-
Han skall representera Sveriges kockar
Sebastian Gibrand har vunnit mattävlingen Bocuse d’Or Sverige.
Det är juryn, i år bestående av några av Sveriges bästa kockar Henrik Norström (President Svenska Bocuse d’Or Akademien), Markus Aujalay, Mathias Dahlgren och Adam Dahlberg som utser vinnaren. I juryn ingick också Philip Tessier, coach för Team USA som vann guldet i Bocuse d’Or 2017.
Så bedöms de tävlande i Bocuse D’or
Juryn bedömer de tävlande kockarnas insatser efter komposition, smak, presentation och teknik.
Gibrand vann med två rätter, en av dem var hans vegetariska rätt kål- och sellerisnurra. Maträtten innehåller en variation på kål. baka äggula, Karl-Johan svamp, skogskantareller och brynt kålbuljong.
Hans andra rätten var höstlamm från Älmhult med inspiration från Skåne och Provence.
Här var det en kryddbakad bog med svamp, friterad bringa, tomat, ramslökskapris, potatis, fårost- och potatiskräm och timjan som var ingredienserna.Till det en lammsky smaksatt med savagningvin och olivolja.Juryns motivering lyder: Han har med stor teknisk skicklighet lagat och presenterat två mycket välkomponerade rätter. Utförandet av teamet med kandidaten i spetsen var exemplarisk, maten var fantastisk med goda välbalanserade smaker och hade den kvalitet vi söker. Redan nu har de visat på en väldigt hög matlagningsnivå, energi och kämparglöd som kan ta oss långt i de kommande utmaningarna.
Gibrand – en driftig matentreprenör
Gibrand driver sin egen konsultverksamhet Gibrands Gastronomi i Stockholm samtidigt som han har många års erfarenhet att arbeta som kock. Han har arbetat på Oaxen Krog & Slip och Studio Franzén.
Nu väntar den ”stora” finalen
Den stora finalen Bocuse d’Or Europe, Kock-EM, hålls i Turin i juni 2018. Tävlingen i Turin är en kvaltävling till Kock-VM, Bocuse d’Or som hålls i Lyon år 2019 där 24 nationer ska mötas.
”- Presentationer i världsklass har verkligen levererats från samtliga kandidater, vilket bådar gott inför de internationella tävlingarna. Nu ska vi skapa det team som ska hjälpa Sebastian att ta Sverige till VM”, säger Henrik Norström, President i Svenska Bocuse d’Or Akademien och juryns ordförande.
Fakta Gastronomi Sverige
Gastronomi Sverige AB är ett företag som ägs av medlemmar i Svenska Bocuse d’Or Akademien Melker Andersson, Markus Aujalay, Jonas Dahlbom, Mathias Dahlgren, Fredrik Eriksson, Sven-Åke Larsson, Christer Lingström, Henrik Norström, Paul Svensson samt Kurt Weid. GSAB säkerställer att Sverige deltar i internationella tävlingar på ett konkurrens kraftigt sätt. Målet att föra ut svensk Gastronomi i världen så att världen kommer till Sverige. Visionen är att på bred front sprida kunskap om svensk gastronomi inom och utom Sverige.
Källa: Gastronomi Sverige AB
- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Viktor Fremling
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 27 -25
Mest om Destination, Flyg, Evenemang och Hållbarhet/Tillgänglighet
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 2
Som ni såg i del 1 blir det inte något analytiskt långt redaktionellt mästerverk med journalistisk höjd om årets Almedalsvecka utan en sammanställning av anteckningarna från de olika seminarierna. Lit...
-
Läckö-Kinnekulle söker Operativ Marknadskommunikatör och Vikarierande Destinationsutvecklare
Destination Läckö-Kinnekulle söker två nya kollegor. En operativ marknadskommunikatör och en vikarierande destinationsutvecklare.
-
Swedish Lapland – Norrbottniska smakvägar synliggör matdestinationer
Norrbottens livsmedelsstrategi; Nära Mat och Swedish Lapland Visitors Board krokar arm i ett projekt för att öka matproducenters synlighet.
-
Katrineholm syns i Stockholms tunnelbana igen
I sommar är Katrineholm återigen synlig på reklam i Stockholms tunnelbana – denna gång för att lyfta fram boendemöjligheter.
-
Nöjda besökare och goda effekter av Ishockey-VM i Stockholm
Stockholm får högt betyg som värdstad för Ishockey-VM. En ny rapport visar att den turismekonomiska effekten var 729,9 miljoner kronor.
-
Fem nya reseguider gör det enklare att hitta sitt Järvsö
Nu har det blivit enklare att hitta rätt i Järvsö. Med fem nya reseguider vill destinationen göra det roligare att planera sin vistelse.
-
The Crane Hotel – ett nytt hotellkoncept i Hudiksvall
Där den första hydrauliska kranen uppfanns i Hudiksvall växer The Crane Hotel fram. Ett hotell med fokus på gemenskap och återhämtning.
-
Yrkeshögskolan satsar på gårdsförsäljning – ny kurs får grönt ljus
Hållbar affärsutveckling inom gårdsförsäljning från YH Akademin har nu fått ett positivt beslut från Myndigheten för yrkeshögskolan.
-
Krönika: OS i Göteborg – Starten för framgångssagan om evenemangsstaden
Stefan Gadd, fram till nyligen presschef på Göteborg & Co, berättar minnen från destinationens resa till det den är idag
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Vi gör det enkelt. Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan som aldrig blir klart eller bl...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Boende, Evenemang, H...
-
SkiStar och Kairos Future samlar branschen kring framtidens resande
Under Almedalsveckan samlade SkiStar och Kairos Future branschen i ett rundabor...
-
Turismforskare prisas för metod att mäta det icke mätbara
I denna artikel från Mittuniversitetet kan ni läsa mer om hur de gör. Forskare vid Etour Research Centre på M...
-
-
Gästbloggare
-