-
Besöksnäringslunch på Stockholms Handelskammare
Förra veckan var det återigen dags för besöksnäringslunch hos Stockholms Handelskammare och här kommer några korta observationer, spaningar och konstateranden från den.
Medverkan i filmsatsning bygger varumärke
Magnus Widell, VD för Gröna Lund berättade om deras engagemang i filmen Eld och lågor som till stora delar handlar om och utspelar sig på Gröna Lund. Bland annat fick vi veta att deras syfte inte var att få fler besökare utan främst att bygga det historiska varumärket. När man nu tittar tillbaka kan man konstatera att det har byggt ett otroligt starkt varumärke både internt och externt.
Statistik och trender
Martin Daniels från Tillväxtverket gav oss lite fakta och statistik från rapporten för 2018 och även lite trender, som att turismen fortsätter att öka och att den långväga turismen är en drivare. Vi fick också veta att man försöker få bättre statistik och information om besökarnas beteende genom att använda nya datakällor som mobilpositionsdata. Att man har svårt att få statistik från Airbnb försvårar arbetet men man jobbar på att få in det från dem och även andra delningsplattformar.
Do’s and Don’ts i hotellprojekt
Sune M. Malmström från Hotel Diplomat berättade om deras nya projekt Villa Dagmar som öppnar våren 2020 efter en del förseningar. Han gav oss lite ”Do’s and Don’t’s” som att kostnadskontroll och uppföljning är viktigt liksom att ta hjälp av en byggnadskonsult. Att färdigställa ett helhetskoncept men lämna utrymme för ändringar var en fungerande modell för dem. Med de förseningar som de drabbats av hade det också varit avgörande att de hade klausuler i hyresavtalet som reglerade den saken.
Om ni undrar vad Villa Dagmar skall bli så är det ett ”ombonat boutiquehotell med 70 rum/sviter och en pulserande mötesplats i stilfull design” i direkt anslutning till den nyrenoverade Östermalmshallen i Stockholm.Lollapalooza – succé redan första året
Frida Riklund från Live Nation berättade om Lollapalooza som de arrangerade i Stockholm för första gången i somras. De är väldigt nöjda och stolta med resultatet och siktar nu på att det skall bli en årligen återkommande festival som får hela staden att sjuda. Man vill att sista helgen i juni skall bli etablerat som Lollapalooza-helgen. För Stockholm som besöksmål betyder ett sådant här evenemang mycket då (i år) 50-60 procent av besökarna var inresta, alltså icke-stockholmare. Främst kom de från Norge och Finland men även Storbritannien, USA och Tyskland. Totalt hade man 56 000 besökare.
Hur kan vi förkomma överturism hos oss?
Patric Sjöberg, VD för Strömma Group sedan i juni, berättade om sin rundresa till de 16 destinationer där de verkar och det han noterat där. Han konstaterade att överturism nu börjar bli en realitet i vår närhet. Både Köpenhamn och den norska kusten har fått uppleva det och det gäller att vi försöker förekomma det här. De negativa reaktionerna är ofta inte baserade på fakta så det är viktigt att vi sprider korrekt fakta och förslag på åtgärder. Vi ska kanske till exempel begränsa kryssningsfartygen och fokusera på kvalitet, alltså dem som faktiskt vill uppleva det vi har att erbjuda och betalar för det. Han poängterade också hur viktigt det är att vi har, får behålla och kanske även får fler, direktlinjer med flyg till Arlanda. De skapar förutsättningar för fler att komma hit och i många fall fler av dem som utgör gruppen vi vill ha som besökare.
