrategi som regeringen nu arbetar fram kommer att betyda mycket.
Fler besökare blir säkert ett resultat av konferensen
Under kongressen var en dag avsatt för förbokade affärsmöten mellan researrangörer, destinationer och turistföretag som skall leda till att fler paketerade resor med tema natur och kultur når medvetna och intresserade resenärer i världen. En hel dag var också avsatt för klimatdiskussioner kallad ”Climate Action Leadership Studio”. Detta visar också hur stor vikt den här gruppen lägger på hållbarhet och klimatfrågor. Enligt obekräftade uppgifter hade också Brasiliens turistminister blivit utbuad och fått lämna scenen efter att ha försökt tona ned betydelsen av bränderna i Amazonas.
Turismnytt hade inte möjlighet att vara med på hela kongressen så om någon av er som var där, eller om ni arrangerade någon av PSA-turerna, får ni gärna skicka en rapport eller höra av er så kan vi komplettera med mer information, för oss som inte var med, i en uppföljningsartikel.
- Text: Jakob Norrby
- Foto: Jakob Norrby
-
Elite Hotels och Svenska Dryckesmässor presenterar två nya mässor i Norrköping
I ett samarbete med Svenska Dryckesmässor arrangerar Elite Hotels "Vin i Norrköping" och "Dryck och Destillat Norrköping".
-
Sveriges Bussföretag – turismen syns nästan aldrig i infrastrukturplaneringen
Turismen är en av Sveriges snabbast växande näringar. Trots det så är den närmast osynlig i Trafikverkets infrastrukturplanering.
-
Eskilstuna – följ Sofies exempel och hyr ut boende under evenemang
Inför Folk och Kultur 2025 uppmanas nu invånare i Eskilstuna att hyra ut boenden för att möta det stora behovet av logi i februari.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 44 -24
Mest i kategorierna Destination, Evenemang och Konstateranden, beslut och rapporter
-
Unik supergunga till Gröna Lund 2025 och Gnuttarna flyttar in
Gröna Lund avslöjar att det kommer en ny attraktion 2025 - supergungan ”Pumpen”. Dessutom kommer Gnuttarna att flytta in i parken.
-
Elite Hotel Frost i Kiruna öppnar våren 2025
Elite Hotels of Sweden meddelar att deras nya hotell i Kiruna, som öppnar 2025, kommer att heta Elite Hotel Frost.
-
Alla årets vinnare av SLAO utmärkelser
Vinnarna av alla priser presenterades vid SLAO – Svenska Skidanläggningars Organisations årsmöte den 20 oktober.
-
Sommarens golfhändelse i Helsingborg gynnade lokala näringslivet
I somras var Helsingborg värd för Volvo Car Scandinavian Mixed. Evenemanget genererade en miljonaffär för det lokala näringslivet.
-
BWH Hotels ingår ett partnerskap med Mews
Molntjänsten för hospitalitysektorn Mews har ingått ett avtal med hotellkedjan BWH Hotels om att vara auktoriserad PMS-leverantör.
-
Rock The Night Festival återvänder till Kalmar sommaren 2025
Den 2 augusti återvänder Rock The Night Festival till Kalmar. Evenemanget lockade ca 5 000 besökare i somras.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 43 -24
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här vecka är det av naturliga skäl mycket fokus på höst...
-
Marcus Ståhl levererar SEO-tips för företag inom besöksnäringen
Konkreta tips för att komma igång Att komma igång med SEO (sökmotoroptimering) kan verka överväldigande, men med ...
-
Birka Gotland återkommer till Härnösand och Höga Kusten 2025
Nästa år välkomnas återigen Birka Gotland till Höga Kusten. Den populära kryssningen anlöper til...
-
Rock The Night Festival återvänder till Kalmar sommaren 2025
Även nästa sommar kommer Kalmarbor och besökare att få uppleva en stor rockfestival i Kalmarsundsparken. Lördagen...
-
-
Gästbloggare
-