-
Blogginlägg från Andrea Jovell – Diamanter gnistrar i besöksnäringen
Nya upplevelser drivs fram av idéer att pröva nytt, något som bara måste fram. Framgång följer förhoppningsvis med det nya. Med näsa för trender och att fånga kundernas behov plöjer entreprenören nya vägar. Ingen enkel resa, sällan får de den uppmärksamhet de förtjänar. Entreprenören är omistlig i morgondagens utveckling av besöksnäringen.
Idag är det en etablerad aktivitet, då var det nytänkande
Regnet öste ner och stövlarna klafsade i paddocken. Det var första dagen på ridlägret, jag var den nya instruktören och det skulle bli en lång vecka med tretton hästar och en hoper ungar. Ändå som Sagan om ringen: Sylvassa fjäll störtade ner i Skjomdalsfjordens ishav. Rolf Thoresen drevs av att Skjomdal ridesenter skulle locka den globala resenären. I grånade polisonger och cowboyhatt välkomnade han unga och vuxna.
Historierna om kriget gick ingen förbi, hur motståndsmännen legat på lur kring Kebnekaisemassivet, simmat ut till båtar i Narvik, gömts i väderbitna lador om vintern. Rolf var humanist och trodde på sin sak. År 1983 var jag där för att starta turridning i världens vackraste fjäll: Skjomen – Abisko tur och retur. I uppdraget ingick att vara ridlärare på veckodagarna, själv körde han taxi för att få ekonomin att gå ihop.
Idag är turridning en etablerad aktivitet, då var det nytänkande.
Av Skjomens turridning blev dock endast ett genrep. Rolf fick kalla in helikopter när Abiskoälven svämmade över medan Aftonbladet och Verdens Gang förgäves väntade på det beridna sällskapet. Istället etablerade Rolf med Vera Aspeslett många år senare Narviks rideskole I Skjomen.
Utan entreprenören, inget utflyktsmål på toppen av Frösön
Frösötornet ägs av Östersunds kommun. I nio säsonger har arrendatorn på Frösötornet rustat med ekologiska bakverk.
Enligt White guide: “Jajjemen, allt är bakat av Kicki här bakom” — ståtligt hög rulltårta, knäckiga havrerutor fyllda med smörkräm, saftig morotskaka och ett gäng färgglada rawfoodbakverk i spännande utformningar.”
Utan entreprenören Kicki Arnland, inget vidare utflyktsmål på toppen av Frösön.
Garveriet i Floda tog stora kliv kring hållbarhet
På utbildningen Urban foodmaker möttes entusiaster för ett antal år sedan. Vi fick fermentera, göra surdegsbröd, designa koncept. Här tog också Garveriet i Floda stora kliv kring hållbarhet med entreprenören Matts Johansson (daMatteo, Garveriet, Jernbruket och nya Urban Food Space.)
Smarta restauratörer kunde sälja lokalodlat på menyn
På Kajodlingen i Göteborg odlade entusiasterna och humanekologerna Jonas Lindh och William Bailey fram till 2020 sallad till stadens restauranger enligt devisen hur svårt kan det vara? Smarta restauratörer kunde sälja lokalodlat på menyn.
Stadens PR-folk lotsade journalister från hela världen att möta de livfulla entreprenörerna i besöksnäringen. Kajodlingen blev till en fysisk byggsten i storyn om Göteborg som världens mest hållbara destination.
Mälarpaviljongen har ägare som drivits av en idé
Mälarpaviljongen ägs sedan decennier av Arto Winter (samt tidigare också av kompanjon Anders Karlsson). Paviljongen bjuder svalka ut mot Mälaren med en helgjuten miljö och meny.
I juni fick jag en pratstund med Caroline Strand och Lotta Andersson på Visit Stockholm som skulle ska ha sommaravslutning med kollegor ett stenkast bort. Jag hajade till för stoppljusen på Kungsholmen på gatan där samkönade par pryder rött gult grönt. Mälarpaviljongen har haft en tydlig gayprofil, google leder till QX och jag förstår att ägarna har drivits av en idé.
