-
Bussbranschen en jobbskapare
I Sverige finns det 140 företag med cirka 2.600 turistbussar (2006 var det 900 företag). Minskningen beror på ett byråkratiskt och flexibelt regelverk för persontransporter på landsväg.
I hela Europ sysselsätter bussturismen mer än 1 miljon människor plus indirekt cirka 7 miljoner människor som arbetar inom hotell, restauranger, museer, äventtyrsparker etc.
Enligt branschorganisationen Sveriges Bussarrangörer så skapar en resa sju arbetstillfällen.
Men stora utmaningar väntar
Men branschen står inför stora utmaningar.Första utmaningen är att en turistbuss INTE är en buss eller lastbil.
En mängd regleringar förhindrar idag industrin att växa eftersom lagstiftare inte vet skillnaden mellan dessa tre. Att en underbetald förare kommer från Östeuropa existerar t.ex. inte inom turistbussbranschen. Föraren av en turistbuss är en serviceperson i konstant dialog med sina passagerare. Det är också andra krav och kunskaper på en turistbussförare att köra runt i Europa än en lokaltrafiksförare.
En annan utmaning är att fler och fler städer förhindrar dieseldrivna fordon att köra in i stadskärnan. Trots att turistbussen är ett av de mest miljövänliga fordonen på vägarna idag. I denna utmaning har bussbranschen hittat lösningen genom det syntetiska bränslet GTL eller HVO (Gas To Liquid) som har så gott som noll Co2 eller nästintill inga NOx utsläpp. Det kan användas direkt i dagens EURO 3, 4, 5 och 6 motorer utan någon förändring på motorn.
Ett annat stort problem är att den inre marknaden för turistbussar inte fungerar. När en Volkswagenbuss fullproppad med passagerare, korsar gränser runt om i Europa kan den göra så utan hinder. Men sitter samma antal passagerarna i en turistbuss är det skillnad. Bussen skall betala skatt per körd person och km (olika i olika länder), den skall redovisa sin körplan för myndigheterna (på olika språk), den skall hålla sig till oflexibla arbetstidsregler, föraren skall hålla sig till landets minimilön (inrättat för lastbilsförare), den blir utsatt för ständiga poliskontroller utefter vägarna utan anledning, etc.
Till saken hör att passagerartransporter med flyg eller fartyg är momsfritt medan järnväg och Buss/turistbuss betalar. Den administrativa bördan är betungande om man tar med i beräkningen att de flesta turistbussföretagen är småföretag.
Turistbussindustrin är naturligtvis också viktig för tillverkarna, som ex.vis. Volvo och Scania och skapar här mängder av jobb.
Nu kräver Sveriges Bussresearrangörer att turistbussnäringen omvärderas.
Läs också artiklarna:
Nu prisas VD:n för arbetet med att förbättra för bussbranschen
Boris Lennerhov och Toni SchönfelderTransporter till och inom destinationer avgörande för besöksnäringen
Källa: Sveriges bussresearrangörer
- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Sveriges Bussresearrangörer
-
Ny gemensam satsning från skidanläggningarna i Funäsfjällen
Skidanläggningarna Tänndalen, Ramundberget och Funäsdalen gör en satsning för att fler ska få upp ögonen för Funäsfjällen.
-
Hertz bidrar till Giving Tuesday – en gåva som räddar liv
Giving Tuesday är en global folkrörelse med engagemang för medmänniskor. Röda Korset och Hertz har samarbetat sedan 2010.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 49 -24
Mest om Destination, Infrastruktur/Mobilitet samt Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Kungliga Djurgården åter prisad internationellt för hållbarhetsarbete
För andra gången tilldelas Kungliga Djurgården Green Destinations Platinum Award. En utmärkelse som belönar öns hållbarhetsarbete.
-
Hållbar natur- och hästturism på Öland – rekrytering till projekt
Öland representerar Sverige i utvecklingsprojektet South Baltic Horse Tourism. Därmed söker Öland & Co nu en erfaren projektledare.
-
Halländska Tiraholms Fisk vinner Stora Turismpriset 2024
Tiraholms Fisk är vinnare av Stora turismpriset 2024. Det halländska företaget hyllas för sin innovativa verksamhet med fisken i centrum.
-
Nu sätter Sala kronan på verket och avrundar sitt jubileumsår
Luciamorgon från Sala kommer bli magiskt. Tillsammans med kör och sångare kommer Lucian Lova Fredling att sprida värme i TV-rutan.
-
Anna Näppä är Årets ciceron 2024 – Forskar om hur arbetsgivare blir mer attraktiva
Stipendiet på 100 000 kronor, har tilldelats Anna Näppä vid Luleå tekniska universitet för doktorsavhandlingen "Building employer brands: The employee perspective"
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Den första advent startade Vinterköping, Norrköpings nya satsning som samlar och utvecklar vintertraditioner med nya inslag.
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Stockholm blir värdstad för gruppspel i dam-EM basket 2027. SBBF och staden intensifierar sin satsning på basket och trygghet.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Mötes- och evenemangsambassadörer i Jönköping hyllas för sina insatser
Den 20 november 2024 bjöd Destination Jönköping in lokala mötes- och evenemangsambassadörer till...
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Svenska Basketbollförbundet (SBBF) och Stockholms stad kan med glädje meddela a...
-
Krönika: Sverige får den tillgänglighet (med flyg) som vi förtjänar
I torsdags hade jag nöjet att vara med på ett lunchseminarium, eller kanske snarare hearing, hos Stockholms Hande...
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Norrköping välkomnade till en magisk vinterupplevelse den 1 december 2024. Evenemanget Vinterköping går till den ...
-
-
Gästbloggare
-