-
Historiska smaker och event på The Viking Museum och Restaurang Eld
The Viking Museum på Djurgården i Stockholm slog först upp sina dörrar 2017. Sedan dess har museet och restaurangen genomgått en rad förändringar. Utställningen har helrenoverats och fått flera nya delar under ledning av museichef Anne Charlotte Ytter.
Idag är The Viking Museum ett av Stockholms mest besökta museer och det enda museet i Sverige som helt och hållet fokuserar på vikingatiden, från början till slut.
Kvalitativ mat med nordisk touch
The Viking Museums restaurang nyöppnade 2023, under namnet Eld, och drivs numera av museet själva och kökschefen Irene Frantzen, som har tagit maten till nya höjder. Sedan dess har den vuxit hastigt i popularitet och har i nuläget ett av de högsta Google-betygen av alla restauranger på Djurgården.
Elds profil är kvalitativ mat med influenser från det moderna nordiska köket såväl som traditionell och historisk matlagningskonst. Det finns ett genomgående fokus på hållbarhet, mat lagad från grunden och lokalproducerade råvaror och produkter. Menyn ändras ofta och anpassas efter säsong och tillgänglighet. Läs mer om restaurangen här.
En historisk miljö för varje eventtillfälle
Det finns möjlighet att abonnera restaurangen för bröllopsfester, julbord, födelsedagsfiranden, privata middagar, företagsevent och mycket mer. Köket skräddarsyr gärna menyer och erbjuder såväl middagssittningar och trerättersmiddagar, som bufféer och mingel med plockmat.
Matsalen är en unik festlokal, med sin gemytliga atmosfär och panoramautsikt över Skeppsholmen och Wasahamnen. För mindre grupper finns även en exklusiv möjlighet att njuta av en minnesvärd middagsupplevelse mitt i museets utställning. Läs mer om att boka event på museet här.
Kombinera middag med turer och aktiviteter
Det går också att kombinera middag eller fest i restaurangen med guidade turer, aktiviteter och äventyrsfärden i museet. Guideturerna är antingen tjugo eller fyrtiofem minuter långa och kan hållas i form av en introduktionsvisning om vikingatiden, eller fokusera på ett skräddarsytt ämne som passar gruppens intresse eller bransch.
Om gruppen önskar finns det även möjlighet att välja till aktiviteter med vikingatida anknytning. Så som en stridsuppvisning utanför museet eller en völva, en sorts vikingatida spåkvinna, som kan berätta om gästernas framtid i utställningen.
The Viking Museum och Eld har tillsammans tagit fram ett antal paketerbjudanden; däribland frukostpaket, lunchpaket och vikingamiddag. Det finns även ett seniorpaket, där en guidad tur i museet kombineras med en utsökt lunch i restaurangen. Kaffe på maten ingår. Erbjudandet gäller för grupper om minst tio personer och kostar 375 kr per person.
Prova vikingarnas favoritdryck
Restaurangen erbjuder även mjödprovningar, där gäster får en chans att lära sig om vikingarnas favoritdryck. Mjödprovningarna leds av museets kunniga guider som berättar om de nordiska gudarnas koppling till mjödet och dryckens betydelse för de vikingatida människorna. Provsmakningen består av en sorts mölska och sex sorters mjöd. Till drycken serveras en charkbricka, helt bestående av svenska råvaror.
Vill man hellre prova mjöd på egen hand finns det möjlighet att köpa ett mjödprovningskit, med tre sorters mjöd och tillhörande information om dryckens historia och de olika sorterna.
Museet förmedlar kunskap på nyskapande sätt
The Viking Museums förmedlar kunskap på nyskapande och interaktiva sätt; genom sceniska miljöer, ljudeffekter, arkeologiska fynd och guidade visningar. Utställningen har även förärats med en rad arkeologiska fynd. Såsom pilspetsar, mynt, runstensfragment och smycken, vilka har lånats in från bland andra Sigtuna och Gotlands museum.
En oväntad del av museiupplevelsen är äventyrsfärden Ragnfrids Saga – en elva minuter lång åktur som finns tillgänglig på nio språk. Berättelsen handlar om en vikingatida familj som riskerar att förlora sin gård, eftersom fadern Harald har spenderat familjens förmögenhet. För att rädda gården och sin heder måste Harald bege sig ut på en resa genom 900-talets Europa, som leder till plundring, strid och nya allianser.
