-
Skolelever får lära sig att göra vin – ”en viktig upplevelse”
Skolelever från restaurang- turism och hotellutbildningar runt om i landet får lära sig att göra vin. Enligt pedagogerna är det här ett bra sätt för att få förståelse kring hantverket bakom vintillverkning. The Winery Hotel i Solna är glada över att få dela med sig av sin kunskap.
Den sjunde september kommer tio ton druvor från Toscana till The Winery Hotel i Solna. Tillverkningen av vin sätter igång. Alla hotellets anställda är vingårdsarbetare året runt men det blir extra tydligt i skördetider. I år kommer även elever från tre olika skolor att delta i arbetet.
”Vi är så glada och tacksamma över att få vara med om det här. Att få ta del av hantverket och kunskapen som ligger till grund för kvalitetstillverkning av vin är en viktig upplevelse för våra elever.” Menar Malin Hånell, projektledare och lärare på hotell- och turismprogrammet vid Bromangymnasiet i Hudiksvall som är en av de tre skolor som i år kommer att ta del av skörden på hotellet.
Eleverna går in på djupet
Ejnar Söder, som är en legendar i hotellvärlden med hela sjuttio år i branschen, samt en av delägarna till The Winery Hotel, är och har alltid varit väldigt engagerad just i utbildningsfrågan.
”Att få dela med sig av kunskap till morgondagens servicearbetare är en ynnest.” Säger han.
Ejnar Söder & Mats RuhneEleverna får prova på att arbeta bland druvorna tillsammans med hotellets vingårdsarbetare. De får lära sig hur druvorna tas om hand, sorteras, rensas och pressas innan de går till jäsning i de stora silverglänsande tankarna i vineriet. De får också en pedagogisk genomgång av hur ett vin blir till och vad som händer efter att alla druvor tagits omhand.
”Jag tar även gärna en rundvisning i hotellet med eleverna och berättar mer om verksamheten. Vi har ju en annorlunda verklighet här – en vingård och ett hotell som samverkar i en och samma byggnad.” Berättar Ejnar Söder.
Eleverna ser fram emot arbetet
Utöver Bromangymnasiet från Hudiksvall kommer även elever från Restaurangprogrammet på Jenny Nyströmskolan i Kalmar och från Internationella Hotell- och Restaurangskolan i Stockholm.
”Vi ser mycket fram emot det här. Eleverna är väldigt peppade.” Säger Malin Hånell.
När druvorna anländer till The Winery Hotel i Solna bjuds det in till skördefest. Hotellgäster, vinentusiaster, stamgäster och nyfikna grannar – alla är välkomna att komma förbi och titta på när druvorna sorteras och pressas. Guidade turer i vineriet anordnas gratis dagen till ära och för dem som vill provsmaka vinet finns en pedagogisk vinprovning som tar deltagaren från druva till färdigt vin. Dessutom kan den vågade prova på att trampa druvor med fötterna. I restaurangerna serveras mat och vin med inspiration från skörden och för de som bor över utlovas en särskild skördekänsla.
- Text: Jakob Norrby
- Foto: The Winery Hotel
-
Sveriges Bussföretag har lämnat in sitt remissvar på Arlandasamordningens betänkande
Förbundet välkomnar att frågan om Arlandas konkurrenskraft har utretts, men menar att betänkandet underskattar bussens betydelse
-
Succéår för Postmuseum, besökarna ökade med mer än det dubbla
Under året har Postmuseum återetablerat sig som en levande mötesplats i hjärtat av Gamla stan och lockat både återkommande och nya besökare
-
Anu Ala-Outinen utsedd till Årets Entreprenör vid Nordic Women in Tech Awards
Priset hedrar visionära kvinnor i hela Norden som förändrar tekniklandskapet genom innovation, ledarskap och påverkan.
-
Årets turismföretagare i Jämtland Härjedalen är Svenskt Skidskytte i Östersund
Susanne Andersson fick ta emot JHT's Hederspris 2025 och Årets eldsjälar inom turismen i Jämtland Härjedalen 2025 blev Jämtland och Härjedalens Fjällräddare
-
Charlotta Olsson blir ny Sverigechef för Strömma Turism & Sjöfart
Charlotta vill vidareutveckla Strömmas varumärke och skapa fler attraktiva upplevelser för alla
-
Mötesintensiv höst i Kalmar – viktigt bidrag till staden och näringen
Under några veckor i oktober och november välkomnar Kalmar fem olika möten
-
Efter examen – vad gör turismalumnerna från Mittuniversitetet nu?
JHT har kartlagt de alumner som arbetar inom besöksnäringen och som befinner sig i länet.
-
Fler reste med Finnlines i somras – I höst blir det temakryssningar
Under sommaren reste 14 procent fler privatpassagerare med Finnlines jämfört med 2024
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 41 -25
Mest under Destination, Mat och Dryck samt Stöd/Utmärkelser/initiativ
-
Västerbottens besöksnäringsdagar 2025 i Lycksele – del 1
Region Västerbotten Turism bjöd på besöksnäringsdagar med deltagare från de flesta av regionens destinationer samt besöksnäringsföretagare
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Nomineringar till Stora Turismpriset – museer, arrangemang och hotell
Som alltid är många värdiga besöksnäringsaktörer på Tillväxtverkets lista över nominerade till Stora Turismpriset...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 41 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan är det mest under Destination, Mat och Dryck...
-
Pressvisning för Halloween på Gröna Lund – Gnuttarna och eldshow
Då var det dags för kusliga och busiga evenemang att ta scenen – Halloween kryper närmare. Den 8 oktober va...
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – september 2025
Hur går det för besöksnäringen i Göteborg? Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild och ...
-
-
Gästbloggare
-