-
Så arbetar vi för att erbjuda ett hållbart resmål
Utmärkelsen ”Sustainable Arctic Destination” har delats ut till fyra företag. Företagen fick priset för att de driver ett hållbart företagande som bidrar till ett hålbart resmål.
Alla företagen har arbetat länge med hållbarhet och har redan flera olika miljöcertifieringar.
Tillgängliggör naturen på ett ansvarsfullt sätt
Ett av företagen som fick ta emot utmärkelsen är Nutti Sami Sida AB.
”- Företag inom besöksnäringen jobbar inte med en oändlig resurs utan verkar i en känslig arktisk miljö som många vill uppleva. Det sätter en press på oss företag hur man ska guida och tillgängliggöra naturen på ett spännande, bra och framförallt ansvarsfullt sätt. Om man missbrukar användningen av naturresurserna förlorar destinationen sin attraktionskraft. En certifiering hjälper att jobba efter de riktlinjer man vill ha i destinationen. Vi har jobbat länge med hållbarhet och vunnit många priser och är stolta att vara en av de första som blivit certifierade inom Sustainable Arctic Destination. Det är tack vara all personal som vi lyckas”, säger Nils-Torbjörn Nutti, ägare av företaget Nutti Sami Siida AB.
Arbetat med hållbarhet från början
ICEHOTEL tog också emot utmärkelsen:
”- Vi är väldigt stolta över att vara bland de första som certifieras som en hållbar arktisk destination och får möjlighet att bedriva hållbar turism i regionen. Ekoturism har alltid funnits i vårt DNA och genom Sustainable Arctic Destination kan vi i samarbete med andra lokala partners bidra till en långsiktig utveckling av Kiruna in Swedish Lapland som hållbart resmål”, säger Christophe Risenius VD på ICEHOTEL AB.
Arbetat med kvalité och hållbarhet
Ofelas islandshästar och guideservice fick ta emot utmärkelsen för sitt arbete med kvalité och hållbarhet. Företaget drivs av Kerstin Nilsson.
”- Naturen, kulturen och djuren kommer alltid i första hand för oss. Det är något som besökare och affärspartners värdesätter allt mer när de väljer destination och resmål”.
Viktigt att alla bidrar till hållbarhet
Camp Ripan tog emot priset och ägaren Frida Lind Oja tycker att det är viktigt att alla, både små och stora företag, arbetar för att bidra till ett hållbart resmål.
”- Förutom hållbarhetsaspekten skapar certifieringen stora konkurrensfördelar hos den allt mer miljömedvetna resenären. Vi vill att alla ska få möjlighet att njuta av vårt fantastiska område men samtidigt bevara det för kommande generationer”, säger Frida Lind Oja.
Hon hoppas att fler företag ser nyttan av att arbeta hållbart och ser möjligheter som en certifiering ger.
Hållbarhetstänk ska finnas i varje beslut
På Kiruna Lappland är Dharma Johansson ansvarig för hållbarhetsarbetet på destinationen. Hon tycker att det är viktigt att företagen lägger in hållbarhetstänk i varje beslut som tas.
”- Vi behöver värna om vår natur, djuren och kulturen som vi lätt tar för given. Därför är det viktigt att i varje handling tänka på om det ger något till naturen eller om vi använder en resurs som aldrig kommer tillbaka. Det är ofta de små och enkla valen som kan leda till stora resultat om vi är många som bidrar”, säger Dharma Johansson.
Hon fortsätter:
” För att kunna arbeta för ett hållbart resmål är det viktigt att kunna arbeta systematiskt och mäta vad vi gör för att ständigt kunna förbättra oss. Den känsliga arktiska miljön gör att företagen har en utmaning och ansvar att aktivt och omsorgsfullt utforma produkter och tjänster och det är bland annat därför vi tagit fram certifieringen Sustainable Arctic Destination – vi vill bli en internationellt attraktiv hållbar destination”.
Globalt hållbarhetstänk
Certifieringen är byggd utifrån GSTCs (Global Sustainable Tourism Council). Den innehåller principer som man kan använda i arbetet med att utveckla hållbara destinationer. Principerna täcker tretton områden med 54 kriterier. Det finns också krav på att 65% av personalen ska ha genomgått värdskapsutbildning.
Källa: Kiruna Lappland, Kiruna kommun
- Text: Maria Lindqvist
-
Visionen för arkitekturen på World of Volvo
Göteborgs nya upplevelsecenter World of Volvo har öppnat. Arkitekturen symboliserar en värld utan gränser, med naturen i centrum.
-
Kärlek och kändisar under Springpride i Eskilstuna
Oscar Zia och Admira Thunderpussy är två av dragplåstren när pridefestivalen Springpride arrangeras i Eskilstuna den 18 maj.
-
Stockholm Business Region – positiv utveckling av gästnätter 2024
Det har varit en bra start på året när det kommer till gästnätter. Prognosen ser fortsatt god ut för högsäsongen i Stockholm.
-
Undersökning från Länsförsäkringar: I år semestrar vi i Sverige
Inför den kommande sommaren planerar många svenskar att semestra i Sverige. Det visar en undersökning från Länsförsäkringar.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17 -24
Mest under Destination, Evenemang och Mat & Dryck samt Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Gästnätter: Värmland ökar tredje mest i landet
För tredje månaden i rad ökar Värmland gällande gästnätter. Under februari steg de med åtta procent jämfört med februari 2023.
-
Tekniska museet – en spännande och utmanande kulinarisk resa
Under GSTC-konferensen passade Turismnytt på att prata lite med Bicke Naglo som ansvarar för mat och dryck på Tekniska museet.
-
I helgen öppnar Gröna Lund – och välkomnar Pelle Svanslös
Årets säkraste vårtecken är här! Den 27 april slår Gröna Lund upp portarna för säsongen, där en rad nyheter väntar besökarna.
-
Utbilda dig inom besöksnäringen på TUC Yrkeshögskola
TUC Yrkeshögskola arbetar för att förse besöksnäringen med kompetens. Intresserade kan bl.a läsa Hotel & Restaurant Manager.
-
Svenska Möten ger ut e-bok för att inspirera om hållbarhet
Svenska Möten vill tillsammans med sina hållbara mötesplatser leda branschen. Därför ger de nu ut e-boken "Vi vill leva Globala målen".
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Visit Skåne tar ledarroll i internationellt initiativ för framtidens turism
Visit Skåne går in som ledande part i ett treårigt projekt med länderna kring Östersjön för att ...
-
I helgen öppnar Gröna Lund – och välkomnar Pelle Svanslös
Årets säkraste vårtecken är här! I helgen slår nämligen Gröna Lund upp portarna för säsongen, dä...
-
Utbilda dig inom besöksnäringen på TUC Yrkeshögskola
Besöksnäringen är en av de snabbast växande näringarna i Sverige där hotell- och restaurangbranschen är den enski...
-
Tekniska museet – en spännande och utmanande kulinarisk resa
Under GSTC2024 konferensen passade Turismnytt på att prata med Bicke Naglo som ansvarar för mat och dryck på
-
-
Gästbloggare
-