-
Här är vinnarna i Sverigefinalen av Copper Skillet 2023
När Sverigefinalen av kocktävlingen Copper Skillet avgjordes den 12 juni på Münchenbryggeriet, tog Ruth Weldegiorgis, Sigtunahöjden, hem segern i seniorklassen och Hannes Sinkkonen, Två Skyttlar, vann i juniorklassen.
Copper Skillet är en global tävling för kockar som jobbar på konferensanläggningar anslutna till IACC, International Association of Conference Centers. Vinnarna får nu tävla vidare i Europafinalen som går av stapeln i Danmark i oktober. Världfinalen blir i USA våren 2024.
Maten på svenska konferensanläggningar håller en hög nivå
Svenska Möten stod i år som värd för den svenska finalen av Copper Skillet dit 10 kockar från konferensanläggningar i hela Sverige hade kvalat in.
Tävlingsuppgiften i finalen bestod av att skapa en huvudrätt lämplig för service på en konferensanläggning, en modern restaurangrätt som fungerar i bankettsammanhang. Till sitt förfogande hade de ett skafferi samt en låda med hemliga råvaror som avslöjades när tävlingen startade. Kockarna hade 15 minuter på sig att bekanta sig med de hemliga råvarorna och planera sin rätt. Därefter hade de sedan 30 minuter på sig att tillaga rätten innan den skulle presenteras för juryn.
”Jag är väldigt imponerad av, inte bara vinnarna, utan alla kockar som var med och tävlande. Tillsammans visar de att maten på svenska konferensanläggningar håller en otroligt hög nivå.” Säger Michael Schüller, VD Svenska Möten
Vinnare i seniorklassen – Ruth Weldegiorgis
Ruth vann med rätten smörstekt torsk med ljummen potatissallad, linser och vit sparris. Samt timjan- och smörstekt havskräfta, serverad med brynt smör-hollandaise sås gjord på hela ägg.
Juryns motivering löd:
”Fin och vacker presentation, maximalt utnyttjande av tiden. Genomtänkta och finstämda smaker, väl tillagade huvudråvaror. Fyllig och god sås med bra syra, bra portionsmängd samt en städad och bra arbetsmetod.”Vinnare i juniorklassen – Hannes Sinkkonen
Hannes vann med rätten sockerstekt torsk med stekt havskräfta. Samt stekt enokisvamp och pak choi serverad med örtröra på koriander och basilika med smak av lime, tillsammans med en sås på äggula och soya med ramslök.
Juryns motivering löd:
”Snygg presentation och bra teknik. Städad och ren arbetsstation och god förståelse av omhändertagande av råvarorna. Innovativt med tydliga smaker.”Juryn bestod av de namnkunniga kockarna Albin Edberg, Siri Barje och Victor Magdeburg. Kvällens konferencier var krögaren och matprofilen Jens Dolk.
- Text: Svenska Möten
- Foto: Svenska Möten
-
Vem blir årets världsmästare i flugkastning?
Den 19-25 augusti arrangerar Svenska Castingförbundet VM i flugkastning på evenemangsstranden i Åhus/Kristianstad.
-
Halmstad först i världen med “Non Silent Retreat” – inspirerat av Gyllene Tiders låtskatt
Med Gyllene Tider-febern på topp på grund av filmen "Sommartider" lanserar Halmstad världens första "Non Silent Retreat".
-
Intresset för att kombinera camping och cykling ökar rejält
I Sverige finns det mängder av cykelleder och bikeparks som är grannar med campingplatser. Camping cykelentusiaster har tagit fasta på detta.
-
SJ – högre rörelseresultat och fortsatt förbättringsarbete
Nytillkomna och befintliga trafikavtal samt ökade biljettintäkter bidrog till högre rörelseresultat för tågbolaget SJ i andra kvartalet.
-
Regeringen tar ytterligare steg för att minska företagens regelbörda
Den 18 juli fick 11 myndigheter i uppdrag av Regeringen att arbeta för enklare regelverk. Syftet är att minska företagens regelbörda.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 29 2024
Mest under Destination, Evenemang samt Konstateranden, Beslut och Rapporter
-
Naturvårdsverket – dagsturer allt populärare i sommarfjällen
En ny undersökning från Naturvårdsverket fjällsäkerhetsråd visar att dagsturer blir populärare i de svenska sommarfjällen.
-
Nytt företagssamarbete vill locka besökare till Granö i sommar
I sommar har en grupp företagare gått samman och skapat konceptet En härlig dag i Granö för att locka besökare till den fina byn.
-
Innovativ och kostnadseffektiv personalutveckling i servicebranschen
I en tid där personalutveckling är avgörande för framgång, erbjuder appen ServiceHub en lösning som stärker medarbetare och branschen.
-
Elite Hotels förvärvar Louis De Geer Konsert & Kongress i Norrköping
Elite Hotels of Sweden är glada att meddela att man har förvärvat bolaget Louis De Geer Konsert & Kongress i Norrköping AB.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 29 2024
Sammanfattningen av nyheter från svensk besöksnäring denna nyhetsmagra sommarvecka. Den här gången är det mest un...
-
Liseberg bygger upp Oceana igen – beräknas stå klart 2026
Vid ett extrainsatt styrelsemöte den 17 juli fattade Lisebergs styrelse beslut om att Liseberg v...
-
Innovativ och kostnadseffektiv personalutveckling i servicebranschen
I en bransch som ofta brottas med låg lönsamhet och höga driftskostnader är investeringar i personalutveckling in...
-
Nytt företagssamarbete vill locka besökare till Granö i sommar
Granö i Västerbotten borde checka alla boxar när det gäller en bortglömd ort utan sommarturism i Norrlands inland...
-
-
Gästbloggare
-