-
Arctic Getaways – hur samverkan kan lyfta ett lokalsamhälle
När en grupp företag går samman kan det lyfta en hel by, och på sikt en hel region. Arctic Getaways är ett tydligt exempel på detta, där företags samverkan bidrar till en hållbar besöksnäring, trots att gästerna ofta är långväga.
Skapar en helhetslösning som gynnar besökare och invånare
Idén om Arctic Getaways föddes ur en gemensam insikt hos nio företag. Som allihopa riktar sig mot medium till high end-turister. På Treehotel, Sörbyn Lodge, Pine Bay Lodge, Brändön Lodge, Arctic Bath, Aurora Safari Camp, Sapmi Nature Camp, Arctic Retreat och The Outpost ser man varandra som kollegor snarare än konkurrenter.
”Vi insåg att vi kunde uppnå mycket mer tillsammans.” Säger Graeme Richardson som driver Arctic Retreat och är en av initiativtagarna bakom Arctic Getaways. ”Genom att marknadsföra oss som en hel destination drar vi inte bara nytta av varandras styrkor, utan vi stärker också hela ekosystemet av underleverantörer. Från guider till hundspannsförare, lanthandlar och tvätterier.”
Genom att samordna både marknadsföring, transfers och personal skapar Arctic Getaways en helhetslösning som gynnar både besökare och lokalsamhället.
”Arbetet vi gör går att se som ett komplement till vad andra organisationer som Swedish Lapland Visitors Board och lokala turistorganisationer redan gör.” Förklarar Richardson.
Med långväga turister som gäster
Vid sidan av Arctic Getaways jobbar Graeme Richardson med Arctic Inbound. En DMC (destination management company) som fokuserar på att sälja Sveriges arktiska resmål till den globala marknaden. Även här fokuserar man på segmentet medium till high end-turister. Man arbetar intensivt med att paketera och sälja regionen internationellt, till bland annat USA.
”Vi bygger relationer med turoperatörer runtom i världen för att långväga resenärer ofta stannar längre, spenderar mer pengar och involverar fler lokala företagare under sina besök.”
Färre turister som ger större ekonomiskt avtryck
Arctic Inbound satsar stort på att skapa hållbara och långvariga relationer med sina kunder. Vilket i sin tur bidrar till en stabil besöksnäring.
Att locka hit gäster från andra sidan Atlanten bygger stora värden lokalt. Richardson förklarar att man vänder sig till gäster som är uppriktigt intresserade av att uppleva vår kultur och vårt samhälle. Dessutom är det köpstarka gäster som spenderar stora summor pengar under sin vistelse. Vilket gör att deras ekonomiska avtryck är betydande. På så sätt blir också den faktiska mängden besökare relativt låg.
”Istället för massturism kommer det färre människor som spenderar mer pengar. Dessutom bidrar det till att folk i byarna, som är intresserade av branschen, får jobb.”
Ett genuint intresse för vårt arktiska Sverige
För många av dessa gäster är ett besök i vår svenska arktiska region mer än bara en semester – det är en utbildningsresa där de får uppleva och förstå det lokala samhället.
”Våra gäster vill se hur vi lever. De är genuint intresserade av vår kultur och vårt sätt att leva.” Säger Richardson. ”Det gör att deras vistelse här är meningsfull, både för dem och för oss. Vi arbetar nära lokala entreprenörer för att skapa upplevelser som är både exklusiva och genuina. Dessa gäster engagerar hela samhället och lämnar ett positivt avtryck, både ekonomiskt och socialt.”
Där människor och företag bygger en meningsfull framtid
Arctic Getaways arbete är ett exempel på vad det innebär att bygga ett livskraftigt samhälle. Där både ekonomi, miljö och kultur stärks genom samverkan. Genom att skapa ett gemensamt ekosystem där företag inte bara konkurrerar utan stödjer varandra, bidrar de till ett hållbart samhälle som kan blomstra på lång sikt.
Detta reflekterar tankarna bakom det som kallas ”thrivability” som bland annat Michelle Holliday beskriver – att skapa samhällen som inte bara överlever, utan också frodas genom samverkan.
Genom att locka besökare som genuint engagerar sig i den lokala kulturen, bidrar den här typen av community inte bara till en starkare ekonomi. Utan också till ett socialt och kulturellt rikt samhälle, där människor och företag tillsammans bygger en framtid med mening och livskraft.
Här kan ni läsa mer om Swedish Lapland Visitors Board på Turismnytt.
- Text: Swedish Lapland Visitors Board
- Foto: Graeme Richardson
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 12 -25
Veckans nyheter om svensk besöksnäring, denna vecka mest under Destination, Boende och Insatser/Utmärkelser/Initiativ
-
Destination Östersund nominerade till pris för Bästa Värdskap 2024
Destination Östersund är nominerade till Visitas pris för Bästa Värdskap 2024. Totalt är det tolv som tävlar om utmärkelsen.
-
Allt för Sjön 2025 – en inspirerande mässa med sikte på framtiden
Den 88:e upplagen av båtmässan Allt för Sjön har nyligen avslutats. Tusentals besökare samlades för att fira sjölivets glädje.
-
Turismpris får nytt namn – Arctic Sweden Tourism Award öppet för nomineringar
Swedish Lapland Visitors Boards eget turismpris har fått nytt namn. Det heter nu Arctic Sweden Tourism Award, och nomineringen står öppen.
-
Liseberg kommenterar Statens Haverikommissions rapport om branden på Oceana
Statens Haverikommission har avslutat utredningen av branden på Oceana 2024 och har presenterat sin slutrapport. Liseberg kommenterar den.
-
Efter rekordåret – Finnlines utökar upplevelsen ombord
Finnlines fartyg satte nytt passagerarrekord i 2024. Nu lanserar de nya kulinariska upplevelser och ett utökat underhållningsutbud.
-
SkiStar ansluter sig till Nästa generation Sverige
SkiStar är stolta över att delta i det ideella initiativet Nästa generation Sverige genom att erbjuda SAO-jobb till ungdomar.
-
Pandox förvärvar nybyggda Elite Hotel Frost i Kiruna
Pandox AB har tecknat ett avtal om förvärv av nybyggda Elite Hotel Frost i centrala Kiruna. Hotellet beräknas öppna i juni 2025.
-
Ny restaurang på Garveriet – matupplevelser i hjärtat av Floda
Garveriet i Lerum får nytt liv när en ny restaurang öppnar sina dörrar i sommar. Bakom satsningen står ett team med rötter i Floda.
-
Countryside Hotels – Nynäs Havsbad erbjuder Stockholmsupplevelser
Countryside Hotels stärker nu sitt utbud i Stockholmsområdet med Nynäs Havsbad, som blir en del av organisationen.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Taktikon – prispsykologi och hur det påverkar kundbeteenden
Prissättning handlar inte bara om siffror, det handlar om perception, känslor och beteende. Detta blogginlägg frå...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 11 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination och Stöd/Insatser/Utm...
-
SkiStar vinner Business Model Awards – Årets Affärsmodell
SkiStar har tilldelats det prestigefyllda priset Business Model Awards 2025 i kategorin Årets Af...
-
Camilla Freedeke, tillträdande VD för Destination Kalmar AB
Camilla Freedeke, idag chef för socialförvaltningen Kalmar kommun, blir från och med den 1 maj ny VD för Destinat...
-
-
Gästbloggare
-