-
Så arbetar vi med hållbarhet på vårt värdshus
Per Ersson, du äger Dala-Floda Värdshus i Dalarna.
Hur kom det sig att du köpte ett värdshus?
Jag och min fru Evalotta var delägare i en konferensanläggning i Mälardalen men bestämde oss för att driva något liknande i mindre skala.
Hur är det att driva en verksamhet med sin fru?
Vi har drivit Dala-Floda Värdshus i snart 8 år och trivs bra med att jobba ihop. Vi har relativt klara ansvarsområden och har en öppen dialog om det mesta.
Har ni något externt stöd i er verksamhet?
Vi har valt att ha en styrelse där personer med olika kompetens kan bidra med idéer till verksamheten. Det har varit ett mycket bra stöd.
Ni har under två tillfällen i år fått utmärkelser inom hållbarhet. Hur arbetar ni med hållbarhet?
De senaste 30 åren har vi försökt leva så hållbart som möjligt, bland annat valde vi bort bilen på 1990-talet.
Värdshuset har tre ben att stå på Restaurang, Hotell och Konferens.
Vår restaurang är KRAV märkt nivå 3 vilket betyder att våra råvaror är minst 90% ekologiska, dessutom handlar vi så mycket lokalt som möjligt.
När det gäller hotell- och konferens delen använder vi endast Svanen eller miljöcertifierade produkter. Hotellet har varit Svanen certifierat under hela vår tid.
Vad krävs för att lyckas driva en hållbarhet verksamhet?
Kan du ge tips till andra hotellägare?För att driva en hållbar verksamhet som vår måste man bry sig om och bestämma sig för vad man själv kan bidra med när det gäller hållbarhet. Genom att utgå från alla moment och inköp kan man förändra verksamheten under tid. T.ex. börja med att använda ekologiska råvaror i matlagningen. Fortsätta med miljömärkta produkter till tvätt, städ, hotellrum etc. och därefter se över energi- och uppvärmning. Det är inte svårt att tänka hållbarhet om man väl har bestämt sig.
I år serverade ni inte julbord – har det med hållbarhet att göra eller vad beror det på?
Vi har slutat servera julbord men erbjuder istället en julmiddag. Detta för att inte få något svinn på maten, givetvis tar vi med ganska mycket grönsaker på dessa middagar.
- Text: Maria Lindqvist
-
Visit Trelleborg – en doft av choklad nalkas Smygehuk
Linus Svensson, ägaren av 2:a Sandbank i Beddingestrand samt Sveriges sydligaste choklad 452732, välkomnas som ny hyresgäst i Smygehuk.
-
Västerbotten tar nästa steg i resan mot en mer hållbar destination
Region Västerbotten Turism har tillsammans med de lokala destinationsbolagen beslutat att gå vidare i en satsning på certifiering med EarthCheck.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 16 -24
Mest om Destination, Evenemang och Utmärkelser samt Museer
-
Höga Kusten söker en person som ska vara ansvarig för deras digitala närvaro
Är du en driven person som vill ta en destinations digitala närvaro en nivå till? Det är precis vad Höga Kusten Destinationsutveckling söker.
-
Svenska Möten – vinnare av Svenska Mötespriset 2024
Den 15 april på Skogshem & Wijk, Lidingö, steg fem stolta vinnare upp på scen för att ta emot det prestigefyllda Svenska Mötespriset.
-
Mikael Jonsson blir ordförande i Svenska Destinationsnätverket
Under årsmötet för SNDMO valdes Mikael Jonsson, VD för Destination Östersund, till ordförande. Föreningen byter namn till Svenska Destinationsnätverket.
-
Tredje bästa året någonsin för Sveriges campingplatser
Ny statistik från SCB/Tillväxtverket visar att antalet gästnätter på Sveriges campingplatser uppgick till 16,6 miljoner under 2023.
-
Sveriges besöksnäring och GSTC kongress lockar deltagare globalt
Intresset för hållbar turism är stort i hela världen, det märks på populariteten av GSTC kongress i Stockholm den 23-25 april.
-
Sägenskåp i Smålands Trädgård bevarar kulturarvet i bygden
”Sagor och sägner” är ett projekt inom Smålands Trädgård ekonomiska förening som snart står klart att presenteras.
-
Bästa sommarjobbet: Bli junior museichef på Historiska museet
Historiska museet söker en nyfiken, påhittig och mycket ung person som vill ta över museet i sommar när ordinarie chef går på semester.
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 15 -24
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Denna vecka är det mest under Destination, Evenemang samt K...
-
Regeringen – ny strategi för företag i kulturella och kreativa branscher
Regeringen lämnade den 9 april över skrivelsen Strategi för företag i kulturella och kreativa branscher till riks...
-
Sala firar 400 år – födelsedagen bjuder på fika och kungligheter
Den 15 april 2024 är det 400 år sedan Sala fick stadsprivilegier av Gustav II Adolf. Sala flyttades då från Gruvb...
-
Bästa sommarjobbet: Bli junior museichef på Historiska museet
Vet du inte vad du ska göra på sommarlovet och är mellan 15–17 år? I år söker Historiska museet ...
-
-
Gästbloggare
-