-
Därför skall man ha en concierge på sitt hotell!
Vad Conciergeyrket innebär är för många okänt likaså vad det kan ge för mervärde. Turismnytt träffade därför Steve Watson på Sheraton Stockholm för att ta reda på mer om yrket.
Conciergeyrket ger högt gästnöjdhetsindex
I Sverige har conciergeyrket en lång och anrika historia som sträcker sig tillbaka till 1900-talets början. Det gör yrket till ett av de äldsta i sitt slag. Det är därmed inte så konstigt att många har sett det som ett utdöende yrke.
För i en tid då lyxresor bara blir till ”resor” kan conciergerollen ifrågasättas. Detta bidrog till att, under sent 90-tal och tidigt 2000-tal, rollen nästan helt och hållet försvann i Sverige. Men nu, ett drygt decennium senare, har flertalet av Stockholms bästa hotell insett mervärdet i den roll en concierge kan spela. Rollen skapar unika och fantastiska serviceupplevelser. Detta resulterar i högt gästnöjdhetsindex och positiva recensioner.
Gäster har numera ett stort utbud av hotell att välja bland. Många hotell verkar väldigt lika när det kommer till utseende, design, rumsstorlek, faciliteter osv. Men om de får möjlighet att välja ett hotell som erbjuder en kostnadsfri service som kan hjälpa dem att skapa och förstärka hela deras upplevelse på hotellet och resmålet, varför skulle de inte välja ett sådant hotell?
Detta gör en concierge
Att ordna bord på de trendigaste restaurangerna, ett personligt program som är skräddarsytt efter gästens individuella smak, rekommendationer och förslag på lokala guldkorn som ännu inte har nått populära guidesidor eller social media. Detta är den sortens servicemervärde som en Les Clefs d’Or-concierge dagligen erbjuder. Gäster vill inte bara resa till en destination, de vill uppleva ett hotell, en stad, ett land, och vilket bättre sätt än att få hela upplevelsen skräddarsydd precis enligt deras egna önskemål av en expert; en Les Clefs d’Or-concierge.
Filtrerar information till gästen
Concierge-rollen har utvecklats från att tillhandahålla gäster med en källa av kunskap, till att idag till att filtrera den enorma mängd information som dagens turister utsätts för. Men i slutändan är det fortfarande samma resultat som räknas – att gästen är nöjd.
I en tid då gästers upplevelser och recensioner postas på sociala medier och hotellrecensionssidor, är det bland annat genom dessa som framtida gäster baserar sitt val av hotell. Därför är det viktigare än någonsin med hög gästnöjdhet och med en eller flera personer som specifikt tillhandahåller och tillgodoser gästservice och -upplevelser. Detta är det bästa sättet att få nöjda gäster och positiva recensioner.
Ökade intäkter en följd
Om man tar en titt på hotellrecensionssidor och på de hotell som har Les Clefs d’Or-concierge i Stockholm, nämns ofta medlemmarnas namn i stor och positiv utsträckning. Detta blir till en ”unique selling point” för hotellet. Detta genererar i sin tur fler gäster och intäkter, allt på grund av conciergeämbetets goda rykte.
Problemlösning och anpassning
Darwins citat ”anpassa dig eller dö” är väldigt sant när det kommer till conciergeyrket. Problemlösning ligger i deras natur och de anpassar sig kontinuerligt efter olika gästers önskemål och behov. Samma attribut gäller även för den internationella conciergeorganisationen, Les Clefs d’Or. Organisationen ansvarar inte bara för att conciergeyrket ska fortsätta att existera, men även att det blomstrar genom att utveckla rollen och bilden av en concierge. Och just bilden av en Les Clefs d’Or-concierge har utvecklats och är nu ett internationellt igenkänt exklusivt varumärke. Varumärket garanterar gäster den högsta nivå av service när de ser en medlem som bär de gyllene nycklarna på kavajslagen.
Conciergeyrket är inte dött, det är inte ens döende, snarare tvärtom, det är starkare än någonsin. Men det är framförallt i Sverige som värdet av en concierge har försummats allt för länge!
Medskribent: Steve Watson, Sheraton Stockholm- Text: Maria Lindqvist
- Foto: Les Chefs D'or
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 27 -25
Mest om Destination, Flyg, Evenemang och Hållbarhet/Tillgänglighet
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 2
Som ni såg i del 1 blir det inte något analytiskt långt redaktionellt mästerverk med journalistisk höjd om årets Almedalsvecka utan en sammanställning av anteckningarna från de olika seminarierna. Lit...
-
Läckö-Kinnekulle söker Operativ Marknadskommunikatör och Vikarierande Destinationsutvecklare
Destination Läckö-Kinnekulle söker två nya kollegor. En operativ marknadskommunikatör och en vikarierande destinationsutvecklare.
-
Swedish Lapland – Norrbottniska smakvägar synliggör matdestinationer
Norrbottens livsmedelsstrategi; Nära Mat och Swedish Lapland Visitors Board krokar arm i ett projekt för att öka matproducenters synlighet.
-
Katrineholm syns i Stockholms tunnelbana igen
I sommar är Katrineholm återigen synlig på reklam i Stockholms tunnelbana – denna gång för att lyfta fram boendemöjligheter.
-
Nöjda besökare och goda effekter av Ishockey-VM i Stockholm
Stockholm får högt betyg som värdstad för Ishockey-VM. En ny rapport visar att den turismekonomiska effekten var 729,9 miljoner kronor.
-
Fem nya reseguider gör det enklare att hitta sitt Järvsö
Nu har det blivit enklare att hitta rätt i Järvsö. Med fem nya reseguider vill destinationen göra det roligare att planera sin vistelse.
-
The Crane Hotel – ett nytt hotellkoncept i Hudiksvall
Där den första hydrauliska kranen uppfanns i Hudiksvall växer The Crane Hotel fram. Ett hotell med fokus på gemenskap och återhämtning.
-
Yrkeshögskolan satsar på gårdsförsäljning – ny kurs får grönt ljus
Hållbar affärsutveckling inom gårdsförsäljning från YH Akademin har nu fått ett positivt beslut från Myndigheten för yrkeshögskolan.
-
Krönika: OS i Göteborg – Starten för framgångssagan om evenemangsstaden
Stefan Gadd, fram till nyligen presschef på Göteborg & Co, berättar minnen från destinationens resa till det den är idag
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Turismnytts sammanfattning av Almedalsveckan 2025 – del 1
Vi gör det enkelt. Istället för att skriva ihop något analytiskt om Almedalsveckan som aldrig blir klart eller bl...
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 26 -25
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring. Den här veckan mest under Destination, Boende, Evenemang, H...
-
SkiStar och Kairos Future samlar branschen kring framtidens resande
Under Almedalsveckan samlade SkiStar och Kairos Future branschen i ett rundabor...
-
Turismforskare prisas för metod att mäta det icke mätbara
I denna artikel från Mittuniversitetet kan ni läsa mer om hur de gör. Forskare vid Etour Research Centre på M...
-
-
Gästbloggare
-