-
Statsministern på besök med rundvisning av Garveriet
I samband med statsministerns inrikesturné i Skaraborg, Västergötland, Halland och Kronoberg var en av programpunkterna den 18 november, ett besök på Garveriet i Floda.
Under eftermiddagen besökte statsminister Stefan Löfven Garveriet. Han fick en rundvisning och presentation av Garveriets olika verksamhetsområden där maten och innovationen var det som framförallt lyftes fram.
Hela verksamheten kring mat och dryck bygger på närproducerat och småskaligt med hållbarhet i fokus. Garveriet är med och skapar nya innovativa livsmedel genom exempelvis cirkulära system som fisk- och grönsaksodling (Akvaponik och Aeroponik) inomhus, utveckling av tång som livsmedel och jobbar med svinnfrågan i alla led från odling till tallrik. Turismnytt har skrivit om verksamheten tidigare och den artikeln kan ni läsa här.
Prövade att kavla pastadeg
Under rundvandringen i huset fick statsministern möjlighet att träffa och prata med flera av de anställda på Garveriet. De presenterade allt från surdegsbröd på kulturspannmål bakat i den vedeldade ugnen till Garveriets matfilosofi.Han fick tillfälle att träffa ett 10-tal barn på matlagningskurs i Matstudion. Han fick till och med prova att kavla pastadeg själv. Därefter besökte han fiskodlingen som drivs av Pond Fish & Green och där sötvattensfisken Clarias odlas, vilken även serverades vid middagen senare på kvällen.
Han fick slutligen träffa två medarbetare som utöver sina anställningar på Garveriet även är entreprenörer. Cristiano bedriver aeroponisk odling på Garveriet via företaget Herbed Nordic. Karolina, som tångdykerska, brinner för den västsvenska tången som råvara och bortglömd resurs. Hon älskar att förmedla hur den kan bli en tillgång som grönsak och smaksättare i vår matlagning. Statsministern fick själv provsmaka och tyckte att det var mycket gott.
Sverige ligger i framkant
Stefan Löfven visade stort intresse för verksamheten som han omnämnde som ”mycket hoppingivande”. Han tog flera gånger under besöket upp att frågor kring mat och vatten är, och kommer att vara, väldigt betydelsefulla för världspolitiken framöver. Samt att Sverige ligger i framkant och har möjlighet att ta en ledande position inom dessa områden.Matts Johansson, som tillsammans med fastighetsägaren Jonas Brandström är initiativtagare till Garveriet, tyckte det var en ära att få besök av statsministern och fantastiskt att få berätta om både besöksnäringsverksamheten, de innovativa matsatsningarna och hållbarhet.
Garveriet ska bli en internationell plats
Att statsministern kom just till Garveriet tillskriver Matts den goda kontakten man har med det socialdemokratiska oppositionsrådet i kommunen, Renee Bengtsson. Hon har ett stort intresse för besöksnäring och har förstått nyttan en sådan här verksamhet kan göra. Hon hade också sett hur både ägare och personal brinner för hållbarhetsfrågor. Det var just en sådan verksamhet statsministern och hans sällskap ville se och även få smaka på resultatet av.
Matts berättar också att planen är att Garveriet skall bli en internationell arena. Men framför allt ”verkstad” med provkök där matentreprenörer kan benchmarka. Det skall vara en inkubator som inte bara främjar innovation inom mat, dryck och hållbarhet med fokus på biologisk mångfald utan man skall också kunna jobba praktiskt och handgripligt med utvecklingen så det inte bara stannar på ”ritbordet”.
Matts är också engagerad i platsens, Flodas, utveckling som helhet, som besöksmål och centrum för mathantverk, nu och i framtiden.
- Text: Garveriet
- Foto: Daniel Jomansson
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 51 2025
Mest under Destination, Evenemang och Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Visit Sweden har svaret: Hetast just nu – Midsommar (och jul…)
Visit Sweden har listat vilka sidor på sin globala sajt visitsweden.com som just nu har flest besökare
-
Svensk Handel: Husdjur, lego och tid tillsammans – det här önskar sig svenskarna i julklapp
Svensk Handel kan med nya siffror visa vad såväl barn som vuxna helst vill se under granen
-
Norrköping lättare att boka nästa år och Halmstad är redan igång
Plattformen GoTo HUB som redan används av flera destinationer blir nu också tillgänglig i Norrköping
-
Transportstyrelsen: Tåget lockar allt fler – men viktiga utmaningar kvarstår
Hela 7 av 10 personer har rest med tåg under det senaste året, punktlighet och biljettpris är utmaningar
-
Best Western Hedåsen i Sandviken utses till Skandinaviens bästa hotell inom BWH Hotels
Av 179 hotell i Skandinavien är det Best Western Hedåsen i Sandviken som vinner Hotel of the Year 2024
-
Chalmers: Kondensstrimmor från flyg spelar stor roll för klimatet
Det går dock att minska klimatpåverkan genom att optimera flygrutterna
-
Tänndalen tar nya steg i omställningen till eldrift i fjällmiljön
Tänndalens Fjällanläggning testar, som en av de första anläggningarna i världen, en eldriven pistmaskin.
-
Liseberg lägger till en helt ny säsong – har Kaninlandet öppet hela vintern
Liseberg tar nu ett viktigt steg och öppnar Kaninlandet varje helg under vintern
-
Skärgårdstrafik tillbaka i Nyköping under sommaren 2026
Under sommaren 2026 blir det återigen möjligt att åka med passagerarbåt ut i Nyköpings skärgård
-
Veckans profil
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Visit Sweden delar kunskaper
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 50 2025
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan är det mest under Destination, Boende, Tåg, ...
-
Krönika – Att utgå ifrån platsen – Kråksjö eller en godisbutik i centrala Stockholm
I veckan lyssnade jag på Linda Staafs och Linda Vismers webbinar där de ”nystar i” Turism året runt om att vi kan...
-
Nu har BUBS öppnat sin konceptbutik – En ny reseanledning till Stockholm
Lördagen den 13 december öppnade det svenska godisvarumärket BUBS öppnar sin allra första konceptbutik, ”...
-
Jag, konstnärinnan Lotte Laserstein – En personlig utställning på Kalmar Slott
Konstnärinnan Lotte Laserstein har under senare år fått en renässans. Hennes konst uppmärksammas både i S...
-
-
Gästbloggare
-