-
Coronatider och reserestriktioner – äntligen en utmaning!
Under de senaste åren har WildSweden haft ungefär 95 procent utländska gäster och bara 5 procent svenskar.
Hur har vi tacklat Corona?
När Corona kom i mars hade vi redan bokningar värda över 1 miljon kronor inför sommarsäsongen. Först blev jag handlingsförlamad…
– Vad kommer hända nu? Kommer alla vilja avboka?
– Hinner det gå över till sommaren?
– Eller ska jag ställa in hela sommarsäsongen och vänta på nästa?
Ganska snart insåg jag att om WildSweden ska överleva så måste jag göra något drastiskt. Och när jag väl började ta tag i saker så kom peppen och en våg av kreativitet. Sedan dess har det hänt en hel del.
Anpassning till nya resemönster
Här är några exempel på vad vi gjort hittills i WildSweden för att anpassa oss till den nya verkligheten.
-
Genomgång och anpassning av alla våra upplevelser för att minska risken för att sprida smitta. Med tydlig information på hemsidan. Så att fler vågar boka.
-
Snällare avbokningsregler. Så att fler vågar boka och de som redan bokat inte skulle avboka direkt. Tydligt på hemsidan.
-
Hemsida på svenska (för första gången sedan 2015)
-
Utvecklat nya upplevelseprodukter som vänder sig specifikt till en svensk målgrupp, tex ökad satsning på Korså Forest Camp och Skogsretreat med yoga & vargyl.
-
Börjat föreläsa om naturturism online. (Har gått väldigt bra!)
-
Börjat hålla i guideutbildningar och certifiering av naturguider. (Rullar också på bra!)
-
Hittat nya sätt att nå ut på den svenska marknaden. (Ska berätta mer om det i ett senare inlägg)
-
Va
- Börjat hjälpa kollegor med deras hemsidor
- Börjat hålla i guideutbildningar och certifiering av naturguider. (Rullar också på bra!)
-
Hittat nya sätt att nå ut på den svenska marknaden. (Ska berätta mer om det i ett senare inlägg)
Vad kommer vi göra framöver?
Nästa steg är att ta fram en bredare utbud av upplevelser specifikt för den svenska marknaden.
Just nu kikar vi på allt från vandringsturer och paddelturer till yogaretreat i skogen och ledarskapsutbildningar i naturen.
5 tips: Så kan du anpassa din verksamhet till Corona
Jag har kikat runt på era hemsidor och ser att vissa har kommit långt med att anpassa verksamheten. Andra verkar inte ens ha börjat.
Tänk på att…
-
Anpassa hela verksamheten för att minska risken för smitta, och informera tydligt om vad du gjort så att fler känner sig bekväma med att boka.
-
Byt till generösa och tydliga avbokningsregler. Ju snällare avbokningsregler desto fler kommer våga boka. Det funkar för booking.com där man kan avboka fram till kl 18 kvällen innan och H&M med 60 dagars öppet köp.
-
Lyft fram produkter med lägst risk för smitta. Tex om du driver ett B&B kan du förtydliga att vissa rum har eget badrum och lägga upp bilder som visar att man kan äta frukost i trädgården. Och om du erbjuder företagsevenemang kan du lyfta fram småskaligheten och utomhusaktiviteterna.
-
Skapa helt nya upplevelser som passar bra i Coronatider och som vänder sig till en regional målgrupp. Tänk #hemester
-
Gå igenom hemsidan och ta bort alla bilder där folk är nära varandra, tex bilder på fullsatta frukostmatsalar, festbord och stora folksamlingar. Förtydliga texter som visar att du tar ansvar och har förstått att det är ett allvarligt läge.
Det finns så klart mycket mer att göra, men det här är några viktiga saker för att komma igång.
Det är du som måste lösa det här, inte Löfven eller Gunilla på Tillväxtverket
När är det över? Ingen som vet.
Blir allt som vanligt igen då? Troligtvis inte.
