-
Statsministern på besök med rundvisning av Garveriet
I samband med statsministerns inrikesturné i Skaraborg, Västergötland, Halland och Kronoberg var en av programpunkterna den 18 november, ett besök på Garveriet i Floda.
Under eftermiddagen besökte statsminister Stefan Löfven Garveriet. Han fick en rundvisning och presentation av Garveriets olika verksamhetsområden där maten och innovationen var det som framförallt lyftes fram.
Hela verksamheten kring mat och dryck bygger på närproducerat och småskaligt med hållbarhet i fokus. Garveriet är med och skapar nya innovativa livsmedel genom exempelvis cirkulära system som fisk- och grönsaksodling (Akvaponik och Aeroponik) inomhus, utveckling av tång som livsmedel och jobbar med svinnfrågan i alla led från odling till tallrik. Turismnytt har skrivit om verksamheten tidigare och den artikeln kan ni läsa här.
Prövade att kavla pastadeg
Under rundvandringen i huset fick statsministern möjlighet att träffa och prata med flera av de anställda på Garveriet. De presenterade allt från surdegsbröd på kulturspannmål bakat i den vedeldade ugnen till Garveriets matfilosofi.Han fick tillfälle att träffa ett 10-tal barn på matlagningskurs i Matstudion. Han fick till och med prova att kavla pastadeg själv. Därefter besökte han fiskodlingen som drivs av Pond Fish & Green och där sötvattensfisken Clarias odlas, vilken även serverades vid middagen senare på kvällen.
Han fick slutligen träffa två medarbetare som utöver sina anställningar på Garveriet även är entreprenörer. Cristiano bedriver aeroponisk odling på Garveriet via företaget Herbed Nordic. Karolina, som tångdykerska, brinner för den västsvenska tången som råvara och bortglömd resurs. Hon älskar att förmedla hur den kan bli en tillgång som grönsak och smaksättare i vår matlagning. Statsministern fick själv provsmaka och tyckte att det var mycket gott.
Sverige ligger i framkant
Stefan Löfven visade stort intresse för verksamheten som han omnämnde som ”mycket hoppingivande”. Han tog flera gånger under besöket upp att frågor kring mat och vatten är, och kommer att vara, väldigt betydelsefulla för världspolitiken framöver. Samt att Sverige ligger i framkant och har möjlighet att ta en ledande position inom dessa områden.Matts Johansson, som tillsammans med fastighetsägaren Jonas Brandström är initiativtagare till Garveriet, tyckte det var en ära att få besök av statsministern och fantastiskt att få berätta om både besöksnäringsverksamheten, de innovativa matsatsningarna och hållbarhet.
Garveriet ska bli en internationell plats
Att statsministern kom just till Garveriet tillskriver Matts den goda kontakten man har med det socialdemokratiska oppositionsrådet i kommunen, Renee Bengtsson. Hon har ett stort intresse för besöksnäring och har förstått nyttan en sådan här verksamhet kan göra. Hon hade också sett hur både ägare och personal brinner för hållbarhetsfrågor. Det var just en sådan verksamhet statsministern och hans sällskap ville se och även få smaka på resultatet av.
Matts berättar också att planen är att Garveriet skall bli en internationell arena. Men framför allt ”verkstad” med provkök där matentreprenörer kan benchmarka. Det skall vara en inkubator som inte bara främjar innovation inom mat, dryck och hållbarhet med fokus på biologisk mångfald utan man skall också kunna jobba praktiskt och handgripligt med utvecklingen så det inte bara stannar på ”ritbordet”.
Matts är också engagerad i platsens, Flodas, utveckling som helhet, som besöksmål och centrum för mathantverk, nu och i framtiden.
- Text: Garveriet
- Foto: Daniel Jomansson
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 28 -25
Mest om Destination, Boende, Evenemang och Konstateranden/beslut/rapporter
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 3
Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan 2025 samlar Turismnytt anteckningarna från de olika seminarierna, här del 3
-
Regeringen föreslår ett förbättrat resegarantisystem
Ökad trygghet för resenärer och förenkling för branschens aktörer. Regeringen föreslår en reform av dagens resegarantisystem.
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – juni 2025
Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild om besöksnäringen i destinationen. Juni var en händelserik månad.
-
Regeringen föreslår sammanslagning av museiorganisationer
Regeringen förbereder Statens maritima och transporthistoriska museer och Statens försvarshistoriska museers för en sammanslagning.
-
Cabonline – flygtaxi utvald till preferred partner i SAS Transfer
Flygtaxi Sverige, en del av Cabonline Group, är stolta över att ha valts till föredragen taxipartner för SAS nya tjänst - SAS Transfer.
-
Swedish Lapland – upphandling av nattågen och nya vagnar
I dagsläget är det SJ som kör nattåg enligt ett specialavtal. Swedish Lapland har en uppdaterad avsiktsförklaring och nya vagnar är på gång.
-
Visita – en tydlig ökning för hotellmarknaden i juni
Juni månad gav det bästa utfallet på länge på svensk hotellmarknad enligt Visita statistik. Trots det är hotellkonjunkturen svag.
-
Höga Kusten – nya satsningar och storslagen sommar
Ute hos besöksmål i Sverige råder det stor aktivitet nu. Höga Kusten Destinationsutveckling berättar om sommaren hos dem.
-
Färgglada Sala-cyklar blir rullande turistbyråer
Platsvarumärkesgruppen i Sala kommun har tagit fram två unika Sala-cyklar som i sommar kommer att synas runt om i kommunen.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 27 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Flyg, Evenemang och ...
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 2
Som ni såg i del 1 blir det inte något analytiskt långt redaktionellt mästerverk med journalistisk höjd om årets ...
-
Swedish Lapland – upphandling av nattågen och nya vagnar
Vid aktuell upphandling av tågbolag som ska köra nattågen mellan Stockholm och Narvik från december 2026 fick Tra...
-
Swedish Lapland – Norrbottniska smakvägar synliggör matdestinationer
Nu krokar Norrbottens livsmedelsstrategi; Nära Mat och Swedish Lapland Visitors Board arm för at...
-
-
Gästbloggare
-