Flera olika och spännande guideturer
Flera guideturer hålls varje dag, på svenska och engelska, av kunniga guider i vikingatida kläder. Det finns även ett antal temavisningar för privata grupper som vill fördjupa sig i ett särskilt tema; Vapen och strid, Kvinnor på vikingatiden och Mytologi och religion.
Under helger och lov hålls familjevisningar och andra aktiviteter för barn och vuxna – däribland “Viking at work”, som innebär att en guide visar upp olika typer av vikingatida hantverk. Hur man malde mjöl, präglade mynt eller färgade med växter till exempel.
Ny utställning om vikingarnas roll i populärkultur
Under våren 2025 färdigställs museets senaste utställningsdel – “Från Wagner till Vikings” om vikingarnas roll i populärkultur från 1800-talet till idag. Utställningen tar upp hur vikingar har använts för reklam och som nationalsymbol, såväl som actionhjältar i serier, filmer och tv-spel.
Ann Charlotte Ytter och museets utställningsproducent och konstnärliga ledare, Stefan Alexis, står för föremål, utformning och byggnation. Textmaterial och bakgrund är skrivet av journalisten Göran Everdahl.
Här kan ni läsa mer om The Viking Museum på Turismnytt.
- Text: The Viking Museum
- Foto: The Viking Museum
-
Nyanlända ungdomar lär sig guida på Vasamuseet
Nu har flera ungdomar som anlände till Sverige under 2023 deltagit i Vasamuseet pedagogiska projekt Unga visar Vasa.
-
Ny gemensam satsning från skidanläggningarna i Funäsfjällen
Skidanläggningarna Tänndalen, Ramundberget och Funäsdalen gör en satsning för att fler ska få upp ögonen för Funäsfjällen.
-
Hertz bidrar till Giving Tuesday – en gåva som räddar liv
Giving Tuesday är en global folkrörelse med engagemang för medmänniskor. Röda Korset och Hertz har samarbetat sedan 2010.
-
Sammanfattning av nyheter om svensk besöksnäring vecka 49 -24
Mest om Destination, Infrastruktur/Mobilitet samt Hållbarhet/Tillgänglighet/Inkludering
-
Kungliga Djurgården åter prisad internationellt för hållbarhetsarbete
För andra gången tilldelas Kungliga Djurgården Green Destinations Platinum Award. En utmärkelse som belönar öns hållbarhetsarbete.
-
Hållbar natur- och hästturism på Öland – rekrytering till projekt
Öland representerar Sverige i utvecklingsprojektet South Baltic Horse Tourism. Därmed söker Öland & Co nu en erfaren projektledare.
-
Halländska Tiraholms Fisk vinner Stora Turismpriset 2024
Tiraholms Fisk är vinnare av Stora turismpriset 2024. Det halländska företaget hyllas för sin innovativa verksamhet med fisken i centrum.
-
Nu sätter Sala kronan på verket och avrundar sitt jubileumsår
Luciamorgon från Sala kommer bli magiskt. Tillsammans med kör och sångare kommer Lucian Lova Fredling att sprida värme i TV-rutan.
-
Anna Näppä är Årets ciceron 2024 – Forskar om hur arbetsgivare blir mer attraktiva
Stipendiet på 100 000 kronor, har tilldelats Anna Näppä vid Luleå tekniska universitet för doktorsavhandlingen "Building employer brands: The employee perspective"
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Den första advent startade Vinterköping, Norrköpings nya satsning som samlar och utvecklar vintertraditioner med nya inslag.
-
Veckans profil
-
Nyheter från Tillväxtverket
-
Aktuellt från Visit Sweden
-
Händelser i branschen
-
Mest lästa artiklar
-
Mötes- och evenemangsambassadörer i Jönköping hyllas för sina insatser
Den 20 november 2024 bjöd Destination Jönköping in lokala mötes- och evenemangsambassadörer till...
-
Stockholm får EM i basket för damer 2027 – historisk satsning
Svenska Basketbollförbundet (SBBF) och Stockholms stad kan med glädje meddela a...
-
Krönika: Sverige får den tillgänglighet (med flyg) som vi förtjänar
I torsdags hade jag nöjet att vara med på ett lunchseminarium, eller kanske snarare hearing, hos Stockholms Hande...
-
Den 1 december öppnade Vinterköping med julmarknad
Norrköping välkomnade till en magisk vinterupplevelse den 1 december 2024. Evenemanget Vinterköping går till den ...
-
-
Gästbloggare
-