-
Debatt: Fossilfritt flyg är möjligt – bollen ligger hos politiken
Fossilfritt flyg
Efter COP26 blickar nog många framåt mot nästa klimatkonferens. För oss inom transportnäringen är dock klimatfrågan högst levande. Den miljömålsberedning som regeringen tillsatt ska i början av 2022 presentera ett betänkande med nya miljömål. Vi vill därför redan nu ta nästa steg och bidra till tydliga miljömål för flyget. Låt oss fortsätta klimatarbetet nu när möjligheten finns.
Miljömålsberedningen kan föreslå etappmål för att minska flygets klimatpåverkan. Flygbranschen har under lång tid arbetat med att minska sina utsläpp och nu vill vi, den samlade svenska flygbranschen som konstruktiv kraft, bidra med förslag för att möjliggöra ett helt fossilfritt inrikesflyg.
Principer för att minska flygets klimatpåverkan
Utsläpp från flyget i Sverige minskar redan och kommer enligt Transportstyrelsens prognoser att fortsatt bli allt lägre. Flygbranschens färdplan för fossilfrihet pekar ut riktningen till fossilfritt flyg och har redan presenterat flera skarpa åtgärdsförslag.
För att snabba på flygets omställning utan att förlora viktig tillgänglighet för Sverige har Transportföretagen sammanställt fem bärande principer som bör beaktas i alla offentliga initiativ (nationella eller inom EU) som beslutas för att minska flygets klimatpåverkan.
1. Fossilfrihet
Miljömål och andra offentliga initiativ för att minska flygets klimatpåverkan ska möjliggöra en omställning till fossilfrihet. Därför motsätter vi oss ensidiga konsumtionshämmande mål för flygresor som inte bidrar till flygets omställning.
2. Konkurrensneutralitet
Medel som flyget betalar för sin klimatpåverkan ska återinvesteras i åtgärder som ytterligare bidrar till att snabba på flygets omställning och inte finansiera andra(s) verksamheter. Vi anser också att samtliga trafikslag bör betala för sin klimatpåverkan.
3. Ansvarsgemenskap
Flera olika aktörer måste bidra för att möjliggöra flygets omställning. Ett flygbolag kan till exempel inte avkrävas hög inblandning av hållbara flygbränslen om inte bränslet produceras och levereras till ett konkurrenskraftigt pris.
4. Internationellt perspektiv
Flyget är globalt och främst reglerat regionalt i EU och globalt genom ett särskilt FN-organ ICAO. Prissättning av flygets koldioxidutsläpp sker till exempel genom EU:s handel med utsläppsrätter (EU ETS) sedan 2012. Även om ambitionsnivån för svenska åtgärder ska vara fortsatt hög måste nationella regler balanseras bättre ur ett internationellt perspektiv för att det svenska flyget inte ska få sämre omställnings- och konkurrensvillkor än sina utländska konkurrenter.
5. Genomförbarhet och mätbarhet
Mål ska vara genomförbara och mätbara. Därmed bör mål undvikas där det är uppenbart att det råder betydande metodproblematik avseende bland annat gränsdragningar, rådighet och uppföljning.
Politiken och flygbranschen behöver samverka
Vi välkomnar mål och åtgärder som uppfyller principerna ovan. Det handlar om både upphandlingsmål, forskningsmål, infrastrukturmål och om effektiviseringsmål med mera. Här är det viktigt att regeringen i samverkan med flygbranschens aktörer utvecklar långsiktiga och samordnade satsningar som syftar till att öka produktionen av hållbara flygbränslen i Sverige.
Politiskt beslutade mål måste vara realistiska och leda till minskade utsläpp, inte minskat resande. Landar man i miljömål som begränsar tillgängligheten i landet leder det högst troligen till en samhällsekonomisk och social förlust.
Bollen är hos politikerna
Näringslivet bär ett stort ansvar för omställningen och våra flygföretag har åtagit sig att leverera hållbara transporter givet rätt förutsättningar. Men det finns även sådant som politiken och myndigheterna tagit på sig att lösa. Energiförsörjning, infrastruktur och ett gott företagsklimat är politikens ansvar.
Bollen är hos er.
Marcus Dahlsten
Vd Transportföretagen
Fredrik Kämpfe
Branschchef Transportföretagen Flyg
Mer om fossilfritt flyg på Turismnytt
- Text: Transportföretagen
- Foto: Jakob Norrby
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 49 -24
Mest om Destination, Infrastruktur/Mobilitet samt Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Kungliga Djurgården åter prisad internationellt för hållbarhetsarbete
För andra gången tilldelas Kungliga Djurgården Green Destinations Platinum Award. En utmärkelse som belönar öns hållbarhetsarbete.
-
Hållbar natur- och hästturism på Öland – rekrytering till projekt
Öland representerar Sverige i utvecklingsprojektet South Baltic Horse Tourism. Därmed söker Öland & Co nu en erfaren projektledare.
-
Halländska Tiraholms Fisk vinner Stora Turismpriset 2024
Tiraholms Fisk är vinnare av Stora turismpriset 2024. Det halländska företaget hyllas för sin innovativa verksamhet med fisken i centrum.
-
Nu sätter Sala kronan på verket och avrundar sitt jubileumsår
Luciamorgon från Sala kommer bli magiskt. Tillsammans med kör och sångare kommer Lucian Lova Fredling att sprida värme i TV-rutan.
-
Anna Näppä är Årets ciceron 2024 – Forskar om hur arbetsgivare blir mer attraktiva
Stipendiet på 100 000 kronor, har tilldelats Anna Näppä vid Luleå tekniska universitet för doktorsavhandlingen "Building employer brands: The employee perspective"
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Den första advent startade Vinterköping, Norrköpings nya satsning som samlar och utvecklar vintertraditioner med nya inslag.
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Stockholm blir värdstad för gruppspel i dam-EM basket 2027. SBBF och staden intensifierar sin satsning på basket och trygghet.
-
Visita anmäler Umeå kommun till Konkurrensverket
Umeå Folkets Hus ägs 98 procent av kommunen. Trots detta bedriver de verksamheter i konkurrens med privata näringslivet. Visita har anmält dem till Konkurrensverket.
-
Krögare sökes till natursköna Tossebergsklätten
Välkommen till en unik möjlighet att driva café och restaurang på den natursköna platsen Tossebergsklätten i Sunne.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Mötes- och evenemangsambassadörer i Jönköping hyllas för sina insatser
Den 20 november 2024 bjöd Destination Jönköping in lokala mötes- och evenemangsambassadörer till...
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Svenska Basketbollförbundet (SBBF) och Stockholms stad kan med glädje meddela a...
-
Krönika: Sverige får den tillgänglighet (med flyg) som vi förtjänar
I torsdags hade jag nöjet att vara med på ett lunchseminarium, eller kanske snarare hearing, hos Stockholms Hande...
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Norrköping välkomnade till en magisk vinterupplevelse den 1 december 2024. Evenemanget Vinterköping går till den ...
-
-
Gästbloggare
-