-
Han skall representera Sveriges kockar
Sebastian Gibrand har vunnit mattävlingen Bocuse d’Or Sverige.
Det är juryn, i år bestående av några av Sveriges bästa kockar Henrik Norström (President Svenska Bocuse d’Or Akademien), Markus Aujalay, Mathias Dahlgren och Adam Dahlberg som utser vinnaren. I juryn ingick också Philip Tessier, coach för Team USA som vann guldet i Bocuse d’Or 2017.
Så bedöms de tävlande i Bocuse D’or
Juryn bedömer de tävlande kockarnas insatser efter komposition, smak, presentation och teknik.
Gibrand vann med två rätter, en av dem var hans vegetariska rätt kål- och sellerisnurra. Maträtten innehåller en variation på kål. baka äggula, Karl-Johan svamp, skogskantareller och brynt kålbuljong.
Hans andra rätten var höstlamm från Älmhult med inspiration från Skåne och Provence.
Här var det en kryddbakad bog med svamp, friterad bringa, tomat, ramslökskapris, potatis, fårost- och potatiskräm och timjan som var ingredienserna.Till det en lammsky smaksatt med savagningvin och olivolja.Juryns motivering lyder: Han har med stor teknisk skicklighet lagat och presenterat två mycket välkomponerade rätter. Utförandet av teamet med kandidaten i spetsen var exemplarisk, maten var fantastisk med goda välbalanserade smaker och hade den kvalitet vi söker. Redan nu har de visat på en väldigt hög matlagningsnivå, energi och kämparglöd som kan ta oss långt i de kommande utmaningarna.
Gibrand – en driftig matentreprenör
Gibrand driver sin egen konsultverksamhet Gibrands Gastronomi i Stockholm samtidigt som han har många års erfarenhet att arbeta som kock. Han har arbetat på Oaxen Krog & Slip och Studio Franzén.
Nu väntar den ”stora” finalen
Den stora finalen Bocuse d’Or Europe, Kock-EM, hålls i Turin i juni 2018. Tävlingen i Turin är en kvaltävling till Kock-VM, Bocuse d’Or som hålls i Lyon år 2019 där 24 nationer ska mötas.
”- Presentationer i världsklass har verkligen levererats från samtliga kandidater, vilket bådar gott inför de internationella tävlingarna. Nu ska vi skapa det team som ska hjälpa Sebastian att ta Sverige till VM”, säger Henrik Norström, President i Svenska Bocuse d’Or Akademien och juryns ordförande.
Fakta Gastronomi Sverige
Gastronomi Sverige AB är ett företag som ägs av medlemmar i Svenska Bocuse d’Or Akademien Melker Andersson, Markus Aujalay, Jonas Dahlbom, Mathias Dahlgren, Fredrik Eriksson, Sven-Åke Larsson, Christer Lingström, Henrik Norström, Paul Svensson samt Kurt Weid. GSAB säkerställer att Sverige deltar i internationella tävlingar på ett konkurrens kraftigt sätt. Målet att föra ut svensk Gastronomi i världen så att världen kommer till Sverige. Visionen är att på bred front sprida kunskap om svensk gastronomi inom och utom Sverige.
Källa: Gastronomi Sverige AB
- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Viktor Fremling
-
Gästnätter: Värmland ökar tredje mest i landet
För tredje månaden i rad ökar Värmland gällande gästnätter. Under februari steg de med åtta procent jämfört med februari 2023.
-
Tekniska museet – en spännande och utmanande kulinarisk resa
Under GSTC-konferensen passade Turismnytt på att prata lite med Bicke Naglo som ansvarar för mat och dryck på Tekniska museet.
-
I helgen öppnar Gröna Lund – och välkomnar Pelle Svanslös
Årets säkraste vårtecken är här! Den 27 april slår Gröna Lund upp portarna för säsongen, där en rad nyheter väntar besökarna.
-
Utbilda dig inom besöksnäringen på TUC Yrkeshögskola
TUC Yrkeshögskola arbetar för att förse besöksnäringen med kompetens. Intresserade kan bl.a läsa Hotel & Restaurant Manager.
-
Svenska Möten ger ut e-bok för att inspirera om hållbarhet
Svenska Möten vill tillsammans med sina hållbara mötesplatser leda branschen. Därför ger de nu ut e-boken "Vi vill leva Globala målen".
-
Visit Trelleborg är nominerad för Bästa värdskap 2023
Visit Trelleborg och nio andra turistinformationer tävlar om utmärkelsen bästa värdskap 2023 från Visitas nationella råd för besöksservice.
-
Hotel Fratelli har äntligen öppnat i Karlstad
Ett färgstarkt nöjeshus som för tankarna till sydligare breddgrader. Efter flera års renovering står Karlstads Hotel Fratelli färdigt.
-
Fler besöker Höga Kusten under hela året
Höga Kusten går fortsatt starkt. Det visar den officiella inkvarteringsstatistiken som presenterades i dagarna.
-
Visit Skåne tar ledarroll i internationellt initiativ för framtidens turism
Visit Skåne går in som ledande part i ett projekt med länderna kring Östersjön. ReTour ska leda till utveckling för en mer hållbar turism.
-
Arbetskamraterna lanserar plattform – vill hjälpa funktionsnedsatta att komma ut i arbetslivet
Arbetskamraterna lanserar en digital plattform för att hjälpa personer med funktionsnedsättning att hitta en inkluderande arbetsplats.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sveriges besöksnäring och GSTC kongress lockar deltagare globalt
Det internationella intresset och engagemanget för hållbar turism är stort. Det märks på det överväldigande intre...
-
Mikael Jonsson blir ordförande i Svenska Destinationsnätverket
Den 12 april avslutades Svenska Destinationsdagarna i Helsingborg. Under årsmötet för SNDMO valdes Mikael Jonsson...
-
Höga Kusten söker en person som ska vara ansvarig för deras digitala närvaro
Är du en driven person som vill ta en destinations digitala närvaro en nivå till? Titta hit! Nu söker Hög...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 16 -24
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Denna vecka är det mest under Destination, Evenemang och Ut...
-
-
Gästbloggare
-