-
Intervju med projektledaren Ulrika: så arbetar vi med vår rese- & matmässa
Ulrika Persson
Projektledare för Travel & Taste Örebro – en matmässa
Hej Ulrika, du är projektledare för Travel & Taste mässan. Vem är du och hur kom du in i sammanhanget?
Eventbyrån Hedén & Jungander står som arrangör av Travel & Taste och har drivit projektet under fem år, 2018 blir sjätte året i rad. Då jag har ett förflutet inom restaurangbranschen samt resebranschen så föll det naturligt att projektet landade på mitt bord då mässan presenterar just de två huvudområdena, resor och mat.
Berätta mer om konceptet, vad är unikt för er mässa?
Som eventbyrå jobbar vi mycket med att skapa upplevelser som berör alla sinnen, det synsättet ville vi även ta med i Travel & Taste. Det ska vara en upplevelse att besöka mässan. Besökaren checkar in på mässan där entréområdet fungerar som incheckning- och säkerhetskontroll. Här får besökaren ett pass med information. I passet finns även ett tävlingsformulär som går ut på att samla stämplar vid utplacerade passkontroller i mässmontrarna. Utställaren ställer frågan och för varje rätt svar får du en stämpel i passet. Tävlingsformuläret lämnas sedan in i incheckningsdisken och därmed är du med och tävlar om fina priser. Detta ger utställaren möjlighet att fånga upp besökaren på ett annat sätt, samt att det blir en kul grej för besökaren.
Förutom att ”hålla en passkontroll” får utställaren även möjlighet att hålla föredrag och presentera erbjudanden från scenen under dagen. Allt ingår i monterpriset.
Vi i projektgruppen fungerar som reseledare och flygvärdinnor i kontakten med besökarna. Vi har hjälp av elever från två olika turismutbildningar som agerar värdar och värdinnor under dagen. Du som utställare kan t ex förvänta dig att få välja kaffe eller te från vagnen som rullar förbi din monter två gånger under mässdagen.
Har ni någon publikdragare till mässan och hur många besökare har ni haft?
Förutom utställare som presenterar bl. a spännande resmål och smakupplevelser så jobbar vi aktivt med att försöka hitta aktiviteter som lockar till Travel & Taste. Drygt 3500 besökte mässan i år.
I år anammade vi intresset för alla kockprogram och tävlingar på TV och startade Kockduellen Örebro län, där kockeliten i länet tävlade om vinnartiteln. Tävlingen blev en succé och tävlingsdeltagarna upplevde en prestige i att få vara med. Aktiviteten drog både media och bra med besökare så detta blir en självklar programpunkt även nästa år.
Nyhet för 2018 är vår blogg ”Framtiden runt hörnet” där omvärldsanalytikern Bengt Wahlström spanar in i framtida trender som rör Travel & Taste. Här får man som utställare delta och ventilera tankar om det senaste i sin bransch. Under mässdagen den 3 mars 2018 vill vi ta med konceptet in i ”Framtidens hörna” där vi uppmanar bl. a utställare att presentera det senaste i sin bransch och där man får ta del av framtidsspaning med Bengt Wahlström.
Vilka når man som utställare? Vilken är mässans målgrupp?
Här jobbar vi brett med att nå ut till alla som på något sätt reser och äter, vilket i princip blir alla. Vi har småbarnsfamiljer upp till seniorer representerade på mässan. Upptagningsområdet är en radie på ca 20 mil.
Har du några tips till den som funderar på att ställa ut på mässan?
Att utnyttja möjligheten att synas, sticka ut. Visa din miljö, ge besökarna en upplevelse som du blir ihågkommen av. Vi har fått positiv feedback från besökare på detta. Nästan alla gillar att tävla och vinna saker, var lite kreativ när det gäller tävlingar och utnyttja inte bara din monter utan använd hela mässhallen. Utnyttja möjligheten att på något sätt presentera ditt koncept under ett seminarium eller med någon aktivitet från scenen.
Glöm inte att bjuda in dina kunder! Använda sociala medier, hemsidor, nyhetsmail osv för att berätta att man kommer få träffa dig på Travel & Taste.
- Text: Maria Lindqvist
-
Visionen för arkitekturen på World of Volvo
Göteborgs nya upplevelsecenter World of Volvo har öppnat. Arkitekturen symboliserar en värld utan gränser, med naturen i centrum.
-
Kärlek och kändisar under Springpride i Eskilstuna
Oscar Zia och Admira Thunderpussy är två av dragplåstren när pridefestivalen Springpride arrangeras i Eskilstuna den 18 maj.
-
Stockholm Business Region – positiv utveckling av gästnätter 2024
Det har varit en bra start på året när det kommer till gästnätter. Prognosen ser fortsatt god ut för högsäsongen i Stockholm.
-
Undersökning från Länsförsäkringar: I år semestrar vi i Sverige
Inför den kommande sommaren planerar många svenskar att semestra i Sverige. Det visar en undersökning från Länsförsäkringar.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17 -24
Mest under Destination, Evenemang och Mat & Dryck samt Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Gästnätter: Värmland ökar tredje mest i landet
För tredje månaden i rad ökar Värmland gällande gästnätter. Under februari steg de med åtta procent jämfört med februari 2023.
-
Tekniska museet – en spännande och utmanande kulinarisk resa
Under GSTC-konferensen passade Turismnytt på att prata lite med Bicke Naglo som ansvarar för mat och dryck på Tekniska museet.
-
I helgen öppnar Gröna Lund – och välkomnar Pelle Svanslös
Årets säkraste vårtecken är här! Den 27 april slår Gröna Lund upp portarna för säsongen, där en rad nyheter väntar besökarna.
-
Utbilda dig inom besöksnäringen på TUC Yrkeshögskola
TUC Yrkeshögskola arbetar för att förse besöksnäringen med kompetens. Intresserade kan bl.a läsa Hotel & Restaurant Manager.
-
Svenska Möten ger ut e-bok för att inspirera om hållbarhet
Svenska Möten vill tillsammans med sina hållbara mötesplatser leda branschen. Därför ger de nu ut e-boken "Vi vill leva Globala målen".
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Visit Skåne tar ledarroll i internationellt initiativ för framtidens turism
Visit Skåne går in som ledande part i ett treårigt projekt med länderna kring Östersjön för att ...
-
I helgen öppnar Gröna Lund – och välkomnar Pelle Svanslös
Årets säkraste vårtecken är här! I helgen slår nämligen Gröna Lund upp portarna för säsongen, dä...
-
Utbilda dig inom besöksnäringen på TUC Yrkeshögskola
Besöksnäringen är en av de snabbast växande näringarna i Sverige där hotell- och restaurangbranschen är den enski...
-
Tekniska museet – en spännande och utmanande kulinarisk resa
Under GSTC2024 konferensen passade Turismnytt på att prata med Bicke Naglo som ansvarar för mat och dryck på
-
-
Gästbloggare
-