Kan jag få stöd? Kanske tillfälligt.
Kommer din verksamhet att överleva? Det är helt upp till dig.
Du kan vända det här till något positivt! Helst igår. Du har inte råd att bara vänta på nästa stöd från Tillväxtverket.
Lite Avslutande pepp!
Det är spännande med nya utmaningar. Se Corona och ändrade resemönster som en utmaning.
Passa på, använd tiden, var lite extra kreativ, våga testa nya idéer, sälj något som du inte sålt förut.
Kontakta oväntade samarbetspartners. Gör något som sticker ut. Bredda verksamheten. Vad som helst. Det kommer aldrig bli som innan.
Sätt upp en stor lapp på kylskåpet och skriv upp alla galna idéer där. Strunta i gamla principer och vad folk ska tycka. Bara kör!
Lycka till!
Så kan jag hjälpa till
Destinationer och regioner kan anlita mig för föreläsningar, workshops och personlig rådgivning så att era turismföretagare klarar sig igenom krisen och kommer ut som starkare och mer stabila företag.
Gå in på marcuseldh.se för att läsa mer och kontakta mig!
- Text: Marcus Eldh
- Foto: Marcus Westberg
-
-
SAS utökar inrikestrafiken med nya linjer från januari 2025
Som ett resultat av avtalet med BRA meddelar SAS att inrikesnätet kommer att stärkas med nya destinationer och ökad kapacitet.
-
Egyptiska mumier – internationell utställning till Kalmar Slott 2025
Nästa år kommer Kalmar Slott visa en utställning om forntida Egyptens mumier. Föremålen kommer från Egyptiska museet i Florens.
-
Tillväxtverket – fortsatt stark sommarturism i Sverige
Statistik från Tillväxtverket visar att antalet gästnätter under sommaren ligger på en stabil nivå jämfört med de senaste åren.
-
Destination Funäsfjällen söker en driven VD
Destination Funäsfjällen är Sveriges äldsta destinationsbolag och driver utvecklingen för fjällområdet. Nu söker de efter en VD.
-
Göteborg slutspurtar i Global Destination Sustainability Index 2024
Göteborg är åter bland årets topp 5-finalister för hållbarhetsrankingen Global Destination Sustainability Index.
-
Camp Ripan nominerade till Stora Turismpriset 2024
Camp Ripan kommer att representera Norrbotten i Stora Turismpriset. Det är ett innovativt och hållbart destinationshotell i Kiruna.
-
150 anmälda till Swedish Workshop Online för utländska reseföretag intresserade av Sverige
Över 150 personer från ett tiotal marknader är just nu anmälda till Swedish Workshop Online som lockar internationella reseaktörer.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 39 2024
Mest under Destination, Evenemang, Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering och Utmärkelser
-
Skåne Food Fest lyfte skånsk mat- och dryckeshantverk och gårdsförsäljning
Skåne Food Fest hyllar det närodlade, skånsk mat och dryck samt lyfte kommande gårdsförsäljning
-
Världsarvet Grimeton besökscentrum byggs om
Stiftelsen Världsarvet Grimeton har beslutat att bygga om besökscentrum vid den snart 100-årsjubilerande radiostationen.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Nominerade till Stora turismpriset 2024 utvecklar besöksnäringen
Nu är nomineringarna till årets Stora turismpriset klara. Här möter vi verksamheter som bland an...
-
Pehr Palm blir ny VD för Visit Trelleborg
Efter en omfattande rekryteringsprocess med över 100 kandidater har styrelsen i Visit Trelleborg...
-
Skåne Food Fest lyfte skånsk mat- och dryckeshantverk och gårdsförsäljning
Matfestival med skånska mat- och dryckesproducenter och panelsamtal om gårdsförsäljning Den för...
-
Bröderna Olsson vinner Värmlands Turismpris 2024
Visit Värmland är stolta över att kunna utse Bröderna Olsson som årets vinnare av Värmlands Turi...
-
-
Gästbloggare
-