Street food – ätvänlighet och logistik
Från Åsa Bard Talborn, projektledare på Stockholmsmässan, fick vi veta mycket om food trucks och street food. De arrangerar nämligen Stockholm Street Food och Food Truck-SM. Definitionen på street food är att det ska vara ”ätvänligt” och lättätet på stående fot utan bord och nu har det nått nivån att det ofta är en ”riktig restaurang” som har flyttat ut till en food truck. Vi fick också veta att det är en uppvisning i logistik och det förstår man när man hör att de som sålde mest under Stockholm Street Food sålde 1 000 måltider på två dagar! Det är mer än en per minut! Vi fick också några trender:
- Vego och vegansk mat är en självklarhet
- Grilla, öppen eld och långkok
- Hitta sin nisch
- Miljötänk
Livrustkammaren – från anslagstavla till historiebästis
Sist ut var Magdalena Westin Piotrowska som är intendent på Livrustkammaren. Hon berättade hur de har gått från att vara ”ett gammalt mossigt museum” till en succé på sociala medier. De har gått från noll likes till 153.000 och från att vara en ”anslagstavla” till att vara följarnas ”historiebästis”. Det hela började med att en av de tre intendenter som sköter deras sociala medier (det är inte kommunikationsavdelningen som gör det) fick idén att ta en bild på en hjälm från en rustning placerad på en cykel och titulera den cykelhjälm. Det blev viralt och resten är historia…
- Text: Jakob Norrby
- Foto: Jakob Norrby
-
Visit Trelleborg – en doft av choklad nalkas Smygehuk
Linus Svensson, ägaren av 2:a Sandbank i Beddingestrand samt Sveriges sydligaste choklad 452732, välkomnas som ny hyresgäst i Smygehuk.
-
Västerbotten tar nästa steg i resan mot en mer hållbar destination
Region Västerbotten Turism har tillsammans med de lokala destinationsbolagen beslutat att gå vidare i en satsning på certifiering med EarthCheck.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 16 -24
Mest om Destination, Evenemang och Utmärkelser samt Museer
-
Höga Kusten söker en person som ska vara ansvarig för deras digitala närvaro
Är du en driven person som vill ta en destinations digitala närvaro en nivå till? Det är precis vad Höga Kusten Destinationsutveckling söker.
-
Svenska Möten – vinnare av Svenska Mötespriset 2024
Den 15 april på Skogshem & Wijk, Lidingö, steg fem stolta vinnare upp på scen för att ta emot det prestigefyllda Svenska Mötespriset.
-
Mikael Jonsson blir ordförande i Svenska Destinationsnätverket
Under årsmötet för SNDMO valdes Mikael Jonsson, VD för Destination Östersund, till ordförande. Föreningen byter namn till Svenska Destinationsnätverket.
-
Tredje bästa året någonsin för Sveriges campingplatser
Ny statistik från SCB/Tillväxtverket visar att antalet gästnätter på Sveriges campingplatser uppgick till 16,6 miljoner under 2023.
-
Sveriges besöksnäring och GSTC kongress lockar deltagare globalt
Intresset för hållbar turism är stort i hela världen, det märks på populariteten av GSTC kongress i Stockholm den 23-25 april.
-
Sägenskåp i Smålands Trädgård bevarar kulturarvet i bygden
”Sagor och sägner” är ett projekt inom Smålands Trädgård ekonomiska förening som snart står klart att presenteras.
-
Bästa sommarjobbet: Bli junior museichef på Historiska museet
Historiska museet söker en nyfiken, påhittig och mycket ung person som vill ta över museet i sommar när ordinarie chef går på semester.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 15 -24
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Denna vecka är det mest under Destination, Evenemang samt K...
-
Regeringen – ny strategi för företag i kulturella och kreativa branscher
Regeringen lämnade den 9 april över skrivelsen Strategi för företag i kulturella och kreativa branscher till riks...
-
Sala firar 400 år – födelsedagen bjuder på fika och kungligheter
Den 15 april 2024 är det 400 år sedan Sala fick stadsprivilegier av Gustav II Adolf. Sala flyttades då från Gruvb...
-
Bästa sommarjobbet: Bli junior museichef på Historiska museet
Vet du inte vad du ska göra på sommarlovet och är mellan 15–17 år? I år söker Historiska museet ...
-
-
Gästbloggare
-