Eldrimner resurscentrum utbildar tack vare en initiativtagare
Det finns numera en hel del entreprenörer med idéer i besöksnäringen. Kanske gick proppen ur med Spendrups ölbryggeri som på 80-talet utmanade det statliga Pripps? Idag lär det finnas 450 ölbryggerier.
Tänk brödkulturen som får blomstra, lokala mejerier, sylt och marmelader. Eldrimner nationellt resurscentrum utbildar sedan decennier i mathantverk. Allt tack vare initiativtagare Bodil Cornell som entreprenöriellt lärde sig navigera i gränslandet mellan det privatoffentliga via Länsstyrelse och EU.
Entreprenörer är som diamanter i besöksnäringens landskap
Några fler exempel Top of Mind är Fotografiska muséet, Tree hotel och Lilla Bjers på Gotland. Det finns ett mönster. En tvättäkta entreprenör bär förmågan att gå från idé – omvärld – koncept – genomförande – kunder – publicitet. Potenta ingredienser för innovation och affärsutveckling.
Det är nåt med själva upplevelsen, en nerv kring entreprenörer med ett tydligt why. Entreprenörer är som gnistrande diamanter i besöksnäringens landskap. Inte alltid skär de guld medan vi är många som berikas av deras livslust.
- Text: Andrea Jovell
- Foto: Andrea Jovell
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Stockholm blir värdstad för gruppspel i dam-EM basket 2027. SBBF och staden intensifierar sin satsning på basket och trygghet.
-
Visita anmäler Umeå kommun till Konkurrensverket
Umeå Folkets Hus ägs 98 procent av kommunen. Trots detta bedriver de verksamheter i konkurrens med privata näringslivet. Visita har anmält dem till Konkurrensverket.
-
Krögare sökes till natursköna Tossebergsklätten
Välkommen till en unik möjlighet att driva café och restaurang på den natursköna platsen Tossebergsklätten i Sunne.
-
Vintersäsongen är äntligen här – SkiStars backar öppnar
Fjällen fylls åter av förväntan och vintermagi. Den 29 november öppnade SkiStar Sälen och Vemdalen sina första nedfarter.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 48 -24
Mest om Destination, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet samt Nöjesparker/skidanläggningar
-
Krönika: Sverige får den tillgänglighet (med flyg) som vi förtjänar
Tunga företrädare för flygbranschen och politiker lyfte krisen för inrikesflyget och Arlandas roll efter BRAs flytt från Bromma
-
Maryhill Estate – ny internationell destination och hotellupplevelse
Den 18 november öppnade Maryhill Estate efter flera års renovering. Det består av två unika delar – Hill House och Sugar Club.
-
Mötes- och evenemangsambassadörer i Jönköping hyllas för sina insatser
Den 20 november uppmärksammade Destination Jönköping lokala ambassadörer som under året gjort insatser för att stärka destinationen.
-
Nio finalister i 2024 års upplaga av Circular Gastronomy Challenge
Efter en mängd inspirerande och hållbara idéer har juryn vaskat fram nio finalister till Circular Gastronomy Challenge 2024.
-
PRAO: En möjlig väg till inkludering och mångfald i högstadieåldern
Hotellbranschen har länge varit en arbetsmotor för unga. Hotellet Haymarket by Scandic i Stockholm erbjuder ett eget PRAO-program.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Krönika: Sverige får den tillgänglighet (med flyg) som vi förtjänar
I torsdags hade jag nöjet att vara med på ett lunchseminarium, eller kanske snarare hearing, hos Stockholms Hande...
-
Vinteranläggningarnas nyheter 2024 – Branäsgruppen
Sveriges anläggningar i fjällen förbereder sig inför en ny vintersäsong med roliga nyheter för alla åldrar. I den...
-
Sveriges Bussföretag – hur påverkas besöksnäringen av miljözoner?
Uppdaterat den 30 november 17:19. Stockholm kommer som första kommun i Sverige införa en miljözon klass ...
-
Mews förvärvar Atomize – fortsätter bana väg för hotell att maximera intäkter
Mews, den ledande SaaS-aktören inom hospitality tech tillkännagav den 21 november förvärvet av <...
-
-
Gästbloggare
-