-
Träffa en Destinationsutvecklare
Magnus Thomson, Destinationsutvecklare på NOD, Näringslivs- och Destinationskontoret, Varbergs Kommun
Samarbete + visioner + kreativitet = framgång inom stadsutveckling
Hej Magnus, du arbetar som näringslivsutvecklare. Vad gör du om dagarna?
Jag arbetar i Varbergs Kommun som näringslivsutvecklare. Vårt uppdrag är att leda och samordna destinations- och näringslivsutvecklingen i Varberg. Vi sitter i många nätverk bland företag, i kommunen, i regionen, nationellt och i olika EU-projekt.
Mycket arbetstid går till att vara i de processer som vi befinner oss i, och att kommunicera med människorna i nätverken. Jag trivs och har fantastiska kollegor. Det går snabbt, vi jobbar i team och vi har framförallt väldigt roligt! Det finns en positiv anda i Varberg, som går att ta på. Varje dag hör någon av sig med en ny spännande satsning de vill genomföra. Platsen inspirerar till att våga prova idéer.
Det är spännande att jobba för en destination som har en så välkänd turistprofil och samtidigt med ett sådant starkt driv i stadsutvecklingen och därtill en sanslöst innovativ landsbygd.
Varför valde du att bli näringslivsutvecklare?
Jag hamnar ofta i sammanhang som jag tycker går att likna vid en teaterpjäs. En scen, en publik, en pjäs osv. Jag vill att publiken ska få en upplevelse med sig hem och prata om den med sina kompisar. Jag vill skapa en vilja hos människor att besöka teatern igen. Jag tänker lite likadant när det gäller platsutveckling och trivs som fisken i vattnet.
Vad är din bakgrund?
Jag är född och uppvuxen i Lund, där jag var komiker i Varanteatern och arbetade med produktioner för tv och scen. Sedan har jag varit lärare i svenska som andraspråk och handels- och centrumutvecklare i Tibro.
Vilka är dina bästa tips när man ska utveckla en stad?
Två grundförutsättningar för att utveckla en stad över tid är om det finns en tydlig samverkansvilja och en intressant vision från politiken. Det finns det i Varberg: ”Västkustens Kreativa Mittpunkt”. Men det finns ingen Grand Solution. Våga tänk smått. Bygg och inspirera till doer-nätverk. Inkludera och innovera. Våga genomföra nya idéer. Prototypa i skarpt läge. Låt akademierna vara delaktiga i stadens utveckling. Korsa stad och landsbygd, båda behöver varandra.
Hur kan Sverige bli bättre på stadsutveckling?
Det är en komplex fråga. På nationell nivå så tycker jag att Karolina Skog, miljö- och stadsutvecklingsministern, har dragit i gång flera intressanta processer.
Det pågår också mycket kunskapsöverföringsarbete och utvecklingsprocesser i nätverk runt om i landet, t ex genom organisationen Svenska Stadskärnor. Samtidigt är det olika förutsättningar för olika städer, alla har sina särskilda utvecklingsområden att jobba med.
Något som jag ser som framgångsfaktorer från andra platser, är vikten av att man arbetar med sin identifiera sin unikitet som spets och att lyfta platsens eldsjälar. Borås är ett gott exempel och Höganäs är också inne i en spännande resa. Platsspecifika evenemang är också en möjliggörande väg framåt, från Varberg vill jag framhålla festivalen Hallifornia som ett inspirerande exempel för den nya kustkulturen!
- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Marknad Varberg
-
Visita – Kent vände hotellmarknaden i mars
Antalet sålda hotellrum i Sverige ökade i mars med drygt 3 procent jämfört med samma månad förra året, enligt data från Visita.
-
SkiStar utvecklar ett nytt skidområde i Vemdalen
SkiStar meddelar att utbyggnaden av ett nytt skidområde, Hovde Syd i Vemdalen, har startat. Totalt skapas 11 hektar ny pistyta.
-
Årets höjdpunkt för fjälldestinationer – r360 kundträff på Idre fjäll
r360 Resort Systems AB är leverantör av bokningssystemet r360 för resorts och destinationer i nordiska fjällen
-
Smaka på Västsverige – Lantbruket i Centrum utökar med område
Den 15–16 maj samlas lantbruksbranschen i Lidköping för Lantbruket i Centrum 2025. Årets mässa utökas med ett nytt område.
-
Växjö & Co söker efter en destinationsutvecklare
Växjö brukar kallas för den lilla världsstaden. Nu vill de förbättra platsen för sina besökare. Växjö & Co söker en destinationsutvecklare.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 15 -25
Mest under Destination, Möten och Event, Museer och Utställningar samt Mat & Dryck
-
Visit Sweden – hit vill utländska turister helst resa i Sverige
Visit Swedens målgruppsanalys av potentiella Sverigebesökare visar vilka delar av landet utländska turister helst vill besöka.
-
Hotel Tylösand och SAS i nytt samarbete – lanserar spapaket
Hotel Tylösand går nu samman med SAS för att lansera "Tylösand Takeoff". Ett komplett spapaket med flyg, transfer och övernattning.
-
Sala 400 år – nominerat till två prestigefyllda priser i Gyllene Hjulet
Sala 400 år är nominerat i två kategorier på Gyllene Hjulet-galan: Årets hållbara eventdestination och Årets lokala evenemang
-
SkiStar – nytt avtal med easyJet skapar fortsatt internationell tillväxt
Det brittiska lågprisflygbolaget easyJet stärker sin närvaro i Skandinavien via ett nytt femårigt samarbetsavtal med SkiStar.
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Katrineholm söker efter en driven turismansvarig
Katrineholm är den lilla platsen som gör ett stort avtryck. Det ligger drygt en timme från Stockholm, och har ett...
-
Gårdsförsäljning – Stärk synligheten digitalt som dryckesproducent
Så stärker du din synlighet i digitala kanaler som småskalig dryckesproducent – med gårdsförsäljningen so...
-
SkiStar – nytt avtal med easyJet skapar fortsatt internationell tillväxt
Lågprisflygbolaget easyJet stärker sin närvaro i Skandinavien och lanserar två nya direktlinjer från Storbritanni...
-
Visita – nytt kollektivavtal för anställda inom svensk besöksnäring
Visita och Hotell- och restaurangfacket har tecknat ett nytt kollektivavtal för anställda inom s...
-
-
Gästbloggare
-