-
Här är Sveriges vinnare av Copper Skillet 2025
När Sverigefinalen av kocktävlingen Copper Skillet avgjordes på Sergel HUB tog Alexander Lundin, Marholmen Hotell, Bad & Möten, hem segern i seniorklassen. Simon Cardenas, Hotell Kristina, vann i juniorklassen.
Copper Skillet är en global tävling för kockar som jobbar på konferensanläggningar anslutna till IACC, International Association of Conference Centers. Vinnarna får nu tävla vidare i Europafinalen som går av stapeln i oktober. Vinnarna där går vidare till världsfinalen våren 2026.
Det var en jämn och spännande tävling
Svenska Möten stod tillsammans med Nores som värd för den svenska finalen av Copper Skillet. 16 kockar från konferensanläggningar i hela Sverige tävlade.
Tävlingsuppgiften bestod i att under tidspress skapa en huvudrätt som passar i konferenssammanhang. Med ingredienser från ett skafferi som kockarna på förhand hade fått reda på, samt en hemlig råvarukorg som avslöjades på plats. Kockarna hade 15 minuter på sig att bekanta sig med de hemliga råvarorna och planera sin rätt. Därefter hade de 30 minuter på sig att tillaga den.
Det var en jämn och spännande tävling. Vid kvällens slut kunde de värdiga vinnarna presenteras av eventets konferencier Jens Dolk.
”Jag är väldigt imponerad av, inte bara vinnarna, utan alla kockar som var med och tävlande. Tillsammans visar de att maten på svenska konferensanläggningar håller en otroligt hög nivå.” Säger Michael Schüller, VD för Svenska Möten.
Alexander Lundins vinnarrätt
Alexander Lundin vann med rätten gös med stekost, ångad sparris, smörstekta murklor samt ramslök. Serverad med potatis slungad i smörsås, med murklor och spenat.
Juryns motivering löd:
”Ett professionellt hantverk där varje detalj fått full uppmärksamhet. Av enkla råvaror har vinnaren lyckats frambringa maximalt med smak i varje ingrediens och en vacker, modern presentation. En rätt i fullständig balans”.
Simon Cardenas vinnarrätt
Simon Cardenas vann med rätten gös med beurre blanc smaksatt med ramslök, serverad med krispig tempeh, variation på sparris. Samt potatis och smörstekt spetskål med örter och citron.
Juryns motivering löd:
”En rätt i balans mellan råvara och säsong. Ett kreativt användande av två proteinråvaror i samklang. Vinnaren har lyckats skapa en rätt som får gästen att återkomma för mer”.
Juryn bestod av de namnkunniga kockarna Paul Svensson, Pontus Wellén och Andreas Askling. Kriterierna som bedömdes av juryn omfattade hur väl tävlingsuppgiften var utförd, presentationen, hantverket, textur och balans mellan smakkombinationerna. Men även arbetsstationens hygienstandard samt matsvinn.
Läs mer om Svenska Möten på Turismnytt här.
- Text: Svenska Möten
- Foto: Svenska Möten
-
Utländska turister spenderar mer i Sverige än exportvärdet för järn och stål
Jämförs Sveriges exportsiffror för 2024 syns det att exportvärdet för Resor överstiger export av exempelvis järn eller malm.
-
Sporterna under SM-veckan 2025 i Norrköping – dag för dag
Nu släpps idrotternas tävlingsdagar och arenor till SM-veckan den 24–29 juni i Norrköping. Alla är välkomna till folkfesten.
-
Visita – Kent vände hotellmarknaden i mars
Antalet sålda hotellrum i Sverige ökade i mars med drygt 3 procent jämfört med samma månad förra året, enligt data från Visita.
-
SkiStar utvecklar ett nytt skidområde i Vemdalen
SkiStar meddelar att utbyggnaden av ett nytt skidområde, Hovde Syd i Vemdalen, har startat. Totalt skapas 11 hektar ny pistyta.
-
Årets höjdpunkt för fjälldestinationer – r360 kundträff på Idre fjäll
r360 Resort Systems AB är leverantör av bokningssystemet r360 för resorts och destinationer i nordiska fjällen
-
Smaka på Västsverige – Lantbruket i Centrum utökar med område
Den 15–16 maj samlas lantbruksbranschen i Lidköping för Lantbruket i Centrum 2025. Årets mässa utökas med ett nytt område.
-
Växjö & Co söker efter en destinationsutvecklare
Växjö brukar kallas för den lilla världsstaden. Nu vill de förbättra platsen för sina besökare. Växjö & Co söker en destinationsutvecklare.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 15 -25
Mest under Destination, Möten och Event, Museer och Utställningar samt Mat & Dryck
-
Visit Sweden – hit vill utländska turister helst resa i Sverige
Visit Swedens målgruppsanalys av potentiella Sverigebesökare visar vilka delar av landet utländska turister helst vill besöka.
-
Hotel Tylösand och SAS i nytt samarbete – lanserar spapaket
Hotel Tylösand går nu samman med SAS för att lansera "Tylösand Takeoff". Ett komplett spapaket med flyg, transfer och övernattning.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Katrineholm söker efter en driven turismansvarig
Katrineholm är den lilla platsen som gör ett stort avtryck. Det ligger drygt en timme från Stockholm, och har ett...
-
Gårdsförsäljning – Stärk synligheten digitalt som dryckesproducent
Så stärker du din synlighet i digitala kanaler som småskalig dryckesproducent – med gårdsförsäljningen so...
-
SkiStar – nytt avtal med easyJet skapar fortsatt internationell tillväxt
Lågprisflygbolaget easyJet stärker sin närvaro i Skandinavien och lanserar två nya direktlinjer från Storbritanni...
-
Lägesbild för besöksnäringen i Göteborg – mars 2025
Hur går det för besöksnäringen i Göteborg? Varje månad delar Göteborg & Co en lägesbild och ...
-
-
Gästbloggare
-