-
Bo på Lantgårds medlemmar certifierade som ”Hållbar Gård”
Lantgårdar är vana vid att gräva där man står. Därför har intresseföreningen Bo på Lantgård tillsammans med sina medlemsföretag utvecklat ett system som ger föreningen en tydlig hållbarhetsprofil. Omvärlden ska uppfatta dem som ett självklart alternativ vid val av hållbara semester och vistelser. Vid årsslut 2023 kommer alla anslutna lantgårdar vara certifierade som ”Hållbar Gård”. Det är en viktig milstolpe i satsningen som stöds av Jordbruksverket och Europeiska Jordbruksfonden.
Vill främja en hållbar natur- och kulturturism
Bo på Lantgård är en intresseförening och ett varumärke för semesterboende i gårdsmiljö. Ca 75 unika gårdar finns idag under paraplyet och de erbjuder antingen självhushåll där gästerna rår om sig själva, eller B&B / Lanthotell med en personlig atmosfär. Man kan förvänta sig en bra boendestandard i klassificeringen 1 till 5 ax, och man möter alltid en levande landsbygd med tydlig fokus på hållbarhet.
Under några års tid har Bo på Lantgård tagit fram en kravlista som varje gårdsvärd tillämpar i sin verksamhet. Grunden för certifieringen ”Hållbar Gård” gick ut på att se över energianvändning, vatten och avlopp, sophantering, städ och renhållning. Frågor som kontinuerligt uppdateras för minskad miljöpåverkan.
”Men vi vill även utveckla vår roll som en positiv kraft för landsbygden: genom att främja en hållbar natur- och kulturturism, med sjysta villkor och inkluderande för alla.” Tillägger Jan Jeppsson, styrelseordförande i riksföreningen Bo på Lantgård.
Målet är att genom utbildning och certifiering öka miljöengagemanget inom hela föreningen. Med praktiska hjälpmedel kommer det nya miljösystemet dessutom fungera för olika typer av verksamheter: Stuguthyrning, B&B eller gårdshotell.
Alla lämnar fotavtryck i naturen och i samhället
Att stanna på marken och semestra i det egna landet har blivit synonym för ett hållbart resande. Och vad kan kännas mer hållbart än att bo på en lantgård och prova på lantlivet? Riksföreningen Bo på Lantgård förmedlar boende i lantlig miljö allt sedan 1980. Men konceptet fick ett rejält lyft, speciellt bland yngre målgrupper, under pandemiåren som tvingade svenskarna att stanna i Sverige.
Och även det som anses som ”det enkla lantlivet” går att utveckla och vässa. Därför har Bo på Lantgård redan 2019 startat projektet ”Hållbar Gård”, med en policy som alla medlemmar inom riksföreningen står bakom.
”Bo på Lantgård är en liten spelare i turismbranschen. Men vi vill framstå som ett gott exempel och göra så lite avtryck som möjligt i natur och miljö genom vårt hållbarhetsprojekt. Det blir vårt sätt att bidra till de globala målen 2030. ”Hållbar Gård”-certifikatet gör det enkelt för värdarna att kommunicera att man är en självklar del av en hållbar besöksnäring. Och än viktigare: att gästen får känna sig trygga med valet av semesterboendet.” Avslutar Jan Jeppsson.
- Text: Bo på Lantgård
- Foto: Bo på Lantgård
-
Höstens stora återkomst – Postmuseum nyöppnar 19 oktober
Efter en omfattande renovering av den historiska byggnaden i Gamla stan öppnar Postmuseum åter sina dörrar i höst.
-
Skövde satsar på Welcome House för nyinflyttade och besökare
Welcome House Skövde är mötesplatsen där nyinflyttade, besökare, invånare och nyfikna får tips, vägledning och kontakter.
-
Jubileumsnatt på Vår Gård: En resa av innovation och skönhet
Den 28 september är det dags för folkfest på Vår Gård. Hotellet i Saltsjöbaden uppmärksammar 100 år av hängivet arbete.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 36 -24
Mest under Destination, Boende, Evenemang, Hållbarhet samt Konstateranden, Beslut och Rapporter
-
Nu har Villa Foresta på Lidingö fått nytt liv
Villa Foresta har öppnat upp igen med ett nytt designkoncept. En destination med hotellrum, mötesrum, barer och restaurang.
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – augusti 2024
Varje månad delar Göteborg & Co en analys om besöksnäringen baserad på data. Augusti hade hög hotellbeläggning tack vare event.
-
Ugly Lawns och Werket vann Placebrander of the Year 2024
Region Gotland och Castellum är årets vinnare av det prestigefyllda priset Placebrander of the Year. Det stod klart den 5 september.
-
Tio nya deluxerum på Krägga Herrgård – Strandpaviljongen har öppnat
Den 13 augusti öppnade Strandpaviljongen på Krägga Herrgård. En ny byggnad bara en tåspets från vattenbrynet.
-
Sunlight Hotel, Conference & Spa välkomnar Jenny Dingertz som ny VD
Sunlight Hotel, Conference & Spa i Nyköping är glada att meddela att Jenny Dingertz tillträder som ny VD för anläggningen.
-
Skapar i krigets skugga – ukrainsk konstnärsgrupp till Island of Light
Den ukrainska konstnärsgruppen Kurbas Pro deltar med ”Animalia” vid ljuskonstfestivalen Island of Light på Smögen i september.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 35 -24
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Denna vecka är det mest under Flyg, Tåg, Evenemang, Hållbar...
-
Clarion Hotel Karlatornet är redo för incheckning
Clarion Hotel Karlatornet slog upp portarna den 1 september och välkomnade de första gästerna ti...
-
Stockholm – samverkan och infrastruktur är nyckeln till konsertlycka
Taylor Swifts konserter i somras lockade 131 100 turister till Stockholm, vilket inte bara förstärkte staden närv...
-
Pionjärer inom naturnära boende är årets mångfaldspristagare
Ulrika Krynitz och Håkan Strotz startade Urnatur 2007 på gården i Ödeshög. Då hade de byggt någr...
-
-
Gästbloggare
-