-
Bo på Lantgårds medlemmar certifierade som ”Hållbar Gård”
Lantgårdar är vana vid att gräva där man står. Därför har intresseföreningen Bo på Lantgård tillsammans med sina medlemsföretag utvecklat ett system som ger föreningen en tydlig hållbarhetsprofil. Omvärlden ska uppfatta dem som ett självklart alternativ vid val av hållbara semester och vistelser. Vid årsslut 2023 kommer alla anslutna lantgårdar vara certifierade som ”Hållbar Gård”. Det är en viktig milstolpe i satsningen som stöds av Jordbruksverket och Europeiska Jordbruksfonden.
Vill främja en hållbar natur- och kulturturism
Bo på Lantgård är en intresseförening och ett varumärke för semesterboende i gårdsmiljö. Ca 75 unika gårdar finns idag under paraplyet och de erbjuder antingen självhushåll där gästerna rår om sig själva, eller B&B / Lanthotell med en personlig atmosfär. Man kan förvänta sig en bra boendestandard i klassificeringen 1 till 5 ax, och man möter alltid en levande landsbygd med tydlig fokus på hållbarhet.
Under några års tid har Bo på Lantgård tagit fram en kravlista som varje gårdsvärd tillämpar i sin verksamhet. Grunden för certifieringen ”Hållbar Gård” gick ut på att se över energianvändning, vatten och avlopp, sophantering, städ och renhållning. Frågor som kontinuerligt uppdateras för minskad miljöpåverkan.
”Men vi vill även utveckla vår roll som en positiv kraft för landsbygden: genom att främja en hållbar natur- och kulturturism, med sjysta villkor och inkluderande för alla.” Tillägger Jan Jeppsson, styrelseordförande i riksföreningen Bo på Lantgård.
Målet är att genom utbildning och certifiering öka miljöengagemanget inom hela föreningen. Med praktiska hjälpmedel kommer det nya miljösystemet dessutom fungera för olika typer av verksamheter: Stuguthyrning, B&B eller gårdshotell.
Alla lämnar fotavtryck i naturen och i samhället
Att stanna på marken och semestra i det egna landet har blivit synonym för ett hållbart resande. Och vad kan kännas mer hållbart än att bo på en lantgård och prova på lantlivet? Riksföreningen Bo på Lantgård förmedlar boende i lantlig miljö allt sedan 1980. Men konceptet fick ett rejält lyft, speciellt bland yngre målgrupper, under pandemiåren som tvingade svenskarna att stanna i Sverige.
Och även det som anses som ”det enkla lantlivet” går att utveckla och vässa. Därför har Bo på Lantgård redan 2019 startat projektet ”Hållbar Gård”, med en policy som alla medlemmar inom riksföreningen står bakom.
”Bo på Lantgård är en liten spelare i turismbranschen. Men vi vill framstå som ett gott exempel och göra så lite avtryck som möjligt i natur och miljö genom vårt hållbarhetsprojekt. Det blir vårt sätt att bidra till de globala målen 2030. ”Hållbar Gård”-certifikatet gör det enkelt för värdarna att kommunicera att man är en självklar del av en hållbar besöksnäring. Och än viktigare: att gästen får känna sig trygga med valet av semesterboendet.” Avslutar Jan Jeppsson.
- Text: Bo på Lantgård
- Foto: Bo på Lantgård
-
Järvsö är värd för Svensk Mountainbikekonferens 2025
Svensk Mountainbikekonferens landar i Järvsö den 1-2 september. Sverige samlas då för att diskutera platsutveckling med cykling.
-
Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund – intressant kuriosa
Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund presenterar ett axplock av all kuriosa om husvagnar, husbilar och campingliv.
-
Hertz lanserar nytt reklamkoncept inför sommarens resesäsong
Hertz tar nästa steg i sin digitala satsning och lanserar reklamkonceptet "För varje resa". Dessutom är de först med nya Volvo EX90.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17 -25
Mest om Mat&Dryck, Konstateranden, beslut och rapporter samt Museer och utställningar
-
Junior VM i ishockey i Göteborg vinner Gyllene Hjulet
JVM i ishockey 2024, det första stora ishockeyevenemanget som hållbarhetscertifierades, utsågs till årets hållbara event i Gyllene Hjulet.
-
Gröna Lund premiär för Pumpen, Gnuttarna, Redhead-chips och Boba Tea
Den 26 april slog Gröna Lund upp portarna för sitt 142:a år – ett år som bjuder på en mängd roliga nyheter.
-
Spritmuseum lanserar middagsäventyret Tidsresan
Spritmuseum lanserar Tidsresan – en middagsupplevelse som fördjupar förståelsen för dryckens roll i svensk historia.
-
YH Akademin – lärande och matlagning med grön och blå mat
Tidigare i år besökte Turismnytt en klass från YH Akademin inom programmet Gastronomiledare framtidens mat och protein.
-
Tekniska museet är Årets museum 2025
Tekniska museet har utsetts till Årets museum 2025 av Sveriges Museer och ICOM. De förnyar bilden av vad ett museum kan vara.
-
Västflyg – nyetablering av flyglinje mellan Växjö Småland Airport och Bromma Stockholm Airport
Från och med juni kommer Västflyg att utöka sin verksamhet med en ny flyglinje som utgår från Växjö till Bromma i Stockholm.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
YH Akademin – lärande och matlagning med grön och blå mat
Tidigare i år var Turismnytt och besökte YH Akademins klass Gastronomiledare framtidens mat och ...
-
Spritmuseum lanserar middagsäventyret Tidsresan
Spritmuseum lanserar Tidsresan – en middagsupplevelse som aktiverar alla sinnen, väcker minnen o...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 17-25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Evenemang samt Konst...
-
Nobis Hospitality Group öppnar nytt hotell – Hagastrand
Beläget vid Brunnsviken i Hagaparken tar en ny destination form, Hagastrand. Här möts nordisk tr...
-
-
Gästbloggare
-